Zdrowy obiad w 15 minut – przepisy + niespodzianka

Są takie dni w miesiącu… I w tygodniu…. Kiedy nie ma czasu ani siły na gotowanie obiadu. Ja niestety mam takich dni całkiem sporo, więc w moim obiadowym menu są prawie same ekspresowe przepisy, które realizuję w max. pół godziny. Ale bywa, że nawet 30 minut to za dużo. Wtedy nie ma wyjścia – trzeba zastosować coś awaryjnego, ale wciąż mieszczącego się w moich normach zdrowego odżywiania. Przedstawię Wam dzisiaj dwa przepisy na zdrowy obiad, które można zrealizować w max. 15 minut. Dodatkowo mam dla Was bony rabatowe na pyszne i zdrowe jedzenie, do wykorzystania w sytuacji, kiedy zabraknie Wam czasu na obiad. Zacznijmy jednak od przepisów. 

Domowy „gorący kubek” – zupa z cukinii

Ten przepis pochodzi z książki, którą wkrótce (prawdopodobnie w przyszłym tygodniu) Wam zrecenzuję. Ja odrobinę go zmodyfikowałam, ponieważ jednego składnika było w nim (dla mnie) za dużo.

Domowy "gorący kubek" cukiniowy
Ilość porcji 1
Porcja dla jednej osoby (1 kubek)
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
2 min
Gotowanie
12 min
Łączny czas
14 min
Przygotowanie
2 min
Gotowanie
12 min
Łączny czas
14 min
Składniki
  1. pół cukinii
  2. ok. 30 ml oliwy z oliwek
  3. 1 szklanka wody
  4. 1-2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
  1. Cukinię kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
  2. Podsmażamy/podduszamy to pod przykryciem aż zmięknie, lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Zajmuje to ok. 7 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy wodę i całość gotujemy jeszcze 5 minut.
  4. Następnie doprawiamy to sosem sojowym i miksujemy na krem. W oryginalnym przepisie było więcej sosu sojowego, więc jeśli uznacie, że jest go za mało - śmiało.
Wskazówki
  1. Pamiętajcie aby sos sojowy był dobrej jakości, z przyzwoitym składem. Ja polecam Kikkoman.
  2. Ten przepis można potraktować jak bazę i eksperymentować np. z dodatkiem czosnku lub jakichś ziół. Hulaj dusza 🙂
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Ekspresowy makaron 

Makaron ekspresowo się gotuje, więc to danie zawsze się sprawdza w takich awaryjnych sytuacjach. Podawałam Wam już kiedyś przepis na mój ulubiony makaron z pesto, ale dzisiaj przygotowałam coś z większą ilością świeżej zieleniny. 

Ekspresowy makaron
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
3 min
Gotowanie
12 min
Łączny czas
15 min
Przygotowanie
3 min
Gotowanie
12 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. makaron razowy, np. żytni (bardzo szybko się gotuje) - ilość według uznania
  2. 1 duży ząbek czosnku
  3. 5-6 plasterków suszonego pomidora w zalewie
  4. 2 garście świeżego szpinaku
  5. garść rukoli
  6. ok. łyżka ziół prowansalskich / 2 łyżki pesto
  7. parmezan/grana padano do posypania
  8. opcjonalnie: dwie łyżki pestek słonecznika
Przygotowanie
  1. Wstawiamy wodę na makaron i wrzucamy go do niej kiedy się zagotuje.
  2. Siekamy czosnek, suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki - wrzucamy to na rozgrzaną patelnię (nie trzeba dodawać tłuszczu, wystarczy ten z pomidorów). Jeśli macie akurat otwarte pesto - można je dodać na tym etapie. Jeśli nie - użyjcie ziół prowansalskich.
  3. Po chwili dodajemy szpinak
  4. Opcjonalnie - w międzyczasie na drugiej (suchej) patelni prażymy pestki słonecznika.
  5. Kiedy makaron się ugotuje, wrzucamy go do pozostałych składników na patelnię i jednocześnie dodajemy rukolę. Mieszamy to przez ok. 1 minutę, zdejmujemy z gazu, nakładamy na talerz, posypujemy parmezanem i prażonymi pestkami słonecznika, przyozdabiamy jeszcze odrobiną rukoli.
Wskazówki
  1. To trochę takie danie oczyszczające lodówkę. Można dodać do niego np. fetę, przecier pomidorowy, oliwki, tuńczyka... Rzeczy, które macie akurat otwarte w lodówce.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Na koniec opcja nie wymagająca absolutnie żadnego wysiłku i przyznaję, że mnie też zdarza się z niej korzystać. Na pewno wiecie, że dziś można zamówić jedzenie przez internet nawet bez konieczności sięgania po telefon. Czy muszę mówić, że to uwielbiam? Nienawidzę zamawiać jedzenia przez telefon :). Na PizzaPortal.pl nie mam takiej konieczności – zamówienia można dokonać przy użyciu komputera lub aplikacji mobilnej, a zapłacić można online lub gotówką. Wiosną tego roku portal przygotował dla nas kolejne ułatwienie – przy pomocy dietetyka zostało przeanalizowane menu dostępnych w serwisie restauracji i te z nich, które mają w swoim menu minimum 3 zdrowe (i przyjazne dla sylwetki) dania, oznaczone zostały etykietą „FIT”. Więcej o tej funkcjonalności przeczytacie na portalu. 

PizzaPortal-ThisIsFit-Blog- 900x506-Logo v1 (by Kiwi marketing)

Oczywiście muszę podkreślić, że nie można sugerować się nazwą portalu – na PizzaPortal.pl znajdziecie nie tylko pizzę, ale też innego (właściwie każdego) rodzaju posiłki. 

Etykieta „FIT” jest dobrze widoczna, co pozwala w prosty sposób odróżnić spełniające nasze oczekiwania restauracje. Można przefiltrować je tak, aby wyświetlały się wyłącznie te „FIT”. Bardzo ułatwia to zadanie, jeśli zamawiamy jedzenie z kimś, kto ma ochotę na przykład na mielonego lub schabowego. Taak, pamiętam jeszcze te czasy zbiorowego zamawiania jedzenia w biurze i długie poszukiwania lokalu, który pogodzi wymagania różnych osób. Teraz to ułatwione – jeśli zapada decyzja, że chcemy domowe jedzenie, wystarczy wybrać ten lokal, który serwuje taką kuchnię, ale ma etykietę „FIT” – to znaczy, że miłośnicy zdrowej/dietetycznej kuchni też znajdą tam coś dla siebie.

2

 Ja jeśli muszę zamówić coś do domu, najczęściej stawiam na:

  • sushi, ale tylko z pieczoną rybą bo nie jem surowego mięsa
  • różnego rodzaju sałatki, najchętniej jakieś oryginalne, których raczej nie robię w domu

3

  • dania z surówką i rybą przyrządzoną w zdrowy sposób – na parze, grillowaną lub pieczoną. Lepiej unikać potraw smażonych bo nigdy nie wiadomo jak często w restauracji zmieniany jest tłuszcz do smażenia. Bezpieczniejszą opcją są dania pieczone lub gotowane.
  • dania wegetariańskie, np. w indyjskich knajpkach można znaleźć fajne dania na bazie soczewicy, ciecierzycy i innych warzyw
  • w ciemno zamawiam dania z knajpek, które znam i o których wiem, że dbają o jakość posiłków. Jedną z nich jest Kik Fit Bar. Zarówno mięsożercy jak i weganie znajdą w nim coś dla siebie. W ramach ciekawostki dodam, że w Kik Fit Barze narodził się pomysł na ZdrowoManię 😉

4

Bony rabatowe dla Was

Strasznie zgłodniałam podczas pisania tego posta… Mam nadzieję, ze Wy też, bo mam dla Was smaczną niespodziankę. Chciałabym poznać Wasze sposoby na ekspresowe obiady – macie jakieś swoje ulubione, bardzo szybkie dania? Podzielcie się przepisami na nie w komentarzach! Razem z PizzaPortal.pl przygotowaliśmy dla Was kupony rabatowe o wartości 20 zł do wykorzystania na portalu przy zamówieniu na min. 40 zł.  Bony są ważne od 11 do 20 maja 2015 włącznie. Nagrodzę 20 pierwszych komentarzy z przepisem. Czekam na Wasze propozycje! 🙂


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Natalia

    Szybki obiad? hmmm
    Skroic w kostke wszystkie warzywa jakie mamy i lubimy, dodac do nich jajko plus bialko i oczywisci przyprawy wg uznania i na patelnie:)
    jeżeli jest to forma obiadowa warto dodac rownież kawalki mięsa bądz ryb, a na sam koniec posmarowac sosem pomidorowym !
    Wychodzi przepyszna fit pizza!:))

  • finesja

    Najszybszy obiad świata – domowe pesto z rukoli/szpinaku.
    W garnku grzeję wodę na makaron. Najlepiej smakuje taki świeży, np. z Lidla. W tym czasie 3-4 garście szpinaku/rukoli blenduje z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody, dużą garścią dowolnych orzechów i pestek i kawałkiem twardego sera np. cheddar, parmezan. Dodaję ząbek czosnku, soli, pieprzu do smaku. Mieszam z ugotowanym makaronem. Opcjonalnie dodaję kilka pokrojonych suszonych pomidorów.
    Czas przygotowania – tyle, ile potrzebujemy do zagotowania wody + 3 minuty gotowania makaronu 😉

  • Fajne te szybkie przepisy. Pozdrawiam serdecznie beata

  • Mój ulubiony szybki obiod z serii tych zdrowych to podsmażone na oliwie: czosnek, bazylia, oregano, potem dodajemy pomidory, a na koniec oliwki i mamy super smaczny sos do makaronu 🙂 A jeszcze szybciej to grillowany kurczak z (najlepiej jak się trochę marynował w oliwie z oregano) podawany z sosem z mozarelli i suszonych pomidorów, rukolą i opcjonalnie ryż lub inny dodatek – palce lizać 🙂

  • Anna M.

    Najszybszy obiad? Wszelkiego rodzaju tarty! Czesto robię je na gotowym ciescie francuskim. A na wierzch – ricotta z roztrzepanym jajem, cebulka, szczypior, pomidory. Doprawiamy wedle uznania. wychodzi pyyyyszne!

  • Szybki i dobry obiad, trochę takie DIY 😉

    1) kuskus, który robi się w 3 minuty gdy szykuję reszte;
    2) jakaś dobra sałata;
    3) posiekane orzechy, które mieszam z sałatą
    4) i do tego wszystkiego przydaje się jakieś mięso/ryba – gdy nie mam czasu i łapię produkty w locie, wrzucam tuńczyka 😉 Gdy znajdę czas to dzień wcześniej do piekarnika wrzucam łososia albo kurczaka obsypanego przyprawami. Same się pieczą i są dobry po odgrzaniu i na zimno 🙂

    w wersji z tuńczykiem mamy w 5 min gotową pyszną sałatkę:)

  • Makaron z cukinią, łososiem i czerwonym pesto (2 porcje):
    – makaron w ilości na 2 osoby (u mnie wstążki lub rurki, zawsze razowy) – ugotować al dente
    – 1 średnią cukinię pokroić w kostkę i poddusić na 2 łyżkach oliwy
    – po 5 nim dodać ok 100 g łososia (najbardziej lubię wędzonego ale pełna dowolność)
    – pod koniec duszenia doprawiać 2-3 łyżkami czerwonego pesto
    Czasem opcjonalnie dodaję ser typu feta.
    Cukinia świetnie komponuje się z łososiem, a pesto dodaje potrawie charakteru. Zdecydowanie moje ulubione połączenie:) I bardzo szybko się robi!

  • Wystarczy kawałek mięska lub ryby, który pieczemy w piekarniku. Do tego nasze ulubione warzywa lub mieszanka mrożona „na patelnię”. Gotujemy na parze. To wszystko razem zawijamy w tortillę, aby otrzymać super pysznego wrapa albo mieszamy z ugotowanym makaronem/ryżem. Błyskawicznie, smacznie, kolorowo, tanio i zdrowo 🙂

  • Właśnie przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest moim ulubionym ekspresowym przepisem 🙂
    Musze wypróbować pozostałe.
    Dzięki! 🙂
    Pozdrawiam cieplutko!

  • Pyszne przepis, czasami takie ekspresowe obiady są potrzebne. Osobiście bardzo je lubię, ale dla komfortu psychicznego wolę mieć w zamrażarce kilka słoików zupy 🙂

  • Ja chyba nigdy nie pokocham cukinii…

  • moj najszybszy obiad to wrzucic warzywa i mieso/rybe do parowara 🙂

  • Na sza

    Dla mnie szybkim obiadowym daniem ratunkowym jest mój ulubiony hawajski kurczak z ananasem! Potrzebne są: ryż, pierś z kurczaka, ananas w puszce, pomidory lub przecier pomidorowy i dodatki wg uznania. Gitujemy ryż. Mieso kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni, następnie kroimy ananasa i dorzucamy na patelnię razem z pomidorami, całość zalewamy połową soku z ananasow i dodajemy ryż. Po chwili obiad gotowy 🙂 A kiedy naprawdę nie mamy nawet 15 min, ratunkiem pozostaje być jajecznica!
    Przepis z makaronem na pewno wykorzystam 😉

  • Patrycja Karbowska

    Dla mnie najszybszy obiad to makaron z anchois i kaparami. To danie ekspres, kiedy lodówka pusta, zero swieżych warzyw i zero weny.

    Poniżej podaję przepis:

    400 g makaronu typu penne
    4-5 łyżek oliwy
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    4 filety anchois
    3-4 łyżeczki kaparów
    pieprz
    kilka listków bazylii
    2-3 łyżeczki oregano

    Cebulę i czosnek drobno siekamy, po czym szklimy na oliwie na wolnym ogniu. Dodajemy filety anchois, odcedzone kapary, bazylię, sól i sporo pieprzu, mieszamy. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował, zalewamy sosem, mieszamy, i stawiamy na ogniu, ciągle mieszamy. Następnie zdejmujemy z ognia, posypujemy oregano i serwujemy. 🙂

  • Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja mam awersję do zamawiania jedzenia przez telefon 🙂 Moim ulubionym błyskawicznym przepisem jest pełnoziarnisty makaron z wędzonym łososiem, sokiem z cytryny, koperkiem lub pietruszką, oliwą, solą i pieprzem. Wszystko miesza się z ugotowanym makaronem i gotowe. Pyszne, zdrowe i orzeźwiające.

  • Ja ostatnio polubiłam zupę azjatycką. Na oliwie podsmażamy paprykę i małe kolby kukurydzy konserwowej. Potem tylko dolewamy wody, dodajemy kostkę rosołową i kilka ziarenek kolendry. Jak zupa zacznie się gotować dodajemy makaron ryżowy. Danie w pełni bezglutenowe, sycące i mało kaloryczne 🙂

  • Przepis na makaron wpisuję już do mojego przepiśnika DIY. Kocham suszone pomidory i czosnek. Jutro wypróbuję przepis ; >

  • Paweł Fijalski

    Ostanio stwierdziłem, że najbardziej krępującym dla mnie jest fakt zamawiania jedzenia przez telefon i płacenia dostawcy. A tego typu serwisy wszystko to rozwiązały. Problem jest zawsze w czasie dostawy. Ale cóż, coś za coś.

  • Uwielbiam tego typu szybkie przepisy!:)

  • Meg Sheti

    Zupa z cukinii wygląda super 😉 A i taki prosty przepis 😀

    Zdrowotnieiradosnie

  • Omlet warzywny! np. Ze szpinakiem, papryką, cukinią. Wszystkie warzywa pokroić, wymieszać z rozbełtanymi jajkami, doprawić do smaku i smażyć na patelni! 🙂 można wcześniej też pokroić w kostkę pierś z kurczaka, podsmażyć i również dodać do omletu.
    Inns propozycja: makaron z pesto! Pesto jakie tylko lubimy i może akurat mamy. Jeśli nie przygotowanie zabierze nam chwilkę!

  • Dla mnie najszybszy obiad to zupa-krem np. z marchewki. Gotuje pokrojone marchewki, blenduje, dodaje przyprawy: kurkumę, sòl, gałkę muszkatołową, chili. Posypuję grzankami z chleba razowego i gotowe!

  • Świetny pomysł z tą zupą z cukinii.

  • Ja bardzo lubię sałatkę nicejską: z tuńczykiem, jajkiem i uprażonymi pestkami dyni. Do tego pyszny vinegrette.

  • U mnie standardowy szybki obiad to wrzucenie do piekarnika gotowych mrożonych frytek… Wiem, aż wstyd się przyznawać. Ale muszę Tobie powiedzieć, że dzisiaj już miałam sięgać do zamrażalnika, kiedy mi się przypomniało, że na Ig widziałam, że wrzuciłaś info o jakiejś szybkiej zupie z cukinii… podeszłam do kompa z niedowierzaniem, bo spodziewałam się jakiegoś składnika, którego nie będę miała w kuchni, a tu miłe zaskoczenie 🙂 Zupa bardzo smaczna, do przepisu dodałam tylko pieprzu i bazylii 🙂

    • Super 😀 rzeczywiście w tej zupie jest tak mało składników, że łatwo mieć na nią zawsze składniki w domu 🙂

  • Idealne dla studentów <3 Makaron z warzywamu to także mój najlepszy sposób na szybki obiad 😉

  • makate

    Mój pomysł na szybki obiad to sałatka, np. gotowany makaron rurki, drobno pokrojone ogórki konserwowe, kilka sztuk drobno pokrojonych suszonych pomidorów, garść rukoli, tuńczyk z puszki. Dla połączenia składników można dodać trochę oliwy albo majonez (w wersji mniej fit 😉 To też świetny obiad do zabrania ze sobą 🙂 Czas przygotowania? ok. 15-20 minut, najwięcej zajmuje gotowanie makaronu.

  • Mam też kilka swoich szybkich obiadów np. makaron z tuńczykiem, cebulą, cukinią i pomidorami z puszki. Doprawić można jak kto woli, ziołami prowansalskimi, chilli czy bazylią.
    Jednak Twój makaron ze szpinakiem i rukolą, którą uwielbiam mnie ujął i chyba wypróbuję to danie w przyszłym tygodniu.
    Pozdrawiam i dzięki za inspirację
    Ania
    ——
    Jeśli znajdziesz kiedyś chwilkę zapraszam do siebie. http://london-lavender. Dziś akurat u mnie też delikatnie i kulinarnie.

  • Gorący kubek z cukinii mnie zaintrygował. Ale mam pytanie. Gdzie można dostać sos sojowy Kikkoman?

    • Ja go kupuję normalnie podczas zakupów w supermarkecie, w większości jest dostępny.

  • Noo makaronik ma prezencję 😀 Aż zgłodniałam, a już tak późno.. będziesz mieć mnie na sumieniu 😛

  • Paulina Kinal

    coś dla mnie :)) ja wiecznie nie mam czasu 🙂

  • Uwielbiam makarony na różne sposoby i właśnie ze składnikami, które akurat zalegają w lodówce – do makaronu zawsze pasują. Od biedy, kiedy lodówka pusta, w domu mam makaron, pietruszkę, czosnek i oliwę, to robię właśnie takie „danie”.

  • Mój przepis na szybki obiad: podsmażam cebulę z czosnkiem, dodaję pomidory z puszki, zioła prowansalskie. W międzyczasie gotuję kaszę gryczaną. I obiad gotowy w 15 minut 🙂

  • Mój ulubiony szybki obiad? Puszka tuńczyka w oleju roślinnym, puszka czerwonej fasoli, groszku, kukurydzy i świeża natka pietruszki. Do tego sparzone, świeże pomidorki, oczywiście obrane ze skórki – powstaje na patelni pyszny sos, dusimy go około 20 minut do miękkości warzyw i przejścia się smaków. Podajemy z razowym „fussili” i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki, opcjonalnie parmezanem 🙂

  • Ale genialna i genialnie prosta zupa! Dzięki wielkie za ten przepis 🙂 🙂

  • Muszę koniecznie wypróbować przepis na ekspresowy makaron. 🙂

  • Ja postanowiłam napisać artykuł 5 SPOSOBÓW NA LEKKI OBIAD KAŻDEGO DNIA być może komuś przypadną do gustu, ewentualnie będą ciekawostką, zapraszam http://bit.ly/1IUsShi

  • Pingback: Kuchnia FIT czyli testowania ciąg dalszy - PizzaPortal.pl()

  • Pingback: Kuchnia FIT czyli testowania ciąg dalszy - PizzaPortal.pl()

  • Pingback: Kuchnia FIT czyli testowania ciąg dalszy - PizzaPortal.pl()