Proste, wegetariańskie curry z fasolką szparagową

Dawno na moim blogu nie było przepisu na jakieś banalne danie obiadowe. Moja kuchnia ostatnio jest dość monotonna, bo rozsmakowałam się w indyjskich przyprawach i choć ich smak jest bardzo dominujący i większość potraw z ich udziałem smakuje podobnie, ja nie mam z tym najmniejszego problemu. Bo te przyprawy są bardzo zdrowe i wśród nich jest kurkuma ;). Poza tym świetnie komponują się z warzywami, więc idealnie pasują do dań wegetariańskich. 

wegetarianskie_curry_z_fasolka

Dzisiaj podrzucę Wam przepis na szybkie, wegetariańskie curry z fasolką szparagową. Teraz zimą używam mrożonej fasolki i to jest „must have” w moim zamrażalniku. Danie to jest bardzo proste i jego smak również jest dość banalny, więc ostrzegam smakoszy kuchni indyjskiej, że mogą nie poczuć się super usatysfakcjonowani. Moje podejście do gotowania jest bardzo praktyczne 🙂

Wegetariańskie curry z fasolką szparagową
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
3 min
Gotowanie
17 min
Łączny czas
20 min
Przygotowanie
3 min
Gotowanie
17 min
Łączny czas
20 min
Składniki
  1. 1 cebula
  2. ok. 2 łyżki oleju
  3. 450 g fasolki szparagowej (jedno opakowanie mrożonej fasolki)
  4. pół szklanki przecieru pomidorowego lub passaty
  5. pół szklanki mleczka kokosowego
  6. łyżka dobrej jakości przyprawy curry (patrzcie, aby nie miała zbędnych wzmacniaczy smaku i aby sól nie była na pierwszym miejscu)
  7. pół łyżeczki chili
  8. 1 cm startej świeżej kurkumy lub pół łyżeczki suszonej
  9. pół łyżeczki mielonej kolendry
  10. świeża kolendra do ozdoby
opcjonalnie
  1. 1 cm startego imbiru
Przygotowanie
  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
  2. Po chwili dodajemy fasolkę i zalewamy ją passatą i mleczkiem kokosowym. Jeśli po 5 minutach fasolka ma za mało płynu i zaczyna się lekko przypalać, można dodać troszkę wody.
  3. Gotujemy to na średnim ogniu do miękkości fasolki, w międzyczasie doprawiając przyprawami.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Fasolkę można podawać z ryżem lub z chapati. Osobiście zdecydowanie preferuję chapati, za ryżem nie przepadam. Ale jeśli już jem z ryżem, to fasolki musi być na talerzu więcej.

Smacznego!

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Uwielbiam indyjskie przyprawy, a co za tym idzie wszystkie potrawy, w których można je znaleźć <3

  • A można czymś zastąpić mleczko kokosowe? Nie cierpię kokosa i produktów pochodnych :/

    • Możesz w ogóle go nie dodawać 🙂 wtedy dać więcej passaty 🙂

  • Twoje przepisy są po prostu obłędne! ;))))

  • i takie jedzonko lubię najbardziej! 🙂

  • zapisuję 😉

  • Karolina Korocinska

    Świetny przepis dzięki!! Nawet mój chłopak miesożerca powiedział że dobre:)

  • Kolejny bardzo apetyczny przepis, oby więcej takich 🙂

  • Spróbuj z kaszą bulgur, ja ostatnio się do niej przekuję, a w smaku jest neutralna. Ja ryżu już w ogóle nie jem, całkowicie przestawiłam się na kasze 🙂