Zupa krem z groszku zielonego z jarmużem (video)

To skandal, że w ZdrowoManii tak późno pojawia się zupa 😉 choć oczywiście stało się tak nie bez powodu – gotowanie zupy do odcinka, w którym na pokazanie przepisu miałam 2 minuty, wydawało się być karkołomnym zadaniem. Ogólnie gotowanie (w sensie poddawanie potrawy obróbce termicznej) w takim amatorskim programie (bez sztabu ludzi kontrolujących sytuację) proste nie jest, ale to może temat na osobny post albo nawet odcinek ;). Jak wybije mi 1000 subskrybentów, planuję przygotować odcinek dodatkowy w postaci vloga, w którym pokażę jak nagrywanie wygląda od kuchni. A akurat w tych odcinkach kulinarnych jest co pokazywać… Ten przepis poza rozcięciem palca nie przyniósł większych niespodzianek, ale następny… Następny to była taka porażka, że nie wiem czy w ogóle się ukaże 🙁

Jeśli chodzi o dzisiejszy przepis to nie zrażajcie się tymi prawie 7 minutami filmu. Przepis jest bardzo prosty, a film trwa tak długo, bo opowiadam w nim o właściwościach głównych składników. Wiem, że może to przegięcie, ale nie po to oddzielałam część kulinarną, aby znowu w niej się spieszyć i odmawiać sobie przyjemności mówienia o jedzeniu. Jeśli ktoś potrzebuje tylko szybkiego przepisu, wygodniej będzie skorzystać z tego w formie pisemnej.

Groszek zielony to praktycznie samo zdrowie. Ma niski indeks glikemiczny, wiele witamin (m.in. A, C, E, K, wit. z grupy B), zawiera kwas foliowy, żelazo, wapń, fosfor, potas, luteinę, jest źródłem błonnika, pomaga redukować zły cholesterol… A o właściwościach jarmużu możecie przeczytać TUTAJ.

Jak zwykle zachęcam aby nie traktować tego przepisu sztywno – jeśli odpowiada Wam nuta kokosowa, dodajcie więcej wiórków. Jeśli zupa jest za rzadka możecie dodać do niej 1-2 ziemniaki. Widziałam wiele przepisów na zupę z groszku z dodatkiem mięty. Może warto spróbować takiego połączenia? Ja jestem wierna temu, ale chyba też zacznę z tym przepisem eksperymentować. Jarmuż jest dodatkiem opcjonalnym – nie wpływa na smak, ale dodaje wartości odżywczych. Może trochę psuje wygląd zupy, która nie jest już tak gładka i jednokolorowa, ale… coś za coś :). Jeśli nie macie jarmużu, spokojnie można go pominąć. 

Zupa-krem z zielonego groszku z jarmużem
Ilość porcji 4
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
30 min
Łączny czas
40 min
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
30 min
Łączny czas
40 min
Składniki
  1. 500 ml bulionu (polecam "rosół wegetariański" z bloga Jadłonomia)
  2. 1 duża cebula
  3. 2-3 ząbki czosnku
  4. 2-3 szklanki zielonego groszku (w zależności od tego jak gęsty krem lubicie)
  5. 1/4 - 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  6. wrzątek do zalania wiórków kokosowych
  7. 1-2 garści jarmużu (umyty, porwany na kawałki, bez grubych łodyg)
  8. sól, pieprz, kilka łyżek cytryny
Opcjonalnie
  1. - 1-2 ziemniaki do zagęszczenia (ugotowane, lub pokrojone w kostkę i dodane razem z groszkiem - wtedy gotujemy zupę do momentu, aż ziemniaki będą miękkie)
Przygotowanie
  1. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podduszamy przez ok. 5 minut na rozgrzanej oliwie.
  2. Wiórki kokosowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
  3. Do cebuli i czosnku dodajemy groszek i bulion. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut aż składniki będą miękkie.
  4. Na końcu gotowania dodajemy wiórki kokosowe (z wodą, którą były zalane) i jarmuż, doprawiamy to solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Całość gotujemy razem jeszcze ok. 5 minut i po lekkim przestudzeniu miksujemy to na krem.
  6. Można podawać np. z grzankami.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Na koniec rzeczy o których wspominam w programie:

Przepis na bulion

Wypowiedź profesor Wawer o luteinie

Jak zwykle będę wdzięczna za kciuki w górę pod filmem na YouTube . Dziękuję za uwagę ;).

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Nie wiem jak u was, ale ja nie mam dzwieku w filmie, jest we wstepie, a pozniej cisza 🙁

    • Dźwięk jest, to musi być kwestia Twojej przeglądarki, mnie też się tak czasami zawiesza :(. Możesz spróbować później po kolejnym włączeniu komputera.

      • Faktycznie, chyba jest cos u mnie nie tak, bo inne filmiki na YT tez nie dzialaja 🙁

        • Ups, ale wtopa, okazalo sie ze mialam zle wlozona wtyczke od sluchawek 🙁 i polowe rzeczy slyszalam, a polowy nie 🙁 A jezeli chodzi o przepis, to bardzo interesuje mnie dodatek wiorkow kokosowych, koniecznie musze to wyrpobowac. Sama natomiast jakis czas temu robilam podobny krem z mieta i byl rewelacyjny! 🙂
          PS. Mam pytanie – jak mozna dodac na blog taka ramke z przepisem?

        • Grunt, że problem rozwiązany 🙂 .
          Ta ramka to wtyczka do WordPressa, nazywa się Recipe Card.

        • Tak, juz troche zglebilam sprawe;) Takie wtyczki sa glownie wlasnie do WP, z bloggerem jest pewien problem – trzeba jakos kombinowac, ale moze cos wymysle 😉 Dzieki!

  • Masz niezwykłą łatwość wypowiadania się przed kamerą – podziwiam i zazdroszczę 🙂
    Groszek bardzo lubię a jarmuż to moje amerykańskie odkrycie – w Polsce praktycznie nie wiedziałam o jego istnieniu! Przepis super, muszę wypróbowac 🙂

    • Jarmuż w Polsce też jest modny od niedawna, jeszcze dwa lata temu bardzo trudno było go dostać, a teraz jest chyba w każdym markecie (łącznie z Biedronką) :).
      Co do wypowiadania się przed kamerą – dziękuję, to kwestia praktyki, początki nie miały nic wspólnego ze swobodą i łatwością 🙂

  • Groszek z miętą jest świetnym połączeniem 🙂 Klasycznym, chyba wymyślonym przez Brytyjczyków. Uwielbiam puree groszkowo-miętowe, idealnie pasuje do ryby 🙂

  • Mniam! Robię! 🙂

    • P.S. Zrobiłam i powiem tylko tyle: PYSZNOŚCI!!! <3 Kokos w zupie jest jak dla mnie decydujący 🙂

      • Super, cieszę się, że smakowało 🙂 a dodawałaś jarmuż? Wyczuwasz jego smak w zupie?

        • Tak, dodałam, chyba nawet więcej niż w przepisie, ale jego smak nie wybijał się z zupy według mnie. Najbardziej czułam kokos, potem groszek, a na koniec lekkie podkreślenie jarmużem.

  • Krem z zielonego groszku uwielbiam więc z przyjemnością spróbuję tego z jarmużem. 🙂

  • Nawet nie wiek jakiego narobiłaś mi smaka;)

  • Uwielbiam groszek i uwielbiam kremy. Połączenie to musi być jakiś kosmos jedzeniowy! <3

  • Cudowny przepis, lubię takie kuchenne eksperymenty :). Ostatnio robiłam chipsy z jarmużu, muszę częściej z niego korzystać w kuchni, ma mnóstwo wartości odżywczych. Z przyjemnością obejrzę film, jak wygląda nagrywanie „od kuchni” ;).

  • Uwielbiam zielony groszek! Z chęcią wypróbuję ten krem. Aż się głodna zrobiłam 😉

  • Właśnie wracam po festiwalu do domu, nadrabiam zaległości blogowe i zjadłabym takiej chyba z dwa talerze :))) super wyglada !