Słodkie i zdrowe – recenzja książki Moniki Mrozowskiej + przepis na krem na chandrę

Desery, które można jeść codziennie… Dla osoby uwielbiającej słodki smak to brzmi jak wybawienie ;). Autorka tej książki, czyli Monika Mrozowska, już od wielu lat jest propagatorką zdrowego odżywiania, ale w takim naprawdę zdrowym stylu. Nikogo nie terroryzuje, niczego nie demonizuje… Jej filozofia jest zgodna z moją. Dodatkowo to przesympatyczna, otwarta osoba z którą aż chce się spędzać czas. 

slodkie_i_zdrowe

„Słodkie i zdrowe” to już czwarta książka Moniki i w tej autorka skupiła się właśnie na deserach. Przekonuje, że słodki smak nie musi być zakazanym owocem, bo pyszne desery można wykonać z bardzo zdrowych składników. Daktyle, banany, kasze, śliwki suszone, kokos, orzechy… To tylko niewielka część z przewijających się w przepisach składników. Dokładny ich indeks znajdziemy na końcu książki – to duże ułatwienie kiedy mamy ochotę na wykorzystanie jakiegoś konkretnego produktu. 

słodkie_i_zdrowe_4

Każdy przepis zawiera informację o ilości porcji i ilości kalorii na porcję. W książce znajdziemy też informacje na temat właściwości używanych produktów… To wszystko opisane jest w tak przystępny sposób, że aż nabiera się ochoty aby sięgnąć po te składniki. Jeśli chodzi o same przepisy to część z nich opiera się na letnich produktach sezonowych. Ale w pozostałym okresie roku również znajdziemy coś dla siebie.

slodkie_i_zdrowe_3

Książka oprócz przepisów zawiera też krótkie, osobiste historyjki autorki, które pozwalają nam lepiej poznać Monikę i jej (oraz jej rodziny) upodobania kulinarne. Całość jest naprawdę bardzo ładnie wydana, na tych 250 stronach nie brakuje też bardzo przyjemnych dla oka zdjęć. Cena książki to 39,90 zł (ale można upolować ją na różnych promocjach), a w środku znajdziemy 60 przepisów. 

A to jeden z nich: 

Krem na chandrę
Taki krem to doskonały dodatek do ciast, tortów, naleśników... Ale też fajne smarowidło na kanapki lub do zjedzenia samodzielnie. Jest naprawdę bardzo słodki 🙂
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
1 min
Gotowanie
5 min
Łączny czas
6 min
Przygotowanie
1 min
Gotowanie
5 min
Łączny czas
6 min
Składniki
  1. 1 banan
  2. 50 g daktyli
  3. 50 g suszonych śliwek
  4. 1/3 szklanka wody
Przygotowanie
  1. Daktyle i śliwki gotujemy w wodzie przez ok. 5 minut, a następnie miksujemy to wszystko z bananem na gładki krem. Banalne 😀
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Na koniec mam dla Was wywiad z Moniką Mrozowską, który nagrałam w ramach ostatniego odcinka ZdrowoManii. Rozmawiamy w nim o Moniki podejściu do zdrowego stylu życia, jej ulubionych aktywnościach, odżywianiu dzieci itp. 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • O widzisz, kupiłam tę książkę na gwiazdkę mojej cioci, która wiecznie się odchudza. Przy okazji przejrzałam i jest tak jak piszesz: pięknie wydana i pełna apetycznych pomysłów 🙂

  • Marzena Dąbrowska

    Książka ładnie wydana, piękne zdjęcia i dużo informacji ale przepisy bardzo banalne. Moim zdaniem nadaje się dla bardzo początkujących bywalców kuchni lub do gotowania z dziećmi.

    • A moim zdaniem to duży plus, że banalne 🙂 osobiście preferuję przepisy szybkie i z takich składników, które mam w domu. Może jestem początkująca, ale większość przepisów była dla mnie zaskoczeniem, np. nie wpadłabym na to aby zrobić galaretkę z banana.

  • Słyszałam już kiedyś o tej książce i mam wielką ochotę ją kupić.

  • Kusisz, kusisz… Jeżeli mowa o deserach to akurat szukam czegoś szybkiego, prostego i zarazem smacznego. Mnie przed kupowaniem książek z przepisami odstrasza tylko jedna sprawa, czy nie okaże się, że dużo muszę modyfikować na wersje bezglutenowe.

    • Mój facet przeglądając tę książkę stwierdził, że jest w niej dużo przepisów bezglutenowych.
      Mnie przed kupowaniem książek z przepisami odstrasza inna sprawa – już naprawdę nie mam gdzie ich trzymać 🙁

  • Bardzo ciekawy i sympatyczny wywiad 🙂 i śnieg! 😀

  • Anna Maria W.

    Nie słyszałam wcześniej o tej książce (ani tej ani pozostałych książkach Moniki), a wygląda zachęcająco (poszukam przy okazji wizyty w księgarni)! Wywiad oglądałam, a raczej słuchałam jak podcast podczas zmywania 🙂 rzeczywiście bardzo sympatyczna osoba, ze zdrowym podejściem do zdrowego odżywiania. Do tej pory kojarzyłam ją tylko z serialu, który pamiętam z dzieciństwa (takiego już mocno zaawansowanego dzieciństwa 😉 ).

  • To mi sie podoba, by przekonywac do zdrowego stylu zycia, ale nie demonizowac, nie terroryzowac, bo czasami cos zlego zjedzone z przyjemnoscia jest lepsze dla zdrowia, od czegos dobrego zjedzonego w poczuciu frustracji detetyczna dieta. Pozdrawiam serdecznie Beata

  • Zainteresowałaś mnie tą książką 🙂 I gratuluję wywiadu 🙂

  • Świetna, chyba się skuszę, szczególnie, że oprawa graficzna bardzo przypadła mi do gustu. Ten przepis na krem jest rewelacyjny – niby banalny, ale sama bym nie wpadła na ten pomysł :).

  • faktycznie, Monika wygląda na przesympatyczną osobę 🙂

  • ładna ta książka 🙂

  • Ale świetne! Wciąż poszukuję zamienników słodyczy więc to książka idealna dla mnie 🙂