Domowe lody śmietankowe/waniliowe (bez mieszania i maszynki)

Czas na kolejną domową wersję sklepowego produktu, który lepiej zamienić na własnoręcznie robiony odpowiednik. I tutaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że lody te smakują prawie identycznie jak moje ulubione lody pewnej znanej marki, a nie wiem czy nawet nie są lepsze. Ja w każdym razie je uwielbiam i tą miłością zaraziłam już kilka osób 😉 . Tutaj też już o nich pisałam linkując do mojego świętej pamięci bloga kulinarnego, ale postanowiłam, że jednak ten przepis zasługuje na osobny post, a seria „podrabiamy sklepowe produkty” jest idealną okazją do jego prezentacji. Bo co tu dużo mówić, o ile bez większego bólu zrezygnowałam z wielu różnych słodyczy, tak z dwóch rzeczy nie zrezygnuję nigdy – z czekolady i lodów. To moje dwie słabości. 

lody_domowe

Przepisów na domowe lody internet zna całe setki, ale zdecydowana większość z nich wymaga maszynki do robienia lodów lub wyjmowania i mieszania ich co jakiś czas podczas mrożenia. Na żadną z tych opcji na pewno się nie zdecyduję, dlatego cieszy mnie, że ten przepis tego nie wymaga. Lody wychodzą puszyste, kremowe… Perfekcyjne. 


I co ważne – pozostają takie nawet po wielu godzinach w zamrażalniku, nie trzeba ich wyjmować 15 minut przed podaniem (to głupota, wtedy trzeba by je zużyć za jednym razem, bo lodów nie można ponownie zamrażać).

lody2

Zacznijmy od składu lodów wspomnianego wyżej znanego producenta. Przyglądam się wersji waniliowej, bo taką zawsze przygotowuję.

  • śmietanka kremówka, woda, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, ziemniaczany syrop glukozowy, masło, utwardzony tłuszcz kokosowy, jaja, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory i zagęstniki (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), barwnik (beta-karoten), aromat, laska wanilii – 0,01%

Podczas gdy skład naszych domowych lodów będzie wyglądał tak:

  • 2 jajka
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36% – u mnie najlepiej sprawdza się śmietanka, która ma postać bardzo rzadką i która jest dość neutralna w smaku. Raz zrobiłam lody ze śmietany 30% ale gęstej i kwaśnej i wyszły za tłuste i kwaśnawe w smaku. Śmietana ma bardzo duży wpływ na smak tych lodów!
  • 8-10 dag cukru (cukier można zastąpić ksylitolem, ale wtedy dajcie go jeszcze mniej, z mojego doświadczenia wynika, że z taką ilością lody wychodzą za słodkie)
  • 1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie, jeśli z tego zrezygnujemy, będziemy mieć lody śmietankowe)
  • 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody.

lody1

Wykonanie:

Jajka zalewamy na kilka sekund wrzątkiem aby je sparzyć, a następnie oddzielamy żółtka od białek. W jednym naczyniu ubijamy białka, do piany (białko musi być już ubite!) stopniowo dodając połowę cukru (po czym dalej ubijamy). W drugim naczyniu ucieramy żółtka z przegotowaną wodą i drugą połową cukru. Ucieramy tak długo aż kolor tej mieszanki będzie prawie biały. W trzecim naczyniu ubijamy śmietanę.

Jeśli np. odrobinę śmietany chcecie sobie użyć do czegoś innego, np,. do kawy, to sugeruję podzielić cukier na 3 części i wtedy 1/3 dać do białek, 1/3 do żółtek i 1/3 do śmietany 🙂

Łączymy zawartość wszystkich misek i dokładnie mieszamy (ale już nie mikserem!). Rozlewamy do pojemników – wyjdzie nam z tego ok. 600-700 ml lodów. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc. A potem już tylko delektujemy się tym wspaniałym, kremowym smakiem 🙂 . Ja wiem że to nie do końca pora roku na lody ale serio – musicie spróbować 🙂 .


Z takiej bazy można wykonać też lody smakowe, np. truskawkowe dodając zmiksowane truskawki lub kakaowe dodając kakao + pokruszoną gorzką czekoladę.

Aha, ja z tych lodów w wersji sklepowej rezygnować nie zamierzam, bo są pyszne i dostępne od ręki, ale latem kiedy tylko mam możliwość, szykuję sobie domowy odpowiednik.

lody3

Niestety ma on jeden minus – znika w zastraszającym tempie. 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • No i narobiłaś mi ogromnej ochoty na lody. I to jeszcze śmietankowe to moje ulubione… mniam. Koniecznie muszę wypróbować przepis. Ja też mogłabym zrezygnować ze wszystkich słodyczy świata… ale czekolada i lody? Nigdy 😛

  • Oficjalnie pociekła mi ślinka i oficjalnie zamierzam ten przepis wypróbować już wkrótce 😀

  • Pych, na pewno spróbuję, bo lody uwielbiam i mogę jeść ciągle.
    W wakacje robiłam lody z jajek i mleka, fakt były pyszne, tylko niestety bardzo twarde, te na pewno będą lepsze.

    • Te mają konsystencję lodów sklepowych, są bardzo kremowe i puszyste 🙂

  • Mmm 🙂 Brzmi fantastycznie. Zrobię w sobotę, na osłodę weekendu 🙂 A co!

  • W sobotę je robię, dam znać jak wyszły! 😀

  • Spadłaś mi z nieba!!! Ostatnio zastanawiałam się czy istnieje jakiś fajny przepis na domowe lody, a tu proszę, Ty wyskakujesz mi z przepisem. Dziękuję. Na pewno wypróbuję:)

    • Aguś to koniecznie daj znać czy Ci smakowały 🙂

  • Ja też robiłam ostatnio domowe lody w jeszcze prostszej wersji i bez jajek 🙂 Są obłędnie słodkie i pysznie waniliowe. Gdybyś była ciekawa, przepis znajdziesz u mnie na blogu 🙂

    • Widziałam ten przepis u Ciebie 🙂 faktycznie też wydaje się prosty, a lody kremowe 🙂 niestety dla mnie one odpadają, bo ja swoje lody słodzę ksylitolem aby były zdrowsze, więc takie na bazie słodzonego mleka skondensowanego u mnie nie przejdą.

  • Uwielbiam lody! Muszę kiedyś zrobić Twoją wersję. Przepis już zapisany:)

  • Przypinam sobie do wypróbowania! 🙂

  • Fatalnie – akurat nie mam miejsca w zamrażarce 😀 Muszę je kiedyś spróbować!

  • Muszę kiedyś spróbować. Zdziwiło mnie, że nie ma w tym przepisie mleka, czyli te domowe lody muszą być bardzo kaloryczne, jak na samej śmietanie 36% robione 🙁 Pewnie dlatego wychodzą takie puszyste i nie trzeba ich mieszania podczas zamrażania. Za to można zmniejszyć kaloryczność zastępując cukier ksylitolem albo stewią. A ile ksylitolu dajesz do tego przepisu?

    • Takie sklepowe lody też są oparte na śmietanie kremówce, więc są tak samo kaloryczne 🙂 jeśli obawiasz się kalorii to zostają tylko sorbety :).

      Co do ilości ksylitolu – tak gdzieś 7-8 dag dla mnie jest ok. Ale to każdy ma inne zapotrzebowanie na słodki smak, mnie trochę zmalało (w tym przepisie oryginalnie było 12 dag cukru, ale ja zmniejszyłam do 10, bo jak za pierwszym razem zrobiłam 12 to były dla mnie za słodkie).
      Jak będziesz je robić to daj sobie ten pierwszy raz na eksperyment słodkości a później będziesz już wiedzieć (bo na pewno je jeszcze kiedyś zrobisz ;))

  • Robiłam takie w lecie i rzeczywiście zgadzam się co do smaku, są pyszne 🙂

  • Wyglądają naprawdę smakowicie! Muszę spróbować sam zrobić:)

  • Uwielbiam lody, robiłam kiedyś domowe z rodzicami, ale tajemnica tamtego przepisu to mieszanie ich co jakiś czas. Będę musiała wypróbować Twój, bo z tego co pamiętam to było irytujące 😉

  • Wow, ale fajne muszę koniecznie spróbować 🙂

  • Kiedyś robiłam lody wg Twojego przepisu, ale wsadzając je do zamrażarki, nie zakryłam ich pokrywką i przesiąkły zapachami, były okropne, fuuu :(((
    Czas spróbować znowu! 🙂

  • Zrobiłam je dzisiaj! Tylko lekko mi się ilość cukru pokręciła, więc pomimo śmietany były skrajnie dietetyczne 😀 Ale dobre! W sobotę robię drugie podejście i teraz już się skupię nad przepisem 😀 Można też potrzeć kawałki czekolady i zrobić stracciatellę 🙂 Mój mąż już wyczekuje:)

  • już czuję, że skorzystam z przepisu! wyglądają przepysznie 🙂

  • Są pyszne! Zrobiłam, oczywiście musiałam spróbować w międzyczasie mrożenia 😀 pyyychaaa

    • Super, wiedziałam, że ten przepis Was nie rozczaruje 🙂

  • Pysznosci ! wczoraj zrobione, dzis zjedzone.
    tutaj efekt:
    http://kasiapawel.wordpress.com/2014/02/22/tymczasem-u-czerneckich/

  • Bardzo prosty przepis. A do tego te maliny na zdjęciu… Mniam. Nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję przepis.

  • Zrobiłam wczoraj, dziś konsumowałam! 🙂 Wyszły bardzo dobre, i to nie tylko moje zdanie. 🙂 Zamiast wanilii dodałam wiórki kokosowe i to też dobre połączenie. 🙂

    • Oooo świetnie, też muszę spróbować 🙂 dużo ich dodałaś?

      • Muszę powiedzieć, że na oko 😉 Tak żeby było je widać, ale bez przesady 🙂

  • Nawet nie przypuszczałam, że robienie domowych lodów jest takie proste ^^

  • Witaj 🙂 Zastanawiam się, czy wyszłyby równie dobre ze śmietanką 30%? 🙂 Jak sądzisz? 🙂

    • Myślę, że spokojnie 🙂 grunt, aby zrobiła się z tego bita śmietana, na wszelki wypadek zadbaj o to aby przed ubijaniem śmietanka została dobrze schłodzona.

      • Jeszcze nie próbowałam, bo nie mam miejsca w zamrażarce 🙁 Dziękuję za odpowiedź!

  • Ewa

    Jak to super, że znalazłam Pani przepis. 🙂 Zrobiłam z ksylitolem (jestem na zdrowotnej diecie bezglukozowej) i dodałam kawałki truskawek. Wyszły zajebiściuteńkie, kremowe, puszyste, niezbyt twarde – ale to ich zaleta.
    Dzięki! 🙂

    • Super! Ja też je robię z ksylitolem, dzięki temu mam mniejsze wyrzuty sumienia zajadając się nimi ;).
      P.s.Podoba mi się słowo zajebiściuteńkie 😀
      P.p.s tylko nie „pani” – Agnieszka jestem 😉

  • Zrobiłam te lody (3 części: truskawkowe, czekoladowe i orzechowe: wyszły strasznie tłuste 🙁 zjadłam 2 małe kulki i nie mogę dyszeć. Tak powinno być>?

    • Nie wiem co znaczy, że nie możesz dyszeć 😀 nigdy nie miałam takich objawów 😉 nie wiem też co rozumiesz przez „strasznie tłuste”, to normalne lody jak z Grycana czy innej cukierni, jeśli takich nie jadasz to jasne, że mogą być dla Ciebie za tłuste, w końcu są robione ze śmietany a nie mleka ;).

    • Teraz chyba rozumiem co miałaś na myśli, bo po raz pierwszy zrobiłam te lody na zupełnie innej śmietanie i też nie do końca mi odpowiadają. Jednak śmietana ma tu duże znaczenie, zaktualizowałam to już w przepisie.

    • daria ;)

      Polecam śmietankę w niebieskim opakowaniu z krówką 😉 pierwsze też były za tłuste, ale następne były rewelacyjne ;0

  • Faktycznie są ZA-JE-BI-ŚCIUUUUTEŃKIE 🙂

    Wczoraj zrobiłam waniliowe. „Zniknięte” zostały w 3 godziny…(a wyszedło sporo, bo litrowy pojemnik po lodach sklepowych) , więc drugi, dzisiejszy set w wersji x 1,5 robiłam. Kombinować nieco musiałam, bo 36% nie dostałam, że nie wspomnę o prawdziwej wanilii:/ Niby pomnożyłam sobie ilość składników, ale i tak skończyło sie „na oko”. Użyłam 330 ml śmietanki 30%, +/- 120 ml śmietanki 36% (że niby 450 ml miało być;) , 3 jajka (akurat dostałam ze wsi, piękny kolor dają:), do śmietany cały cukier wianiLINOWY, za to cukru tylko 1/4 szklanki bo przy 10 dkg zbyt słodkie dla mnie były (ale to była ich jedyna wada:) Jedna porcja poszła do litrowego pojemnika w wersji tylko waniliowej a do reszty dodałam zmiksowane truskawki. W sumie wyszły 2 litry lodów w 15 min. Ciekawam wielce jak wyjdzie ta wersja „light” (że niby z 30% 😉

    P.S. Syn myślał, ze to Häagen-Dazs :))))

    • Muszę edytować ten przepis bo ja w tym roku non stop robię te lody na śmietanie 30% z Biedronki i 30% jest jak najbardziej ok. Dla mnie 30 i 36% to w zasadzie to samo, kremówka po prostu. Edytuję to 🙂
      Cukru też dodaję mniej niż 10dkg, a w oryginalnym przepisie pamiętam że było więcej, bodajże 12dkg i za pierwszym razem wyszły mi zdecydowanie za słodkie :). 10dkg jeszcze do przeżycia, ale spokojnie można dać mniej 🙂

  • iv

    Agnieszka, a w jakiej kolejności mieszasz zawartość tych misek? Co do czego się dodaje? Zastanawiam się, czy to robi jakąś różnicę…
    Wystarczy zamieszać łyżką czy jeszcze zakręcić parę razy blenderem?
    Mi też podoba się słowo zajebiściuteńkie 😀 i dzięki za ten przepis. Akurat siedzę w domu ze złamaną nogą 🙁 i mam mnóstwo czasu na eksperymentowanie z domowymi wersjami sklepowych frykasów 🙂

    • W największej misce mam bitą śmietanę i do niej dodaję ubite białko i żółtko. Chyba nie zwracam za bardzo uwagi na kolejność. Nie używam blendera, tylko delikatnie mieszam łyżką aż wszystko się ładnie połączy. Bałabym się chyba, że po użyciu miksera lub blendera masa mi opadnie… Musi mieć puszystą konsystencję (choć ostatnio mój facet zrobił te lody bez białek, a i tak wyszły pyszne, tylko miały twardszą, mniej puszystą strukturę).

      Współczuję złamanej nogi 🙁 życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

  • iv

    Dzięki! Pozostaje probować 🙂

  • Lody dla mnie są wielką pokusą, więc staram się ich jeść jak najmniej. Kiedy już przychodzi ochota na nie, znalazłem ten fantastyczny przepis, który ułatwił można powiedzieć ich zrobienie. Na dodatek wybrałem gęsty sok z truskawek (wybieram Pińczów), jest świetny, a zarazem idealny do tych lodów.

  • Zrobiłam te lody. Przepis rewelacja, łatwo i szybko się robi, ale ..
    Wyszły tłuste, po bokach został tłuszcz i jak się je je to czuć tłuszcz.
    Oraz smakiem i zapachem dają .. jajkiem. Dlaczego ?

    Pozdrawiam 🙂

    • Nie wiem, trudno mi odpowiedzieć na to pytanie bo moje nigdy nie śmierdzą jajkiem, a robiłam je już kilkanaście razy. Może miałaś zepsute jajka? A możse to były jakieś kiepskie jajka „trójki”?
      Co do tłuszczu – wiele zależy od tego jakiej użyłaś śmietany. Mnie też raz wyszły paskudne, bo użyłam złej śmietany (kwaśnej, gęstej śmietany President). Niestety jak coś składa się z zaledwie kilku składników to jakość tych składników ma duży wpływ na jakość potrawy.

  • Idę robić,z waszych opisów wynika że są pyszniuśkie i jutro dam znać co mi z tego wyszło,problem jednak jest taki że nie posiadam śmietanki,mam tylko śmietanę gęstą 30% ale mnie tłusty posmak nie przeszkadza,zima idzi i trzeba troszkę tłuszczyku zebrać…;)
    Pozdrawiam i dziękuję

    • Ta gęsta śmietana jest kwaśna, więc nie wiem czy Ci posmakuje. Żeby nie było, że nie ostrzegałam 😉

  • Fajny przepis. zamierzam dziś wykorzystać. Mam tylko problem, wynikający z małego doświadczenia kulinarnego. Jak poznać w sklepie która „trzydziestka” jest kwaśna a która słodka? Czy chodzi o jej konsystencję w pojemniku? Jeśli jest w kartoniku rzadka, to znaczy, ze jest słodka? Mam 30% z „Jana” i mam 36% z Piątnicy (w opisie napisano gęsta słodka śmietana do deserów). czy obie nadadzą się do zrobienia lodów?

    Czy do lodów można dodać bakalie (orzechy włoskie)? czy nie spowoduje to opadnięcia masy?

    Pozdrawiam

    • Zaczynając od końca – śmiało dodawaj bakalie, ja często dodawałam rodzynki, żurawinę i orzeszki i wszystko było ok. Z tą śmietaną to sama mam problem, ktoś mi powiedział, że ta kwaśna nazywa się śmietaną, a słodka śmietanką. Tym się teraz kieruję. Ta 36% o której piszesz trochę się wyłamuje z tych zasad skoro jest gęsta i słodka i nazywa się śmietaną a nie śmietanką. Ale skoro piszą, że jest słodka i do deserów to chyba powinna być ok.

      • Jestem teraz w pracy i nie mogę sprawdzić, ale wydaje mi się, że ta 36% jest rzadka. Jak kupowałam to potrząsałam opakowaniem i jeśli dobrze pamiętam – była rzadka. Może producent napisał „gęsta”, bo miał na myśli efekt końcowy po ubiciu? :):):).
        dzięki za szybką odpowiedź.
        Pozdrawiam serdecznie

  • Martyna Jaśkowiak

    A o jakich pudełkach mowa? Jakbym użyła metalowej miseczki i wlała cała zawartość to tez wyjda? Mam mega ochotę a żadnych innych pojemników 😛

    • Tak, spokojnie, one są tak kremowe że na pewno dadzą się nakładać z każdego pojemnika.

  • basia

    jak dodam śmietany 28% to co wyjdzie? ja mieszkam gdzie indziej i nie mogłam się domyślić jaką i gdzie kupić. więc kupiłam jaką znalazłam 28% procent. nie mam pojęcia jakie są w Polsce więc może w Polsce nie ma takich?

    • Nie widziałam nigdy takiej… Możesz spróbować ją ubić, ale nie mam pojęcia czy wyjdzie 🙁

  • Zgadza się, przepisy zazwyczaj wymagają maszynki do lodów. Dlatego ciesze sie, ze Ty proponujesz alternatywę 🙂

  • finesja

    W końcu je zrobiłam – to najprostsze i najlepsze lody na świecie!:) Jedynym minusem jest ilość brudnych misek po ich wykonaniu, ale od czego jest zmywarka 😉

  • Moj maz zrobil te lody – i prawie sam je wszystkie zjadl 😀 Przepis rewelacyjny i jesli pozwolisz to podlinkuje go u siebie na blogu 🙂

    • Oczywiście, puszczaj dalej w świat 🙂

  • Lacaramela

    Jak dla mnie o wiele za słodkie. Dałam nawet mniej cukru niż w przepisie, a tu dosłownie ulepek. Może to kwestia śmietanki, tego nie wiem, ale nie odważę się na kolejną próbę zrobienia domowych lodów w oparciu o ten przepis.

  • W oryginalnym przepisie było jeszcze więcej cukru 😀 ja go zmodyfikowałam i zmniejszyłam. Cóż, każdy ma inny smak, jeśli tylko ilość cukru była nie tak to wystarczy ją zmniejszyć.

  • Dellix

    Zrobiłem, pyszne! Dzięki za przepis, w końcu jestem uwolniony od sklepowych lodów z cukrem!

  • Anka

    Mam ochotę zrobić te lody, ale mam pytanie cukier zwykły czy cukier puder dodać?

  • Zwykły 🙂

  • Martyna Białas

    Nie wiem, czy to wina mojej turbo zamrażarki, ale za każdym razem wychodzą mi twarde i muszę je trochę rozmrozić przed zjedzeniem 🙁

    • A z innymi też tak masz? Ja uwielbiam ten przepis właśnie za to, że lody wychodzą kremowe i nie trzeba z nimi walczyć podczas nakładania. Jeśli robisz wszystko tak jak w przepisie to Twoje też powinny takie wychodzić. Gdybyś np. dodawała za dużo wody to mogłyby wychodzić za twarde. Ale wiadomo, że zamrażarka też może mieć na to wpływ.

  • kinia

    fatalne , zrobilam dzisiaj lody wyszly w smaku jakbym kaszke jadla cos okropnego , zrobilam wg przepisu niedalo sie zrobic inaczej z taka mala iloscia skladnikow wiec pomylka tu niewchodzi w gre , niepolecam

    • Lody z tego przepisu robiło mnóstwo osób (o czym świadczą również powyższe komentarze) i mają mnóstwo fanów, wiele osób przekazuje ten przepis dalej, więc jeśli Twoje wyszły takie okropne to chyba jednak jakaś pomyłka wchodzi tu w grę 😉

  • Anita Copperthwaite

    Zrobiłam, pyszne ale wyszly mi skawalone. 30% laciata smietanka ubijala sie ponad 10min a I tak ubic sie dobrze nie dala. Lody wyszly skawalone. Dobre w smaku ale skawalone I nie kremowe. Może ktoś zna przyczyne?

    • No to pewnie ze śmietanką było coś nie tak, skoro nie dała się do końca ubić 🙁 może była za ciepła?

      • Anita Copperthwaite

        nie sadze, byla prosto z lodowki, kupilam ja ponownie do gofrow i rowniez nie dala sie ubic do konca. Sprobuje z Irlandzka smietana.
        mam pytanie do jakiej konsystencji ubijamy piane z bialek i smietane? na super sztywno?

        • Tak, muszą być bardzo puszyste, wtedy i lody będą puszyste. Nie wiem czy śmietanę da się ubić tak super sztywno jak białko, ale na pewno ma być sztywna.
          Ja śmietanę chwilę przed ubijaniem wkładam nawet na moment do zamrażalnika. Nie tylko przy lodach, tylko ogólnie.

  • gość

    ile takie lody mogą być w zamrażalniku ?

    • Długo nie wytrzymają 😉 ale myślę, że spokojnie tyle ile kupowane, czyli nawet kilka tygodni. Tylko muszą być dobrze zamknięte aby nie przeszły innymi zapachami.

  • nemo

    w tych kupowanych jest guma guar czyli straszny karagen…mleko w proszku czyli laktosa ale nie wiadomo co bardziej szkodliwe czy òlaktosa ktura odklada sie w jelicie grubym czy soja pryskana swinstwami antygrzybicznymi i randanem laktose mozna usunoac ostropestem a substancje trujoce mogo nrobic szkody zanim zostano usuniete tez przez ostropest…ni kijem ni èalo najlepsze chyba to te z mrozonych owocow wlasnie taki przepis pogladalam

  • zu

    hejo, a można zastąpić cukier – miodem?
    Z góry dziękuję 🙂

    • Nie jestem pewna, czy tak ładnie utrze się z żółtkiem na białą masę :(. Z ksylitolem robiłam nie raz, z płynnymi zamiennikami cukru nie próbowałam.

  • Roksana

    mozną je uznać za dietetyczne? 🙂

  • Kaja Kowalska

    Kurcze zrobiłam te lody i mi nie wyszły… fakt, że dałam minimalnie mniej śmietanki 200 ml ale dwa małe jajka i robiłam z erytrolem a nie ksylitolem… erytrol mi zgrzyta w zębach…. mimo że zrobiłam z niego puder, a po wyjęciu z zamrażalnika są twarde jak kamień (może to przez te 100ml mniej śmietany?!). Mam pytanie czy jak łączymy ostatecznie składniki to mam dodać jaja do śmietany czy śmietanę do ubitych jajców 🙂 bo chce zrobić drugie podejście ale z normalnym cukrem

    • Hmmm… Moim zdaniem problem nie jest w erytrolu (bo jest bardzo podobny do ksylitolu), tylko bardziej w tej śmietanie. Te 100 ml po ubiciu na pianę to już całkiem sporo objętościowo i może w tym jest problem? Czy śmietana i piana z białek były ubite tak, że można było przekręcić miskę do góry dnem (szczególnie tę z białkiem)? Może też masz bardzo mocno mrożący piekarnik, ale lody powinny mieć taką konsystencję jak widać na zdjęciach – powinny być puszyste i bez problemu się nakładać, nawet bez odczekiwania aż się trochę rozmrożą. Co do łączenia składników to ja łączę najpierw ubitą śmietanę z białkiem, na końcu dodaję żółtko bardzo dokładnie ubite z cukrem i delikatnie to wszystko mieszam.

  • Anna Chudy

    Cudowne wyszły!! Dziękuje za przepis. Dałam 10dag ksylitolu i rzeczywiście za słodkie 🙂 moze wiesz ile mogą stać w zamrażalce? Pozdrawiam

    • Dziękuję za opinię <3 nie wiem, czy mają jakiś termin przydatności, pewnie kilka tygodni max. Ja zawsze nie wytrzymywałam i zjadałam je szybciej 😉

  • Greyka

    A ja szukalam takiego przepisu! Lody zrobione,od 5 minut w zamrazalniku. Teraz musze poczekac te kilka godzin,zeby sprobowac:-)

  • Akusia

    Właśnie spróbowałam tego przepisu i wszyscy w domu byli zachwyceni, lody znikały w mgnieniu oka. Dziękujemy za pyszny przepis:)

    • Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  • maxi

    🙁 nie wiem czemu ale wyszły twarde ze trzeba czekać aby je swobodnie nałożyć

  • Wiolqa

    Jak długo trzeba miksować żółtka z cukrem, aby była biała masa?

    • Kilka minut. Masa nie będzie idealnie biała, taka kremowa, powinno się to stać po kilku minutach.

  • Janusz Chojnacki

    Całe lato zajadałem się Agnieszko lodami wg. twojego przepisu. Dzisiaj rozpoczynam kolejny upojny lodowy sezon.
    Pozdrawiam

  • Pingback: Płukanka do włosów z coca coli, keratynowe prostowanie włosów, obcinanie włosów kaligrafem, czyli włosowe wiadomości -czerwiec 2017 - Dbaj o włosy - blog o pielęgnacji włosów - jak dbać o włosy? Porady, plany pielęgnacji włosów()