Domowa chałwa z pistacjami

Mam dziś dla Was coś pysznego i banalnego zarazem… Oczywiście pod warunkiem, że lubicie chałwę, bo smakołyk ten budzi różne emocje, łącznie z tymi niezbyt pozytywnymi ;). Domowa chałwa to jeden z moich ulubionych sposobów na „słodyczowego głoda”. 

Zapraszam również na film:

Niech najlepszą reklamą dla tej chałwy będzie to, że mój operator Michał odtwarzał ją potem w domu. A wierzcie mi, że nie jest on wielkim fanem przepisów ze ZdrowoManii, gdyż ma inne podejście do odżywiania ;). 

 A to skład kilku pierwszych z brzegu chałw z supermarketu:

miazga sezamowa (46%), syrop glukozowy, cukier, olej rzepakowy, tłuszcz palmowy, białko jaja w proszku, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami

miazga sezamowa (49%), syrop glukozowy, cukier, tłuszcze roślinne (częściowo utwardzony olej palmowy, całkowicie utwardzony olej rzepakowy), emulgator E 471, białko jaja w proszku, ekstrakt z korzenia mydlnicy, naturalny aromat waniliowy, aromat

miazga sezamowa (49,6%), cukier, emulgator (E471), kakao 1,6%, korzeń mydlnicy, regulator kwasowości (E330), aromat

Wybór należy do Was. Ja proponuję taką wersję:

Domowa chałwa z pistacjami
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Przygotowanie
5 min
Składniki
  1. pół szklanki sezamu
  2. 1 łyżka siemienia lnianego
  3. 1-2 łyżki miodu
  4. garść pistacji
Przygotowanie
  1. Sezam i siemię lniane możemy najpierw zmielić np. w młynku do kawy, chyba że mamy świetny blender który samodzielnie poradzi sobie ze zmieleniem tego.
  2. Następnie mieszamy to z miodem i pokruszonymi pistacjami i przez chwilę blendujemy blenderem z ostrzem w kształcie litery "S", tylko do połączenia składników (jeśli nie macie blendera to można to dokładnie wymieszać widelcem lub łyżką).
  3. Jeśli masa w ogóle się nie klei, dodajemy jeszcze trochę miodu. Jeśli jest już lepka, przekładamy to do jakiegoś małego naczynka, ugniatamy bardzo dokładnie i wkładamy do lodówki.
  4. Chałwa będzie gotowa do jedzenia już po ok. 15 minutach.
Wskazówki
  1. Gorąco polecam aby poeksperymentować z innymi smakami chałwy. Możecie dodać do niej np. kakao, wanilię, innego rodzaju orzechy lub bakalie.
  2. W wersji wegańskiej można spróbować użyć syropu daktylowego, z agawy lub klonowego. Ja nie próbowałam, ale to też powinno dać radę.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

U mnie podstawowe składniki tej chałwy zazwyczaj są w domu, więc mogę przygotować ten deser nawet spontanicznie :).

Dajcie znać jak wypróbujecie i jeśli wrzucacie gdzieś w social media przepis podpatrzony w ZdrowoManii, będę bardzo wdzięczna za użycie hashtagu #zdrowomaniatv :). Dzięki temu nic mi nie umknie, a niektóre Wasze zdjęcia chciałabym udostępniać na ZdrowoManiowym facebooku


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Teraz nie mogę się doczekać wyjścia z pracy, żeby móc ją przygotować :). Uwielbiam i chałwę i pistacje! Choć chyba trochę sezamu mi w niej brakuje – w sam raz na eksperyment ;).

  • Uwielbiam chałwę, ale nie tą sklepową. Czasami kupuję sobie taką z ekotargu, ale jest strasznie droga.
    Chętnie wypróbuję taką domową, o ile mój blender podoła 😀

  • Ivai Q

    Oszz… Mój Mózg podpowiada, że tylko tego potrzeba mi dziś do szczęścia… must do!! 😀 &must eat :))

  • Świetny skład – za chałwą sklepową nie przepadam, ale ta musi byc pyszna, chyba się skuszę:)

  • Jak ja uwielbiam Twoje przepisy na zdrowe smakołyki. Mąż kocha chałwę, więc będzie robione! 🙂

    P.S. Gdzie najlepiej kupić sezam?

    • Przyznam, że nie przykładam dużej wagi do sezamu i kupuję go przy okazji zakupów w sklepie ze zdrową żywnością (na cosdlazdrowia.pl) albo nawet w markecie jeśli akurat pojawi się taka potrzeba. Ktoś pod filmem na YT pisał, że trafił kiedyś na gorzki sezam i chałwa nie wyszła mu dobra, więc teoretycznie jest ryzyko, że kupi się kiepski sezam… Ale mnie na razie się to nie przytrafiło, więc nie wiem co doradzić :(.

      • To poszukam w markecie na początek. Dzięki!

  • Marzena

    W dzieciństwie bardzo nie lubiłam chałwy. Ale przekonałam się do niej dwa lata temu podcas wakacji w Tunezji. Przepis wygląda dość prosto, tylko czy mój blender da radę? 😀

    • Ja kiedyś robiłam tylko blenderem i ziarna były po prostu mniej zmielone, ale w smaku to i tak było ok, tylko konsystencja była trochę mniej atrakcyjna. Trzeba spróbować 🙂

  • Agnieszka, a wiesz, że w Turcji chałwę je się normalnie na śniadanie z puchatym białym chlebem 🙂 a kiedyś dali mi do popicia chałwy colę – taki eksperyment 🙂 no i było ciekawie, tak się spieniło wszystko:D

  • Świetne, wszystko co lubię w jednym 🙂 Dodatkowo sezam i pistacje są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i cynk, więc dajemy sobie dawkę zdrowia. Fajny przepis!

  • Na pewno wypróbuję. Bardzo lubię chałwę. Moja znajoma robiła chałwę z nasion słonecznika, można chyba wykorzystac jakiekolwiek nasiona.

  • Ta chałwa wygląda naprawdę przepysznie, a jej skład tylko jeszcze bardziej zachęca do spędzenia chwili w kuchni. Uwielbiam zarówno sezam, jak i pistacje, dlatego to dla mnie połączenie niemalże idealne 🙂

  • Mniam, właśnie zajadam się chałwą, niestety tą sklepową. Nie mogę nie wypróbować takiego przepisu, bo chałwę wolę nawet od innych słodyczy. No może z wyjątkiem nugatu 🙂

  • już zrobione <3 pyszności!!! chciałam jutro uwiecznić, ale nie wiem czy przetrwa.. najwyżej zrobię drugą 😉 pozdrawiam, naczelna testerka przepisów ze Zdrowomanii 😀

  • Zuzanna Soboń

    Mój tata uwielbia chałwę, a od dłuższego czasu unika cukru, zrobię mu!!:) dziękuję <3

  • uwielbiam chałwę 🙂