Pesto z jarmużu

Omnomnom, wreszcie mogę pokazać Wam coś, czym zajadam się od kilku tygodni. Pesto z jarmużu posmakowało mi od pierwszego oblizania łyżki podczas nieśmiałego próbowania. No bo czy ja – zrażona do smaku jarmużu po nieudanej przygodzie z chipsami – mogę polubić ten smak? Okazuje się, że tak :). To dobrze, bo to bardzo zdrowe warzywo.

Takie pesto  to bardzo uniwersalna rzecz, o jego zastosowaniu można by chyba napisać osobny post :). Ja póki co najczęściej jadam je na podgrzanym w tosterze pieczywie lub jako dodatek do makaronu (wtedy warto dodać trochę więcej oliwy). Lojalnie uprzedzam, że ten smak (charakterystyczny dla warzyw kapustnych) może nie odpowiadać każdemu. Warto jednak spróbować, bo skoro mojemu operatorowi smakowało to to naprawdę musi być dobre :D.

W wersji wegańskiej parmezan można zastąpić płatkami drożdżowymi, ale to oczywiście trochę zmieni smak. 

Pesto z jarmużu
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Przygotowanie
10 min
Składniki
  1. 3-4 garście jarmużu
  2. 1 łyżka pestek dyni
  3. 1 łyżka pestek słonecznika
  4. 2 łyżki parmezanu/grana padano/pecorino romano
  5. 1 łyżka soku z cytryny
  6. 1 łyżka oliwy z oliwek
  7. 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
  1. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej, rozgrzanej patelni aż lekko się zarumienią i zaczną "strzelać".
  2. Jarmuż blanszujemy - zalewamy wrzątkiem i trzymamy go w nim przez chwilę, a następnie odcedzamy.
  3. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. Ząbek czosnku kroimy w plasterki.
  5. Wszystkie składniki (jarmuż, pestki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, parmezan, czosnek) blendujemy na gładką masę.
Wskazówki
  1. W wersji wegańskiej ser można zastąpić płatkami drożdżowymi.
  2. To przepis bazowy, można z nim poszaleć dodając np. siemię lniane, orzechy, migdały itp.
  3. Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień, ale dobrze jest zalać je na wierzchu oliwą aby przedłużyć świeżość.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Koniecznie dajcie znać jak spróbujecie :).

A dla chętnych instrukcja wykonania w wersji video:

P.s. Będzie mi bardzo miło jeśli wrzucając gdzieś zdjęcia z daniem z ZM-ki dorzucicie do niego hashtag #zdrowomaniatv. 

 

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Będę musiała spróbować. Dziś rano robiłam „nutellę” z daktyli dla męża, jednak zamiast orzechów laskowych dałam niesolone orzeszki ziemne – i też wyszło smaczne.

  • Agnieszka F.

    Fajnie, że Ty gotujesz teraz 🙂 Muszę wypróbować 🙂

  • Ania

    Dzięki za inspirację! Mam jeszcze połowę torby jarmużu, pierwszą wykorzystałam do zupy, druga chyba by zwiędła nie doczekawszy się szansy… Jutro zrobię. 🙂

  • Będziemy z p. Aldoną gotować na zmianę 🙂

  • JEszcze nie robiłam pesto z jarmużu, dziękuję za przepis. Chętnie zrobię 🙂

  • aga505

    a ile to jest garść jarmużu ?

  • Trochę na mnarginesie: to pesto ma piękny kolor, chyba nawet ładniejszy niż oryginalne, bazyliowe. A kolor ma dla mnie ogromne znaczenie przy jedzeniu! Nie wiem, na czym to polega. Ale kolorowa sałatka, składniki na tarcie czy na kanapce – nie chodzi tylko o estetykę samej potrawy, ale o kolory właśnie. Mało co mnie uszczęśliwia tak bardzo, jak pasta z awokado – ta zieleń na kanapce jest wprost energetyzująca. Dlatego spróbuję i jarmużu 😉

    • Kolor tego pesto rzeczywiście jest super, zdaje się że zawdzięczamy to blanszowaniu jarmużu 🙂

  • Zachęciłaś mnie do spróbowania 😉 Zazwyczaj kupowałam już gotowe pesto, ale na pewno wypróbuje przepis w domu

  • Tyle, ile jesteś w stanie zmieścić w jednej dłoni.

  • Też miałam słaby początek z jarmużem. Pamiętam, że było mi strasznie głupio, że chipsy mi nie smakowały, zwłaszcza że wszyscy rozpisywali się, jakie są pyszne :D. Być może coś zepsułam. Może powinnam zrobić następne podejście? 🙂

    • Ja dałam chipsom kolejną szansę i ostatnio robiłam je kilka razy i były już ok 🙂 najważniejsze aby dobrze się upiekły i były chrupiące, a nie takie ciągnące jak wyszły mi za pierwszym razem.

  • coquille

    Jak to smakuje? Kapuściano? 😉
    Nie ma w tym przepisie żadnych przypraw?

    P.S. Gdzie kupujesz jarmuż?

    • Ja nie dodaję przypraw bo parmezan, czosnek i jarmuż robią robotę. Smak jarmużu jest lekko kapuściany. Jarmuż najczęściej kupuję w Biedronce, jest już fajnie porwany i umyty.

  • Uwielbiam wszelkiego rodzaju pesto. To najszybszy obiad ever i jeszcze zostaje na śniadanie następnego dnia. Nie jestem weganką, ale zwykle używam płatków drożdżowych ze zmielonymi orzechami zamiast parmezanu, dla mnie to równie smaczne i taniej wychodzi 🙂

  • Nigdy nie jadłam jarmużu. Jestem bardzo ciekawa smaku 🙂

  • AlergiczneDziecko

    Ja polecam zielony koktajl „samo zdrowie” z jarmużem właśnie: http://alergicznedziecko.pl/koktajl-samo-zdrowie/ . Prawdziwa bomba witaminowa.

  • Chciałam powiedzieć, że jestem Twoim nowym czytelnikiem, ale widzę, że w wielu sprawach mamy podobne podejście. Zostaje więc na dłużej! A za pesto z jarmużu, masz ode mnie wirtualne przybicie piątki 😀

    • Już mi Magda doniosła, że tu zawitałaś 🙂 a ja „przez nią” trafiłam do Ciebie i też zostaję na dłużej 🙂

  • Teraz trafiłam u ciebie na ten przepis;), robię bardzo podobnie, ale jakoś… nie wpadłam by jeść to pesto na kanapce!:)