Domowy deser mleczno-ryżowy (ryż na mleku)

To tak naprawdę tradycyjny „ryż na mleku”, ale tym tytułem chcę nawiązać do sklepowych wersji tego deseru.

Nie ukrywam, że od kiedy zmieniłam dietę i wykluczyłam z niej przeróżne mocno przetworzone produkty, brakuje mi czasami takich rzeczy jak różne mleczne desery. Dlatego w kolejnym wpisie z serii „podrabiamy sklepowe gotowce” postanowiłam pochylić się nad deserami na bazie ryżu.

Znalazłam w sieci skład jednego z takich produktów: Mleko, wsad wiśniowy (wiśnie, cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, skrobia modyfikowana, barwnik: karminy, aromat), ryż 8%, śmietanka 7%, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, jaja w proszku, skrobia modyfikowana, E410 Mączka chleba świętojańskiego, E407 Karagen, sól, aromat.

Czego tu nie ma… Fakt, dzięki tym wszystkim dodatkom smak takiego deseru jest bardzo trudny do podrobienia. Ale jeśli nie jadamy takich rzeczy od miesięcy, nie odczujemy różnicy przygotowując sobie domową wersję. Ja mam dziś dwie propozycje. Błyskawiczną i trochę bardziej wymagającą.

Wersja błyskawiczna

Na jej przygotowanie potrzebujemy ok. 5 minut i tylko 4 składników: mleka, błyskawicznych płatków ryżowych, czegoś do posłodzenia (rekomenduję ksylitol), dodatku smakowego, a te mogę być różne (czekolada, zmiksowane owoce, dżem itp.).

domowe_belriso

Kiedy zobaczyłam u siebie w szafce błyskawiczne płatki ryżowe, na początku się wkurzyłam (nie ja je kupiłam ;)). Nie kupuję nic błyskawicznego, bo są to produkty najmocniej przetworzone, a tym samym najmniej wartościowe. Później jednak postanowiłam je wykorzystać. Bo w deserze przecież nie o wartości chodzi, a o wybór „mniejszego zła” ;).

Ok, przejdźmy do przygotowania:

Do gotującego się mleka dorzucamy płatki ryżowe + ksylitol i gotujemy to przez ok. 2 minuty. Jeśli chcemy aby efekt końcowy był gęsty – dodajmy dwa razy więcej mleka niż płatków. Mnie przy takich proporcjach całość wyszła nawet ciut za gęsta.

Jeśli chodzi o dodatki – mamy mnóstwo możliwości. Możemy dodać po prostu dżem (polecam Łowicz – ten z białymi etykietami), możemy zmiksować owoce, możemy też rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę.

Deser można jeść na ciepło lub po wystudzeniu (jeśli chcemy jeść zimny, lepiej przygotować nieco rzadszą wersję).

Wersja bardziej skomplikowana

Tę robiłam już dawno temu, więc nie potrafię teraz ocenić czy jest warta całego tego zachodu. Potrzebujemy do niej więcej składników i więcej czasu na przygotowanie. Składniki:

ok. 100 g ryżu do risotto (arborio)
3-4 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
ok. 220 ml mleka 
ok. 220 ml śmietanki 30%
laska wanilii (zamiast niej może być cukier z wanilią zamiast zwykłego)

ryż_z_jabłkami

Na zdjęciu ryż występuje w towarzystwie karmelizowanych jabłek.

Pełny przepis znajdziecie na moim świętej pamięci blogu kulinarnym.

Na koniec przypominam, że z serii „domowe zrób to sam” pojawiły się też inne produkty:

Inka waniliowo-pomarańczowa

Pasta tahini, ekstrakt z pomarańczy i mięty 

Esencja waniliowa, cukier waniliowy, oliwy smakowe i musli z bakaliami

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Polecam jeszcze zapiekany ryż z cynamonem i jabłkami 🙂

    • A jak to się robi? 🙂 Gotuje się najpierw ten ryż?

  • Mmmmm, wygląda pysznie, ja bym jednak trochę się pomęczyła i zrobiła wersję niebłyskawiczną, właśnie z tych powodów, o których pisałaś ;). U mnie na deser wczoraj były jaglane rafaello – niebo w gębie i o dziwo do oryginalnych w smaku bardzo podobne 🙂

  • Chyba już wiem co pojawi się u mnie w najbliższym czasie na śniadanie ;>

  • Chyba te błyskawiczne wykorzystam na szybką przekąskę, jak mam ochotę na coś słodkiego i pożywnego. Od dawna szukam zamienników dla słodyczy, ale kiepsko mi to wychodzi…

  • O mamuńciu jak to smakowicie wygląda!!! Mniam, mniam! Mam trochę wolnego to mogę się pobawić nawet z tą trudniejszą wersją i się pobawię a co! Dam znać jak wyszło 😉

  • Domowy ryż na mleku – jeden z najlepszych deserów (śniadań? 🙂 ) na świecie!

  • O rany ten z jabłkami wygląda bosko! Tylko moja dieta chwilowo nawet na takie szaleństwo mi nie pozwala ;(

  • To ja już mam pytanie odnośnie tych produktów „błyskawicznych” – płatki owsiane błyskawiczne też są złe? 🙁

    • Nie są złe, ale nie są też dobre :). Najlepsze jest wszystko to, co jest najmniej przetworzone, czyli produkty pełnoziarniste, ciemne (np. brązowy ryż). podobnie jest z płatkami – te błyskawiczne są poddawane większej obróbce aby można było je szybciej przygotować, a podczas tej obróbki tracą wiele cennych wartości odżywczych. Dlatego najlepiej wybierać zwykłe lub górskie.

      • Szkoda, że na opakowaniu nic o tym nie jest napisane 🙁

  • Wersja błyskawiczna do ogarnięcia 🙂 Ależ mi smaka narobiłaś, ostatnio na koktajle, dziś na ryż.

  • Och, za starych i (niekoniecznie) dobrych czasów lubowałam się w Berliso 😉 Może skuszę się kiedyś na opcję numer jeden i przygotuję ją na śniadanie zamiast ukochanej owsianki. Proszę więcej wpisów z tego działu 😉

    Karolina