Grzaniec bezalkoholowy – dwie inspiracje

Ahoj! Mam dziś dla Was coś idealnego na te urocze, zimowe wieczory (które uwielbiam!). Dwa napoje rozgrzewające oparte wyłącznie na naturalnych, bezalkoholowych składnikach. Wszystko jest widoczne na filmie:

Jeśli chodzi o składniki to wygląda to tak:

Grzaniec bezalkoholowy imbirowy

  • szklanka wody
  • 2-3 plasterki imbiru
  • 2-3 plasterki pomarańczy
  • 5-6 goździków
  • łyżeczka ksylitolu/miodu

Wszystkie składniki poza miodem zagotowujemy ok. 5-10 minut. W trakcie gotowania dociskamy łyżką plasterek pomarańczy aby puścił sok.

IMG_0286

Grzaniec bezalkoholowy jabłkowy

  • szklanka mętnego soku jabłkowego
  • 5-10 żurawinek (świeżych mniej, suszonych więcej)
  • ok. 5 goździków
  • ok. pół łyżeczki cynamonu
  • plasterek pomarańczy lub cytryny jeśli napój wyjdzie zbyt słodki

Tutaj również wszystkie składniki podgrzewamy przez ok. 5-10 minut. 

Tak jak mówię w filmie – to tylko inspiracje na grzaniec bezalkoholowy, równie dobrze możecie te dwa „przepisy” zmiksować (i np. do soku jabłkowego dodać imbir), albo kombinować z dodawaniem innych owoców, np. jabłek. 

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Grzaniec o tej porze roku to świetny pomysł, dla kogoś, kto tak szybko przymarza jak ja. Do tej pory pijałam grzańce wyłącznie z alkoholem, a podobny imbirowy robię, ale w formie wystudzonej go pijemy. A więc też gotuję 3-4 cm imbiru pokrojonego na plastry z dodatkiem kardamonu (próbowałam też goździki, ale kardamon ma wg mnie przyjemniejszy aromat i smak), w tym czasie rozpuszczam miód w w szklankach wody. Wywar z imbiru po przestudzeniu łącze z miodową wodą i dodaję sok z połowy cytryny. Na pewno wypróbuję pomarańczę. Napój podaję w dzbanku, myślę że to zdrowa alternatywa czegoś mokrego dla całej rodziny.

    • Chętnie spróbuję następnym razem z kardamonem 🙂

  • Och tak, uwielbiam grzańce <3

  • Muszę spróbować, bo jako że alkoholu nie piję grzańce mnie trochę omijają

  • I za takie smaki kocham jesień i zimę 🙂

  • Wow! Ja znałam tylko tę alkoholową wersję, a że ostatnio rzadko piję to chętnie wypróbuję Twoje przepisy! 🙂

  • Koniecznie muszę wypróbować, bo pogoda idealna na grzaniec.

  • kwiatuszek2104

    Bardzo bardzo świetny pomysł kolejny przepis, który na pewno wykorzystam, zwłaszcza imbirowy 😉 Dzięki

  • Olka M

    Zrobiłam grzańca z pomarańczą, jest przepyszny, dzięki za inspirację i przepis 😉

  • Zrobiłam wczoraj jabłkowy, pycha 🙂

  • Zrobiłam przepis nr 2 🙂 Smakuje bardzo podobnie do grzanego cydru, który przyrządzam często zimą :)) I chyba przerzucę się na wersję z sokiem, bo cydr to jednak alkohol.