3 pomysły na owsiankę na ciepło

Jak już wielokrotnie wspominałam – jestem zwolenniczką jadania owsianki na zimno, po uprzednim zalaniu jej jakimś mlekiem roślinnym lub sokiem i dodaniu do niej owoców lub bakalii. Zimą jednak mój gust nieco się zmienia i zdarza mi się przyrządzać owsianki również na ciepło. Poniższe przepisy nagrywałam ostatnio do kolejnego śniadaniowego foodbooka (wkrótce pojawi się na moim kanale), ale jako że będą w nim aż 3 owsianki to postanowiłam pokazać je w osobnym poście. Zapraszam zatem na 3 pomysły na owsiankę na ciepło!

pomysły_na_owsiankę

Owsianka truskawkowo-kokosowa

O tej porze roku nie kupuję świeżych truskawek (niechcący w pierwszej chwili napisało mi się „sztucznych”, co oddaje to w jaki sposób je postrzegam ;)), wolę sięgnąć po polskie zamrożone latem. 

Jeśli nie macie mleka kokosowego (polecam takie domowe), możecie użyć każdego innego + dodać kilka łyżek wiórków kokosowych (polecam te z Lidla). Ja najczęściej tak właśnie robię.

Owsianka truskawkowo-kokosowa
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Przygotowanie
10 min
Składniki
  1. ok. 3/4 szklanki płatków owsianych
  2. ok. 1,5 szklanki dowolnego mleka
  3. 5-7 truskawek
  4. 3 łyżki wiórków kokosowych
  5. 1 łyżka ksylitolu/miodu/dowolnego używanego przez siebie słodzidła 😉
Przygotowanie
  1. Płatki zalewamy mlekiem (jeśli mamy akurat jakąś resztkę mleka to można to dopełnić wodą). Ważne aby w garnuszku zalać płatki i aby poziom płynu był jeszcze ok. pół centymetra ponad tymi płatkami.
  2. Dodajemy do tego truskawki, wiórki kokosowe i ksylitol lub inny dosładzacz, mieszamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż wszystko ładnie się sklei i połączy.
  3. Owsiankę na wierzchu możemy polać jakimś syropem (u mnie daktylowy) i posypać wiórkami.
Wskazówki
  1. Jeśli macie mleko kokosowe, nie musicie dodawać wiórków 🙂
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Owsianka czekoladowa z bakaliami

Z tej opcji korzystam, kiedy w domu jest deficyt świeżych owoców. Od biedy ta owsianka na ciepło będzie smaczna nawet bez owocowego dodatku, ponieważ swój smak zawdzięcza bakaliom i karobowi. Nie pytajcie co zrobić jeśli nie macie któregoś ze składników – żaden z nich (poza płatkami i mlekiem) nie jest obowiązkowy. 

Owsianka czekoladowa z bakaliami
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Przygotowanie
10 min
Składniki
  1. ok. 3/4 szklanki płatków owsianych
  2. ok. 1,5 szklanki dowolnego mleka
  3. 1 łyżka karobu lub kakao
Dowolne dodatki po ok. 1 łyżce
  1. rodzynki
  2. żurawina
  3. siemię lniane/nasiona chia
  4. wiórki kokosowe
  5. posiekane orzechy
Przygotowanie
  1. Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy karob i wszystkie inne dodatki, gotujemy przez kilka minut do połączenia wszystkich składników.
Wskazówki
  1. Jeśli użyjecie niesłodkiego mleka i nie macie np. rodzynek, a zamiast karobu kakao, owsianka może być mało słodka. Ale to chyba nie muszę pisać co wtedy zrobić 😉
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Owsianka kokosowa z musem bananowym

Kolejna propozycja to sposób na połączenie w jednym przepisie płatków owsianych i awokado. I tu też możecie eksperymentować, np. mus bananowy „doprawić” kakao lub karobem i zrobić z niego mus czekoladowy, a owsiankę ugotować z jakimś innym dodatkiem, np. truskawkami. Owsianka na ciepło to akurat bardzo wdzięczne danie, bo łatwo połączyć w niej przeróżne słodkie składniki i chyba nie ma opcji, aby coś wyszło niesmaczne 😉

Owsianka kokosowa z musem bananowym
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Przygotowanie
10 min
Owsianka
  1. ok. pół szklanki płatków owsianych
  2. ok. 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego + 3 łyżki wiórków kokosowych)
  3. 1 łyżka ksylitolu, miodu lub innego słodkiego dodatku
Mus bananowy
  1. pół dojrzałego awokado
  2. pół dojrzałego banana
  3. 2 łyżki sezamu (nieobowiązkowo)
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i jeśli nie jest to mleko kokosowe, dodajemy też wiórki kokosowe. Gotujemy przez kilka minut aż płatki zmiękną i skleją się.
  2. Awokado, banan i sezam miksujemy razem w osobnym naczyniu.
  3. Ugotowaną owsiankę przekładamy musem bananowym.
  4. Na wierzchu posypujemy sezamem i wiórkami kokosowymi.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Mam nadzieję, że moje pomysły na owsiankę na ciepło przypadły Wam do gustu, każda z nich jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu… I w moim odczuciu każda jest bardzo smaczna. To na zdrowie!


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Ivai Q

    Owsiankę uwielbiam! Choć nie zawsze spożywam ją na śniadanie 🙂 Ta z truskawkami zapowiada się rewelacyjnie, ale każdy przepis wygląda na smakowity.
    Dla odmiany lubię też jaglankę.
    A dzisiaj zjadłam chałwę, o której ostatnio u Ciebie przeczytałam :)) heaven!

    • Cieszę się, że chałwa posmakowała! 🙂

  • Jak to możliwe, że jeszcze nie jadłam czekoladowej owsianki? A i kakao i karob stoją na półce 🙂

  • Agniesia

    Super przepisy! 🙂
    A co sądzisz na temat gotowania płatków? Bo czytałam wcześniej u Ciebie, że gotowane tracą wartości odżywcze. Ja zazwyczaj zalewam gorącym mlekiem i tak zostawiam, aż napęcznieją.
    Ale przyznaję, że najlepsza i tak jest Twoja granola z patelni:)
    Pozdrawiam

    • Ja wolę niegotowane bo wtedy mają też mniejszy indeks glikemiczny i są w moim odczuciu bardziej sycące. Dlatego gotowaną owsiankę robię rzadko, jako urozmaicenie, a nie traktuję jej jako dobry sposób na każde śniadanie. Na co dzień też preferuję zalewanie mlekiem, a czasami sokiem jabłkowym.
      Dla równowagi taka ugotowana owsianka podobno lepiej się trawi, więc coś za coś. Tzn. ja akurat nie mam żadnych dolegliwości po surowej, ale niektórzy mają z tym problem.
      Granola faktycznie rządzi 😀

  • Dzięki za pomysły, bo ciągle jem tę samą wersję owsianki. Spróbuję dodać mleka kokosowego lub wiórek.

  • Ja to już osiągnęłam mistrzostwo w wymyślaniu różnych wersji owsianki ale chętnie wypróbuję Twoje, akurat tych składników z 1 i 3 (nigdy nie dodawałam awokado) jeszcze ze sobą nie łączyłam 🙂 dzięki za inspiracje 🙂

  • Agnieszka Suchocka

    Moją ulubioną jest marchewkowa z Jadłonomii & z jabłkiem rodzynkami i cynamonem. Często też robię z malinami, płatkami migdałowymi i nerkowcami. A co do mleka to najbardziej lubię migdałowe.

  • Kokos uwielbiam i właśnie się zastanawiam dlaczego nie dodałam go nigdy do owsianki! Jem ją mega często i kombinuję z różnymi dodatkami a kokos jakoś nigdy nie wpadł mi do głowy 🙂

  • Magdalena

    Mi smakuje owsianka według 5 przemian. To jak się dodaje te owoce suszone i wszystko łączy się w taką pyszną jedność. 🙂

  • Uwielbiam owsiankę w każdej postaci! Ale najlepiej na ciepło. Mnie ostatnio zaskoczyło połączenie tahiny, kakao i miodu – przepyszne 🙂

  • Justyna Pietrus

    Napewno wypróbuje twoje przepisy . Wyglądają smakowicie, a do tego pełne są zdrowych składników .

  • Ja też kombinuję moje owsianki (nawet wczoraj pojawił się post: Kombinacje owsiankowe!), osobiście nie lubię dodawać cytrusów do owsianek:)

  • A ja to płatki owsiane z samym mlekiem sojowym jadam :]

  • Owsianka czekoladowa jest właśnie w produkcji 🙂 Dziękuję za przepisy!

    • Smacznego 🙂 dopisałam przy niej jeszcze, że może być mało słodka jeśli używa się kakao zamiast karobu, ale to na pewno każdy sobie z tym poradzi ;).

  • Karolina Jachimowicz

    Ja dziś zrobiłam owsiankę na wodzie, w której przez całą noc moczyły się daktyle. One powędrowały do fasolowego brownie, a woda się nie zmarnowała. Pyszny karmelowy smak 🙂

  • Ja przepadam za owsianką z tartym jabłkiem, rodzynkami i garścią orzechów. Płatki owsiane dodaję również do koktajli 🙂

  • Klaudia Leszczyńska

    Owsianki rządzą 🙂 ja bardzo lubię też w wersji orkiszowej – habermus z jabłkami:)

  • Uwielbiam owsiankę pod każda postacią, ale jeszcze nie próbowałam tej z musem bananowym. Wygląda pysznie 🙂

  • Bardzo smacznie. Niestety należę do tych osób, dla których surowe płatki owsiane nie są dobre.

  • Owsianka na ciepło to jest to, ja lubię na bigato: morele lub daktyle, wiórki kokosowe, sezam, orzechy, nasiona quinoa, czasami jeszcze do tego jakiś owoc, chociaż zasadniczo po owsiance albo orzed nią zjadam jeszcze dużą porcję owoców:)

  • An

    Z chęcią bym spróbowała takiej „prawdziwej” kokosowej owsianki, ale jestem ciemną masą jeśli chodzi o zakup jakiegoś mleka kokosowego z dobrym składem w stacjonarnym sklepie. Nie wiem czy to przejaw mojej ciapowatości, czy też ich rzadkiego występowania w sklepach 😀
    Taką z wiórkami kokosowymi jadłam – właśnie z bananem (niestety bez awokado) i była pyszna, ale obstawiam, że z mlekiem kokosowym jest lepsza.
    Na koniec, muszę wyznać jeszcze moje szczere uwielbienie owsianek 😀

    • Szczerze mówiąc ja wolę z wiórkami lub z domowym mlekiem kokosowym. Mleka kokosowe sklepowe (przynajmniej te z puszki) mają taki specyficzny smak, który mnie akurat nie zachwyca.

  • Ja jadam tylko owsianki na zimno i uwielbiam ale może zacznę też na ciepło 😉 Twoje propozycje bardzo kuszą, zwłaszcza ta czekoladowa 🙂

  • mmm 🙂 zjadłabym 🙂