Zdrowe przekąski na imprezę + KONKURS

Trochę nie dowierzam, że zaraz po powrocie z Gruzji mam jeszcze wenę do myślenia i pisania o jedzeniu, ale akurat miałam wczoraj gościa i nie wypadało go poczęstować samą wodą. Mam więc dla Was kilka propozycji zdrowych, bardzo prostych i lekkich przekąsek, które można zaserwować na spotkaniu w gronie bliskich znajomych czy nawet na większej imprezie. Od razu przepraszam Was za zdjęcia w sztucznym świetle, ale… to już ten czas w roku, niestety. Zdjęcia robiłam przed przyjściem gościa i nie miałam czasu na stylizacje.

Zacznijmy od przekąsek z cukinią w roli głównej. Uwielbiam to warzywo dosłownie w każdej postaci, również surowej. Wykorzystałam je jako główny składnik roladek i jako zamiennik pieczywa na mini-kanapeczkach.

Cukinię pokroiłam na podłużne plastry (przy użyciu łopatki do krojenia sera), a następnie posmarowałam ją bieluchem, doprawiłam (solą i pieprzem), a w środek włożyłam paprykę. To taka baza, ale w roladkę można zawinąć też jakieś zioła, kiełki, albo bardziej wymyślną pastę. Podkreślam, że chodzi tu tylko o inspirację. 

roladki

Na „kanapeczki” położyłam dwie różne pasty:

  • wykonaną z ciecierzycy, oliwy, suszonych pomidorów i suszonych ziół prowansalskich
  • zrobioną z bielucha i tuńczyka, doprawioną pieprzem i chili (wszystko zmiksowane blenderem)

kanapeczki

Koreczki to straszny banał, ale zdecydowałam się umieścić w tym zestawieniu moje ulubione połączenie – ser pleśniowy + winogrono + orzech włoski. 

koreczki

Polecam Wam również pieczone warzywa z przyprawami – marchewkę pokroiłam w słupki i posypałam cynamonem, a cukinię doprawiłam chili i parmezanem. Identycznie postąpiłam z cieciorką. Całość zapiekłam w ok. 180 stopniach (z termoobiegem) przez ok. 15 minut. Jeden minus tych warzyw – najlepiej smakują na ciepło, więc nie w każdej sytuacji się sprawdzą.

pieczone_warzywa

Ostatnia propozycja to bardzo proste i smaczne połączenie – kawałki jabłka „moczone” w maśle orzechowym. 

JABŁKA_2

Na końcu mam dla Was andrzejkowy konkurs przygotowany wspólnie z Pyszne.pl  i jak zwykle w tego typu przypadkach – nie jestem do końca bezinteresowna. Chciałabym, abyście w ramach zadania konkursowego podzielili się ze mną i z moimi czytelnikami przepisami na Wasze ulubione, zdrowe przekąski dla gości. Nagrodzę najciekawsze odpowiedzi.

Andrzejki_Grafika

Pyszne.pl to agregator różnego rodzaju restauracji – znajdziemy tam zarówno pizzerie, jak i knajpki ze zdrowym jedzeniem. To też dobry sposób na zakup jedzenia dla niespodziewanych gości lub wsparcie naszego imprezowego menu. Do rozdania mam 3 bony po 50 zł do zrealizowania na tym portalu.

Na odpowiedzi czekam do piątku 28 listopada do godz. 23.59 więc radzę nie zwlekać ze zgłoszeniami 🙂

Bony, które są do wygrania w konkursie można zrealizować tylko zamawiając jedzenie online w serwisie Pyszne.pl, w restauracjach, które posiadają w ofercie płatność online oraz które dowożą jedzenie pod adres wpisany przez zwycięzcę. 

Edit: Bony wędrują do Anngry, Ważki i Słodko-Słony Świat Ilony.

Dziękuję wszystkim za komentarze i inspiracje!

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Świetne są Twoje inspiracje! Kilka na pewno wypróbuje, szczególnie jak już będę mogła urządzić parapetówkę (tudzież kilka, ba na jednej się raczej nie skończy). Ja uwielbiam serwować gościom tzw. tatar z łososia. Wędzonego łososia sałatkowego mieszam z drobniutko pokrojonymi ogórkami kiszonymi, kaparami i posiekaną cebulką, skrapiam sokiem z cytryny, oliwą, doprawiam solą i pieprzem. Wszystko mieszam na oko – tak byle smakowało, a smakuje zawsze. Lubię podawać na malutkich pumperniklach (najchętniej tych okrągłych) lub po prostu w misce do samodzielnego wybierania, czym kto lubi. To dla mnie dobry sposób na ogórki kiszone za którymi nie przepadam, a jak wiadomo jeść wartom no i wszystkim smakuje 🙂

  • Ciekawy kulinarny blog 🙂 no i dzięki za pomysł, co zaserwować gościom na imprezie, bo pomysły się juz dawno wyczerpaly 😉 zapraszam do siebie http://www.almik.net.pl

  • Jesteś naprawdę niesamowita! W Grecji jadłam pierwszy raz cieciorkę w jakiejś zapiekanej otoczce i obiecałam sobie, że zrobię coś takiego w domu! Tą pastę z cieciorki też muszę koniecznie przygotować. Jeśli chodzi o moją zdrową przekąskę to są to domowe tortille pełnoziarniste z różnym nadzieniem – serkiem naturalnym, łososiem, papryką, ogórkiem, rukolą, szynką itp. pokrojone w roladki. Plusem jest to, że można je przygotować wcześniej, włożyć do lodówki – dzięki czemu tortilla nie usycha (a wręcz serek nadaje jej wilgotności), a podać można w dowolnym momencie 🙂 No i dodatki mogą być naprawdę różne, w zależności co kto lubi 😉

  • Świetne pomysły 🙂

  • Na imprezę świetne są po prostu owocowe przekąski typu arbuz pomieszany z innymi owocami lub lekkie sałatki. Polecam http://www.livingstones.pl/

  • Ja często serwuję krążki z tortilli. Jak są chęci to robię placki sama a jak nie to na biedronkowych rozsmarowuję serek kanapkowy śmietankowy. Na tym układam to co w lodówce ale najlepsze są z wędzonym łososiem lub jakąś wędlinką, rukolą, gorgonzolą, prażonym słonecznikiem i kiełkami. Zawija się taki placek w rulon i kroi po ukosie na małe krążki. Na wykałaczkę nabijamy oliwkę, krążek i tak ląduje na talerzu. Obiecuję długo na nim nie zostanie:)

  • Na następnej imprezce na pewno wypróbuje twoich pomysłów! Wyglądają świetnie 🙂 Ja na swoich „prywatkach” zawsze serwuję półmisek surowych warzyw (marchewka, kalarepa, por, papryka) i do nich tzatzyki – goście bardzo lubią pochrupać coś zdrowego podczas imprezki. Sprawdzają się również roladki z placków tortilli, serka Filadelfia i wędzonego łososia.

  • Uwielbiam imprezy, a szczególnie planowanie menu 🙂 Ja często pygotowuję deskę serów. Trzy, cztery rodzaje w zupełności wystarczą. Najlepiej zacząć od sera koziego, bo jest delikatne, kończąc na serach o wyrazistym smaku i zapachu, np. serach pleśniowych. Do tego świeża gruszka, orzechy, kiść winogron i lampka wina.
    Z innych ciekawych przekąsek przygotowuję grzanki z bagietki lub bułek z dodatkiem pomidora z bazylią i różnymi pastami. Z pomidorków koktajlowych, kuleczek mozzarelli i liści bazylii robię koreczki, coś w rodzaju mini sałatki caprese, wystarczy je przed podaniem skropić oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. Co do deseru nie będę oryginalna – dla mnie wystarczą misa owoców pokrojonych i obranych, a każdy z gości może sobie nadziać na wykałaczkę taki owoc, jaki lubi. Do tego dzban wody mineralnej z cytrusami i miętą. Nie powiem, moje imprezy i spotkania z przyjaciółmi cieszą się powodzeniem właśnie dzięki przygotowanemu jedzeniu.

  • Ja swoich gości lubię zaskakiwać, dlatego przygotowuję talarki z buraka z plasterkami sera koziego, orzechami włoskimi i żurawiną, które smakują obłednie i nawet najwięksi przeciwnicy buraczków zachwycają się eksplozją smaków (buraczki obgotowuję 15-20 min, kroję w plastry, na to ser i dodatki). Do tego roladki z łososia z kremowym serkiem, rzodkiewką i koperkiem, skropione sokiem z cytryny (plastry łososia smaruję serkiem z dodatkami, zawijam i kroję na małe roladki). Podaję tez sałatkę caprese w kieliszkach: rozgniatam mozarellę z odrobiną mleka, pomidorki blenduję ze szczyptą soli i pieprzu, bazylię miskuję z czosnkiem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem i układam kolejno warstwę białą, czerwoną i zieloną. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Żadna impreza nie obejdzie się bez krążków z cukini zapiekanych z plastrem mozarelli i platkami chilii :)))

    • Muszę spróbować tych buraczków! Fajnie, że tyle inspiracji w komentarzach 🙂

  • Mam taki patent na szybkie przekąski: płachta ciasta francuskiego posmarowana czymś (preferuję musztardę albo sos paprykowy mojej babci) i posypana startym zerem; zwijamy dwoma rulonikami ku środkowi i kroimy na plastry ok 0,5 cm. I pieczemy jakiś kwadrans. Szybko, dużo i pysznie!

  • O jejuu mogę zostać Twoim gościem? 😀 Coś pięknego, naprawdę nie widziałam jeszcze tak świetnych zdrowych przekąsek i w dodatku tak ładnie wyglądających 🙂

  • Super pomysły 🙂 Ja bardzo lubię takie roladki z cukini z serkiem naturalnym zblendowanym ze slonecznikiem (pomysl z Qchenne-inspiracje) 🙂 No i jak tu nie mówić, że zdrowe jest pyszne:)

  • ale u Ciebie smacznie!:)) mhm

  • nooo przekąski po prostu pierwsza klasa 🙂 aż się zrobiłam głodna, bardzo fajne i szybkie pomysły, dzięki i pozdrawiam 🙂

  • Pieczone warzywa – moje ulubione! Uwielbiam je, zwłaszcza z jakimiś lekkimi sosami albo hummusem 🙂

  • Ja jestem sałatkową maniaczką! Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki. Jeżeli mam ochotę na coś słodkiego, idealnie nadaje się do tego sałatka owocowa (robiona z tych owoców, które akurat są pod ręką).
    Ciężko wybrać ulubioną sałatkę, ale jedną z takich jest sałatka z czerwonej papryki, kapusty pekińskiej, pora, cebuli, ogórka, kukurydzy. Do tego sos (robię różne) i przyprawy. Idealna do chrupania.

  • Zawijana cukinia podbiła moje serce i oko przy okazji 🙂 Wygląda rewelacyjnie! Kamila

  • Bardzo przydatny wpis. I to zarówno wpis jak i komentarze bo sporo pomysłów tutaj. To są często naprawdę bardzo proste dania/przekąski tylko trzeba wpaść na pomysł 🙂

  • Zdrowe i na pewno pyszne. Wyglądają tak, że aż ślinka cieknie.

  • Jola

    Bardzo masz ciekawe pomysły. Już wiem, czym zaskocze na domówce 😉