Barszcz czerwony z mlekiem kokosowym – przepis Moniki Mrozowskiej [+KONKURS]

Mam dziś dla Was prostszą i bardziej nowoczesną alternatywę dla barszczu czerwonego. Jest to barszcz czerwony z mlekiem kokosowym. Może niekoniecznie jest to przepis na wigilijną kolację (tradycja górą!), ale na przedświąteczne spotkanie z przyjaciółmi już jak najbardziej! Autorką przepisu jest Monika Mrozowska – aktorka i autorka kilku książek o zdrowym stylu życia. Udało mi się zaprosić Monikę do wspólnego gotowania, a przy okazji pogadałyśmy sobie trochę o wegetariańskich świętach. Jeśli interesuje Was sam przepis, to na dobre rozkręca się on ok. 8 minuty. Wcześniej gotujemy ziemniaki i rozmawiamy o dobrym jedzeniu :). 

Na końcu odcinka znajdziecie konkurs, w którym możecie wygrać najnowszą książkę Moniki „Słodkie i zdrowe – desery, które możesz jeść codziennie”. Zarówno przepis na barszcz jak i tę książkę bardzo Wam polecam. Przy okazji dajcie znać, czy chcielibyście abym zrecenzowała tę książkę na blogu i na zachętę przedstawiła jakiś przepis z niej. 

Na odpowiedzi konkursowe czekam pod adresem mailowym kontakt@zdrowomania.pl. Nagrodzę 1, 5, 10, 15 i 20 odpowiedź. 

Barszcz czerwony z mlekiem kokosowym
Ilość porcji 4
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
15 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 2 ziemniaki i woda do ich ugotowania
  2. ok. 500 ml soku z czerwonych buraków
  3. pół puszki mleka kokosowego z dobrym składem (kokos+woda)
  4. sok z połówki cytryny
  5. kostka tofu
  6. ok. 1-1,5 szklanki czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej
  7. sól, pieprz
  8. do podania: świeża kolendra
Przygotowanie
  1. Ziemniaki kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w wodzie. Kiedy są miękkie, odcedzamy.
  2. Dolewamy do nich sok z buraka, mleko kokosowe i sok z cytryny.
  3. Wsypujemy fasolę i pokrojone w kostkę tofu.
  4. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  5. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  6. Podajemy z posiekaną kolendrą.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Barszcz ma naprawdę ciekawy smak i dzięki dodatkom jest bardzo sycący. Polecam!

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Anita S

    co za zbieg okolicznosci – moja książka własnie znalazła się w paczkomacie 🙂 skoro polecasz, już cieszę się z zakupu

  • Ciekawy przepis. Spróbuje 🙂

  • Przepis wygląda bardzo ciekawie! :)) Super by było jakbyś zrecenzowała książkę 😉

  • Wygląda pysznie 🙂 ciekawe połączenie, muszę wypróbować 🙂

  • Jadłam, moje ligaturki były na niego nieczułe 🙂

  • Magda – Dobrze Zorganizowana

    A czym można zastąpić tofu? 😉

    • Można go po prostu nie dodawać, ono nie wpływa na smak barszczu samego w sobie. Możesz zamiast tofu dodać więcej warzyw, np. ziemniaków, fasoli albo np. buraczków.

  • zgłodniałam 😉

  • Kokos i buraki to fantastyczne połączenie, uwielbiam! 🙂

  • Robię taką zupę ale w formie kremu i dodaję pokrojoną fetę. Pycha! 🙂

  • Just cook

    Własnie skonsumowaliśmy – pyszna zupa! Nie dodałam tofu, ale smak i tak rewelacyjny. Koniecznie z dużą ilością kolendry!

    • Cieszę się, że przepis się przydał i że smakowało 🙂

  • Monika H.

    Właśnie konczę talerz barszczu – pycha 🙂 dla mnie to zupełnie nowe smaki, co prawda nie miałam kolendry, ale następnym razem nadrobię te braki 🙂