6 pomysłów na zdrowe, wegańskie lody

ZDROWE LODY

Lato w pełni, więc mam dziś dla Was 6 pomysłów na domowe i zdrowe, wegańskie lody :). Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie największą słabością jeśli chodzi o słodycze, są właśnie lody. Pozostałe gotowe słodkości mogą dla mnie nie istnieć, ale ciężko mi przejść obojętnie obok dobrej lodziarni. Przez długi czas starałam się robić lody samodzielnie i jeśli ktoś ma ochotę na takie prawdziwe, kremowe lody na śmietanie (które nie wymagają mieszania co godzinę lub użycia maszynki do lodów), to bardzo polecam ten przepis. 

Ale sama robiłam te lody ostatnio chyba 2 lata temu, bo od tego czasu trochę zmieniły się moje zasady żywieniowe i jeśli już coś mam zjadać w sporej ilości (a tych lodów nie da się jeść po troszeczku, apetyt rośnie w miarę jedzenia), to wolę aby to było zdrowe i nie opierało się na produktach mlecznych. Siłą rzeczy zaczęłam więc eksperymentować z lodami wegańskimi…. I to nie mogło się nie udać ;). 

To moje dzisiejsze lody w wersji video:

Jak zrobić wegańskie lody domowe?

Wegańskie lody można wykonać na bazie różnych roślinnych składników, ale nie jestem w stanie pokazać wszystkich opcji w jednym wpisie, dlatego dzisiaj skupię się na tych na bazie banana. Aby lody były faktycznie słodkie i kremowe, banany muszą być bardzo dojrzałe. Oprócz wymienionych poniżej składników potrzebny Wam będzie dobry blender. Lody można przygotować na 3 sposoby:

  1. Wykonać je na bazie mrożonych bananów i wtedy od razu są gotowe do spożycia, pyszne i kremowe! 
  2. Zamrozić w pojemniczkach na lody na patyku
  3. Zamrozić w zwykłym pojemniku, ale wtedy nie każde będą się potem ładnie nakładały, niektóre wychodzą zbyt twarde. 

Najsmaczniejsza moim zdaniem jest opcja numer 1, ale nie każdy blender daje sobie z nią radę. Jeśli jednak Wasz jest wystarczająco mocny, bardzo zachęcam aby zawsze mieć w lodówce kilka zamrożonych, obranych i pokrojonych na plasterki dojrzałych bananów.

6 pomysłów na wegańskie lody domowe

Lody orzechowe

  • banany
  • masło orzechowe
  • opcjonalnie syrop daktylowy, klonowy lub inny tego typu słód

wegańskie lody orzechoweDojrzałe banany miksujemy z masłem orzechowym w proporcji 1 banan – 1 łyżka masła orzechowego. Polecam aby było to masło z dobrym składem, składające się w 100% z orzechów. Jeśli lody wyjdą mało słodkie, można dodać do nich jakiś słód. 

Lody kawowe

  • banany
  • mocna kawa np. z kawiarki

wegańskie lody kawowe

Banany miksujemy z kawą w proporcji 1 banan na 1-2 łyżki esencji kawowej. 

Lody bananowo-truskawkowo-miętowe

  • banany
  • truskawki
  • gałązka mięty

wegańskie lody

Jeśli macie mocny blender, polecam zrobić to z mrożonych owoców (proporcja 1:1), taka wersja jest fajnie kremowa i najsmaczniejsza. Jeśli nie, zmiksowane banany, truskawki i miętę możecie zamrozić w pojemniczkach z patyczkami. Ze względu na wodnistość truskawek tutaj za bardzo nie sprawdzi się wersja z zamrażaniem w większych pojemnikach. 

Lody chałwowe – moje ulubione!

lody chałwowe

Cudowne połączenie, uwielbiam je! I znowu – najbardziej w tej wersji robionej z mrożonych bananów. Wystarczy zmiksować banany z pastą tahini w proporcji 1 banan – 1 łyżka tahini. 

Lody bakaliowe

  • banany
  • rodzynki
  • żurawina
  • morwa
  • ziarno kakaowca
  • orzechy
  • migdały
  • cokolwiek 😉

wegańskie lody bakaliowe

Bakalie miksujemy aby się rozdrobniły, dodajemy do nich banany i blendujemy to wszystko razem na puszysty krem. 

Lody czekoladowe (karobowe)

Proporcja na 2 lody na patyku:

  • dojrzałe, miękkie i kremowe awokado
  • pół mrożonego banana
  • czubata łyżka karobu (lub kakao)
  • łyżka syropu daktylowego
  • łyżeczka ziaren kakaowca (można zastąpić gorzką czekoladą min. 70% kakao)

wegańskie lody czekoladowe

Miksujemy wszystkie składniki i gotowe 🙂

Mam nadzieję, że skusicie się na któreś z tych połączeń, bo moim zdaniem wszystkie są pyszne!

Napracowałam się przy tym wpisie walcząc z wieloma przeciwnościami, upałem i złośliwościami losu, więc jeśli spodoba Wam się ten wpis, będę wdzięczna za puszczenie go w świat 🙂

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Ala

    Jakiego blendera używasz Agnieszko?

    • Ręcznego, Moulinex Turbo Mix 350 W. Ale przy miksowaniu mrożonych bananów bardzo się przegrzewa 🙁 rozglądam się za jakimś nowym o większej mocy.

  • Ostatnio kupiłam podobne foremki i eksperymentuję z lodami 🙂 Robiłam już z banana i tahini, banana i czekolady, banana i masła orzechowego – wszystkie pyszne 🙂 Bardzo lubię też owocowe, zawierające poza owocami (truskawkami lub malinami) jogurt sojowy lub mleczko kokosowe. W weekend wypróbuję bakaliowe 😉

  • Magda

    Wow jak to fajnie, że podałaś tyle zdrowych przepisów na lody „_

  • Ojojoj, trafiłaś w mój czuły punkt – za lody dam się pokroić, banany też uwielbiam… Chętnie spróbuję wersji banan+masło orzechowe, chociaż pozostałe też brzmią cudnie…

  • wersji z awokado nie próbowałam nigdy, może być ciekawe, spróbuję 🙂

  • Zwariowałam od nadmiaru pyszności! 🙂

  • Cudowna opcja! 🙂 Ja mam wyrzuty sumienia za każdym razem jak jem lody, a przy takich to chyba nie będą aż takie duże! <3 ekstra!

  • Ania

    Aga – filmik wyszedł Ci ŚWIETNIE – ciężka praca nie poszła na marne 🙂

  • Jak dla mnie lody to najlepsze słodkości na świecie 🙂 !

  • Zdjęcia są niesamowicie apetyczne! 🙂

  • Już wiem, za czym zapomniałam się dzisiaj w sklepach rozejrzeć. Teraz chyba muszę kupić jakieś serki, żeby mieć pojemniki na lody.

  • Truskawkowo-bananowo -miętowe to jest mój faworyt. Niebo w gębie! 🙂

  • Bardzo mi się podobają Twoje banany na zdjęciach! To mój ulubiony typ banana, są najsłodsze i najlepsze.
    A Twoje przepisy wyglądają niewiarygodnie prosto. To, oraz smak chałwowy, zachęciło mnie do spróbowania.

  • Świetnie, że bez nabiału, ja również zrezygnowałam całkowicie z jakiegokolwiek nabiału i takie lody faktycznie są zdrowe. Kradnę przepisy i będę próbować 🙂

  • Zapisuję! Bez jajek, bez mleka – akurat dla moich alergików. Dzięki!

  • MarheriCrafts

    O kurczę, w sumie nie wiedziałam, że to takie proste 🙂 Muszę wypróbować 😉

  • Mniam mniam 🙂 gdzie można kupić takie patyczki? 🙂

    • W różnych marketach, a te moje są z IKEA 🙂

  • eV

    Nawet mam wszystkie składniki na część z nich – muszę spróbować 🙂

  • Mniam, rewelacja, na pewno wykorzystam któryś przepis! 🙂

  • Lody bananowe to hit tego lata. Od kiedy zaczęłam stosować ten patent nie kupuję lodów sklepowych, których składy przyprawiały o palpitacje serca. Najbardziej lubię z miętą i gorzką czekoladą.

  • Jjjjeeeeejjuuśku, ile tu dobroci! Te z masłem orzechowym chyba najbardziej spasowałyby moim kubkom smakowym – muszę się koniecznie zaopatrzyć dzisiaj w banany! 🙂

  • Monika S.

    Kochana a jest coś czym mogę zastąpić banana, aby wyszła podobna konsystencja? Niestety często po bananach dostawałam potężnego bólu brzucha i staram się unikać bananów, ale jednak chętnie bym spróbowała takich lodów.

    • Dojrzałe awokado, ale wtedy lody nie będą w ogóle słodkie. Trzeba by je dosłodzić jakimś miodem, ksylitolem, syropem klonowym… Czymkolwiek, bo awokado da im konsystencję, ale nie nada smaku.

  • Goszcz

    Te zestawy smakowe są super, chociaż ja wolę mieć zamrożone banany w kawałkach. Wrzucam je do miksera z takimi dodatkami jak chcę (jeżeli dodaję inne owoce to też je zamrażam) i miksuję, aż uzyskam gładką masę. Wtedy lody są kremowe i nie trzeba się przejmować, że będą zbyt twarde 😉