Prosta sałatka ze szparagami

Najprostsza na świecie sałatka ze szparagami z prostych składników, które prawdopodobnie macie w lodówce. Skusicie się?
Co jakiś czas czuję potrzebę przypomnienia Wam, że moje podejście do odżywiania i gotowania jest bardzo proste. Choć lubię gotować, nie lubię stać w kuchni godzinami. Nie lubię też czuć się ograniczona przepisem, dlatego choć mam wiele książek kucharskich, bardzo rzadko z nich korzystam (nad czym trochę ubolewam, bo jest w nich tyle dobrych rzeczy!). Przez tę moją prostotę trochę cierpi blog, bo przecież jaki sens ma dodawanie tak prostych „przepisów”. Czasami jednak spontanicznie wyłamuję się z tego myślenia i dzielę się z Wami pomysłami na banalne potrawy, które powstały u mnie najczęściej jako skutek uboczny procesu czyszczenia lodówki. Tak jest i z tą sałatką… To przypadkowe zestawienie dostępnych w mojej lodówce bardzo prostych, sezonowych składników, które w połączeniu smakowały zaskakująco dobrze! Do tego stopnia, że zanim wpadłam na to, aby nagrać je do foodbooka, zostały już zjedzone… Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;). I dobrze, że moje kubki smakowe nie są szczególnie wymagające, bo dzięki temu mogę przygotowywać posiłki szybko, tanio i zdrowo. 

Prosta sałatka ze szparagami
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. pół pęczka szparagów zielonych
  2. 1 łyżka oliwy
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1,5 dobrej jakości pomidora
  5. 2 niewielkie ogórki małosolne
  6. 2 łyżki płatków drożdżowych, które u mnie zastępują parmezan
Opcjonalnie
  1. kilka łyżek ugotowanego ryżu, komosy ryżowej lub kaszy jaglanej, jeśli akurat macie pod ręką 🙂 ja nie gotowałabym tego specjalnie do tej sałatki
Przygotowanie
  1. Oliwę podgrzewam na patelni lub w garnku i dodaję do niej posiekany czosnek.
  2. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do oliwy i podduszamy pod przykryciem ok. 5-10 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Kroimy pomidory i ogórki małosolne.
  4. Dodajemy do nich podduszone szparagi razem z czosnkiem i jeśli akurat mamy w lodówce to ugotowany ryż lub inny tego typu dodatek.
  5. Posypujemy to drożdżami nieaktywnymi lub parmezanem.
  6. Mieszamy i pałaszujemy 🙂
Wskazówki
  1. Ja nie dodawałam żadnych przypraw, ale oczywiście możecie posolić, popieprzyć lub pokombinować z jakimiś ziołami, np. pietruszką.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Ta sałatka to dobra opcja na kolację, drugie śniadanie, do pracy lub na piknik 🙂


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Takie dania są najlepsze 🙂 Z czyszczenia lodówki często wychodzą najciekawsze i najsmaczniejsze dania 😉

  • Uwielbiam szparagi, a sałatka wygląda bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam ciepło 🙂

  • Uwielbiam szparagi i dodaję je niemal do wszystkiego poza owsianką 😀
    Strasznie mnie ciekawią te płatki drożdżowe, ale jedyne jakie znalazłam to te ze sklepu eko za 20 zł (!!) za małą torebkę. Masz jakieś sprawdzone miejsce gdzie można je kupić w rozsądniejszej cenie?

  • to musi być bardzo dobre, ogórka małosolnego z pomidorem uwielbiam, ale nie wpadłabym na to żeby dodać do tego połączenia szparagi 🙂

  • Mam identyczne podejście do gotowania i uważam, że nie ma w nim nic złego. A z takiego czyszczenia lodówki powstają u mnie najlepsze dania 😀
    Też zajadam się teraz szparagami, najchętniej w jajecznicy 🙂

  • Pyszności! Proste przpisy lubię najbardziej! 🙂