Warzywna potrawka z dyni

Zazwyczaj stawiam tutaj na przepisy, które wykonuje się w czasie krótszym niż 30 minut… Ale z dynią tak się nie da (chyba, że z mrożoną), dlatego tym razem robię wyjątek. 

potrawka z dyni

Jest to danie z cyklu „czyszczę lodówkę”, dlatego nie musicie traktować tego przepisu bardzo sztywno. Bez kilku składników się nie obejdzie, ale niektóre spokojnie można pominąć lub zastąpić innymi warzywami (ja planowałam dodać jeszcze seler naciowy, ale jakoś nie wpadł mi w ręce podczas tego omiatania lodówki). Powinno pasować tutaj też curry, ale ja nadal nie mogę stosować tej przyprawy ze względu na aparat ortodontyczny. Szczerze mówiąc zapomniałam już jak smakuje :(. 

Warzywna potrawka z dyni
Ilość porcji 4
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
25 min
Łączny czas
40 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
25 min
Łączny czas
40 min
Składniki
  1. pół niewielkiej dyni
  2. 4 pomidory
  3. 1 duża cebula
  4. 3 niewielkie ząbki czosnku
  5. pół szklanki soczewicy czerwonej
  6. 1/4 szklanki wody
  7. 1 papryka (opcjonalnie)
  8. 2 nieduże bataty (opcjonalnie)
  9. 1 cm obranego imbiru
  10. kilka łyżek oliwy
  11. sól, pieprz, chili, opcjonalnie wędzona papryka - do smaku
Przygotowanie
  1. Twardą część dyni obieramy i kroimy w kostkę ok. 1x1 cm. To samo robimy z batatami i papryką (kawałki papryki mogą być większe)
  2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podgrzewamy przez chwilę na oliwie. Dodajemy do tego dynię, bataty i paprykę, wlewamy 1/4 szklanki wody.
  3. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do pozostałych warzyw.
  4. Po kilku minutach dorzucamy przepłukaną soczewicę i starty na tarce imbir.
  5. Dusimy to pod przykryciem przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już zatopione w „sosie” i wtedy możemy zdjąć pokrywkę i przez resztę czasu gotować bez przykrycia, odparowując nadmiar płynu.
  6. Po ok. 10 minutach można już sprawdzić czy dynia, bataty i soczewica są miękkie. Jeśli nie - gotujemy dalej ;).
  7. Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą, pieprzem i chili. Przyprawą nieobowiązkową ale bardzo zalecaną jest wędzona papryka.
  8. Podajemy z dowolnym dodatkiem, np. chlebem, kaszą lub ryżem. Ja jadłam ją też z plackami ziemniaczanymi, które zostały mi z kolacji.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Ot, taka typowo jesienna potrawka z dyni 🙂 można ją zawekować na kilka tygodni

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Mam tak ogromną dynię, że na pewno wypróbuję 🙂

  • healthforall.pl

    Super przepis! Uwielbiam jesienne potrawy. Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się że te jesienne warzywa są jakieś pełniejsze w smaku.
    Ja z owoców jesieni (świeżych borowików) zrobiłam ostatnio pyszną tartę – http://healthforall.pl/index.php/2015/10/02/jesienna-lekka-tarta-z-grzybami/

  • Fajne! Lubię takie „wrzucasz i masz”;) chyba zrobię zamiast zupy z dyni.. albo oprócz 😀

    • „Oprócz” to dobra opcja, jedna dynia zazwyczaj wystarcza na jedno i na drugie 🙂

  • Jakby się dynię wzięło z domowej spiżarni ze słoika to można skrócić czas przygotowani potrawy, chociaż wcześniej i tak trzeba go poświęcić na przygotowanie słoików także zgadzam się – dynia przedłuża czas przygotowania posiłków, ale WARTO! 🙂

    U nas wczoraj była zupa czyszcząca lodówkę i też wrzuciłam dynię 😀

  • Aga, a znasz taki kanal na YT ‚Atelier Smaku’ z weganskimi przepisami bezglutenowymi? Probowalam jakis czas temu ich przepis na zapiekanke makaronowa z dynia i musze przyznac, ze wyszla niczego sobie. Za drugim razem moja dynia byla tak mala (uroki zamawiania veg boxow z farmy!) ze nawet jej nie obieralam co zaoszczedzilo troche czasu 🙂
    Jutro planuje wyprobowac ich przepis na brownie 🙂

    • Dzięki za polecenie – nie znam, ale muszę poznać 🙂

  • Super! Akurat mam dynię do zużycia 🙂

  • W.

    Wygląda apetycznie i na proste do przygotowania. Jadłabym, ale tak bardzo nie chce mi się gotować jak jestem chora, a jak wyzdrowieję to czasu nie będzie. #komentarzmarudy

    • Ja też jak jestem chora to nie chce mi się gotować, dlatego wtedy też nie ma piątkowych przepisów na blogu :(. I w ogóle po co gotować, jak nie ma się smaku 🙁

  • Ostatnio ciągle gotuję coś z dyni. Twój przepis też wypróbuję. 🙂

  • Tak się składa, że akurat dzisiaj kupiłam dynię 🙂 Miała być na zupę. A tak będzie i na zupę i na potrawkę 🙂

  • Ciągle przewija mi się dynia przed oczami, a jeszcze nie zdobyłam się na wykorzystanie jej w kuchni. Do zupy przymierzam się od miesiąca. Dzięki takim przepisom wyrobiłam sobie pogląd, co do dyni pasuje i pomysł na potrawę z jej udziałem powoli w mojej głowie kiełkuje 🙂 Paprykę wędzoną dzisiaj kupiłam, lubię tę przyprawę.

  • Super przepis! Ciągle za mną chodzi coś z dyni 🙂

  • Ada Szałda

    Hejka 🙂 Nominowałam Cię do Liebster Blog Award 🙂 mam nadzieję że się przyłączysz 🙂 http://fitnessada.blogspot.no/2015/10/poznajcie-mnie-czyli-liebster-blog-award.html

    • A ja Ciebie nominowałam! Tydzień temu w przeglądzie tygodnia 😀 tylko taka jestem „ogarnięta”, że zapomniałam poinformować 😀

  • musze sie w koncu skusic na dynie w takiej bardziej wytrawnej wersji bo do tej pory ograniczalam sie do ciasta z dyni, panceksow dyniowych i dyniowego syropu do kawy 🙂

  • O idealnie, bo właśnie szukałam czegoś na bazie dynii. Na razie robiłam tylko 1 potrawę, mianowicie krem dynii. Lubię wszelkiego rodzaju potrawki 🙂 Ps. Powiedz to nie zdjęłaś już aparatu, bo pamiętam wpis z efektami… Może coś przeoczyłam…