ZdrowoMania odc. 22 – Gazpacho (chłodnik hiszpański)

Nie lubię publikować w Internecie przepisów na dania tradycyjne i regionalne, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto wie lepiej jak powinno przygotować się np. oryginalną carbonarę czy grecką moussakę. Zgadzam się z tym, że Polacy bardzo często profanują pewne potrawy dodając do nich zbędne rzeczy, ale też nie przesadzajmy – nawet na tradycyjne polskie dania nie ma jednego słusznego przepisu. 

gazpacho

Jak moi stali czytelnicy wiedzą – ja w kuchni stawiam na prostotę i zawsze wybieram najprostsze przepisy. Co więcej – jeśli znajdę bardzo prosty i smaczny przepis np. na zupę pomidorową to nie szukam dalej. Eksperymentuję z kolejnymi odsłonami jakiejś potrawy tylko wtedy kiedy np. nie mam jakiegoś składnika (lub jakiegoś mam w lodówce za dużo i chcę go zużyć) albo kiedy chcę jakiś przepis uzdrowić lub uprościć. To co już jest zdrowe, proste i smaczne, zostawiam w spokoju ;). Podobnie było z tym gazpacho – w komentarzach pod wpisem na jakimś blogu znalazłam ten bardzo prosty przepis czyjejś andaluzyjskiej teściowej i pomyślałam sobie – to jest to. Same warzywa, odrobina oliwy, czosnku, najprostsze przyprawy. 

Aha, nie przejmujcie się, że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem, bo tracimy witaminę C. Jestem przekonana, że teraz w sezonie letnim dzięki bogactwu owoców sezonowych nie brakuje Wam witaminy C 🙂

Gazpacho
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Łączny czas
10 min
Przygotowanie
10 min
Łączny czas
10 min
Składniki
  1. 0,5 kg pomidorów
  2. pół dużego ogórka zielonego / 1 mały
  3. pół zielonej papryki
  4. 1 ząbek czosnku
  5. kilka łyżek oliwy
  6. sól, pieprz
opcjonalnie
  1. pół cebuli
  2. kilka listków bazylii
Przygotowanie
  1. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
  2. Ogórka również obieramy i kroimy na kawałki.
  3. Kroimy też paprykę, czosnek oraz opcjonalnie cebulę i bazylię.
  4. Wszystkie te składniki wrzucamy do blendera i zalewamy oliwą.
  5. Solimy i pieprzymy.
  6. Blendujemy, chłodnik podajemy po schłodzeniu lub dodaniu do niego kilku kostek lodu.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Kto się skusi? To obiad idealny na upalny dzień!

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Ja się skuszę:) Potwierdzam, jedno z lepszych dań na upały.

  • Gazpacho… i wszystkie hiszpańskie wspomnienia ożyły 😉

  • każdy moze miec swoja wesje przepisu – nawet na naleśniki są setki pomysłów 😉

  • Najsłynniejsza polska profanacja – pizza z ketchupem 😀 do wyjazdu do Włoch za dzieciaka myślałam, że tak się właśnie je pizzę 😀
    A z przepisu chetnie skorzystam, ostatnio lubię zupy:-)))

  • Właśnie dziś jadłam – w mojej wersji chłodnik pomidorowy 🙂 Najlepsza zupa na upał.

  • Uwielbiam pomidorową, ale mam opory jeść takie pomidory na zimno… Ale kusisz, kusisz i chyba spróbuję! Co do tradycyjnych przepisów – w prostocie tkwi siła.

  • nigdy nie robiłam takiego chłodnika z pomidorów ale chyba się skusze, a teraz tyle odmian na straganach ze można przebierać – wybierać 🙂

  • Mogą być tysiące wersji, byleby były smaczne 😉 Lubię czasem podpiec paprykę w piekarniku – nadaje takiego fajnego dymnego posmaku. Tak samo robię z warzywami do zwykłych gotowanych zup.

  • a ja nie mogę przekonać się do zup na zimno, ale dzisiaj Fab idzie na wyrywanie zęba, może w takim upale to będzie dobry pomysł na kolację dla niego 🙂

  • 10 minut! :O na pewno się skuszę! Pyszności!