Brzoskwinie z malinami pod orzechową pierzynką

Zapraszam Was dzisiaj na pierwszy wpis z cyklu „przepisy Czytelniczek”, w którym pokażę Wam kilka przepisów nadesłanych na konkurs „Fit słodkości”, który jakiś czas temu organizowałam na ZdrowoManii. Na pierwszy ogień deser, który oczarował mnie smakiem i przede wszystkim swoją prostotą. Jeśli czytacie mojego bloga już dłużej, to na pewno wiecie, że jestem wielką zwolenniczką przepisów łatwych i szybkich. Jeśli do tego są smaczne i zdrowe, to jest idealnie! I to jest właśnie tego typu propozycja. Zaczynam od tego przepisu, bo jest sezonowy, nie macie więc zbyt wiele czasu aby się nim nacieszyć. 

Deser ten został nadesłany przez Magdę, którą serdecznie pozdrawiam i której dziękuję. 

Przepis spokojnie można zrobić też w wersji wegańskiej pomijając masło (lub dodając tłuszcz roślinny) i zastępując miód jakimś syropem. Ja dzisiaj zrobiłam go z olejem kokosowym i syropem klonowym i szczerze mówiąc w ogóle nie czuję różnicy :).

Zepsuła mi się wtyczka do przepisów, więc tym razem przepis w nieco mniej atrakcyjnej wizualnie formie 🙁

Składniki:

  • 2 brzoskwinie/nektarynki
  • 2 garście malin
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka roztopionego masła
  • łyżka miodu

brzoskwinie z malinami

Wykonanie:

  • Brzoskwinie kroimy na ćwiartki i układamy na dnie naczynia.
  • Obok nich lub na nie układamy maliny (mogą być mrożone).
  • Orzechy włoskie mielimy i dodajemy do nich masło i miód.
  • Nakładamy orzechy na owoce.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 minut.

Wskazówki:

  • Masło można pominąć lub zamienić na inny tłuszcz, np. olej kokosowy.
  • Zamiast miodu możecie użyć jakiegoś słodkiego syropu, np. klonowego, daktylowego lub z agawy.
  • Do pierzynki możecie dodać też cynamon, wanilię lub inne tego typu dodatki.
  • Pyszności, wypróbujcie koniecznie!

Wypróbujcie koniecznie 🙂

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Lubię desery owocowe, jeszcze nie jadłam pieczonych owoców (pomijając jabłka ;)). Czas to spróbować, bo wygląda przepysznie!

  • Miam 🙂

  • Marta Makowska

    wygląda apetycznie 🙂

  • Ja uwielbiam jabłka pod kruszonką! Mój Synek również 🙂

  • Patrzę na ogród mojej mamy, tu rosną brzoskwinie, za domem ogromne krzaki malin. Orzechy zapewne znajdą się w szafce kuchennej, więc nie mam powodu, żeby nie zrobić tego deseru 🙂

    • Z takich składników na pewno będzie boski 🙂

  • Uwielbiam pieczone owoce, choć częściej przygotowuję je jesienią, zwłaszcza jabłka z cynamonem. Banał, ale za to jaki pyszny! 😉 Uważam, że połączenie malin i brzoskwini jest trafione w dziesiątkę :).

  • i na to właśnie czekałam całą zimę 🙂

  • musi być pyszne 😉

  • Aaaaa pycha! 🙂