Szybki obiad z kaszy jaglanej

Łapcie dzisiaj banalny przepis na szybki obiad z kaszy jaglanej. To w sumie taka jaglanka na słono, równie dobrze sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja. I muszę to podkreślić – ten sam przepis można zastosować np. do komosy ryżowej czy makaronu. U mnie to jeden z najczęściej stosowanych awaryjnych obiadów, szczególnie kiedy jestem sama w domu (nie lubię gotować tylko dla siebie). 

obiad_z_kaszy_jaglanej

Czas wykonania to naprawdę 15 minut… A jeśli lubicie suszone pomidory – na pewno Wam to posmakuje. Osobiście nie jestem fanką kaszy jaglanej na słono, ale w tej wersji jest super. A jeśli poszukujecie odpowiedzi na pytanie czy warto jeść kaszę jaglaną, to zerknijcie do tego wpisu. 

Szybki obiad z kaszy jaglanej
Napisz opinię
Drukuj
Łączny czas
15 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  2. 3/4 szklanki wrzątku
  3. 2-3 ząbki czosnku
  4. kilka plasterków suszonych pomidorów w oleju
  5. 1/2 szklanki krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego
  6. przyprawy, np. łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, szczypta chili
Do podania
  1. rukola
  2. parmezan/grana padano lub płatki drożdżowe
  3. pestki dyni i/lub słonecznika
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni lub przelewamy najpierw zimną wodą a potem wrzątkiem. Następnie wrzucamy do wrzątku (3/4 szklanki) i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu do wchłonięcia wody, czyli ok. 10-15 minut.
  2. Czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju (można użyć oleju z suszonych pomidorów).
  3. Po chwili dodajemy do tego pokrojone w paseczki suszone pomidory, a po minucie krojone pomidory lub przecier pomidorowy.
  4. Dodajemy przyprawy i podgrzewamy to jeszcze przez ok. 2 minuty.
  5. Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy do niej pomidory z czosnkiem i mieszamy dokładnie.
  6. Podajemy z prażonymi pestkami, tartym serem i opcjonalnie rukolą.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Do tego świetnie pasuje rukola, ja się zagapiłam i zapomniałam, że mam ją w domu 🙂

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Wygląda wyśmienicie…kaszy jaglanej nie lubię, ale jem z rozsądku:)

  • Muszę w końcu zrealizować przepis z prażoną jaglanką. Jestem ciekawa, czy w smaku bardzo różni się od takiej „surowej”.

    • Praży się ją po to, aby nie była gorzka, ale ja preferuję ten sposób z przelewaniem zimną wodą i wrzątkiem. Prażę tylko wtedy, kiedy do przepisu muszę mielić kaszę na mąkę.

  • W.

    Już wczoraj podglądając na snapchacie nabrałam ochoty na zrobienie tego dania, niestety składników chwilowo brak, ale poleciały na listę jutrzejszych zakupów.

  • Dziś już mam obiad zaplanowany, ale jutro wypróbuję 🙂 Mam wszystkie składniki w domu, więc nie będę mieć wymówki:D

    • Zrobiłam 🙂 Musiałam dodać troszkę więcej przypraw, ale wyszło pyszne! 🙂

  • Mam wszystko, właśnie uprażyłam kaszę i słonecznik, pomyślałam, że może wypełnię tym listki cykorii (mam taką jedną w lodówce i brak pomysłu co z nią zrobić) w stylu łódeczki. 🙂

  • Też wolę kaszę jaglaną na słodko, ale może spróbuję 🙂

  • Dla mnie kasza jaglana to taka mała czarna w kuchni 🙂

  • Dla mnie supersmaczne i superszybkie – połączenie idealne! 😉

  • Przepis wylądował w przepiśniku 🙂 dziękuję!

  • Wygląda bosko! A jakby tam dodać jeszcze mięsko mielone <3

  • o, a mi zostało trochę kaszy jaglanej (robiłam faszerowane pieczarki, nieziemsko razem smakuje) i zastanawiałam się co z nią zrobić. To już wiem 🙂 Dzięki!

  • pychaaaa! <3

  • brakuje mi tylko parmezanu, więc mogę to ogarnąć na jutro na obiad 🙂

  • Brzmi i wygląda świetnie. Prażone pestki uwielbiam w każdej postaci. A kaszę jaglaną doceniam za to, że – oprócz posiadania wielu dobroczynnych właściwości – można ją spożyć i w wersji słodkiej, i wytrawnej. 🙂

  • Agnieszka dzieki za kolejny smakowity przepis na szybko. Pozdrawiam serdecznie Beata

  • W końcu trzeba coś zrobić z tą kasza jaglaną, bo stoi w szafie i tylko się smętnie patrzy 😉

  • Wykorzystam pomysł 🙂 Do tej pory robiłam jaglaną na szybko z czosnkiem i szpinakiem.

  • coquille

    Zrobiłam, ale z koncentratem pomidorowym i wyszło trochę za kwaśne jak dla mnie. Spróbuję jeszcze z pomidorami z puszki.