Tofucznica z pieczarkami

To była moja pierwsza w życiu tofucznica. W większości przepisów na tofucznicę podkreślano, że najważniejszym składnikiem jest czarna sól, czyli kala namak.  Miałam kiedyś taką i faktycznie specyficznie pachnie ona jajkami, więc nie dziwi mnie, że weganie często uważają ją za najważniejszy składnik tofucznicy. Ja jednak od dłuższego czasu nie mogę nigdzie na nią trafić, więc postanowiłam zrobić tofucznicę, która nie ma na celu udawania jajecznicy. Zainspirowałam się więc jednym z moich ulubionych śniadań z czasów dzieciństwa, połączyłam to z moją fazą na kurkumę i tak oto powstała najprostsza na świecie tofucznica z pieczarkami. 

tofucznica_z_pieczarkami

Wykonanie jest banalne, bo praktycznie identyczne jak w przypadku podlinkowanej wyżej duszonej cebuli, a jedyną różnicą jest dodanie na końcu tofu zamiast jajka i doprawienie tego kurkumą… 

Tofucznica z pieczarkami
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 1-2 małe cebule
  2. 7-8 małych pieczarek
  3. 1 łyżka oleju, np. kokosowego rafinowanego
  4. kostka tofu naturalnego
  5. sól, pieprz, kurkuma, natka pietruszki
Przygotowanie
  1. Cebulę kroimy w piórka, półtalarki lub kostkę, jak lubicie.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki (ja je wcześniej myję i obieram, ale ostatnio ktoś mi powiedział, że chyba jestem jedyną na świecie osobą, która obiera pieczarki... Serio?).
  3. Cebulę i pieczarki wrzucamy na rozgrzany olej, lekko solimy, dużo pieprzymy i po kilku minutach podsmażenia na średnim ogniu, przykrywamy i dusimy do miękkości (ok. 5-10 minut).
  4. Dodajemy rozdrobnione tofu (lub rozdrabniamy je na patelni), doprawiamy kurkumą (ok. łyżeczka), dokładnie mieszamy podsmażając to razem jeszcze przez ok. 2 minuty.
  5. Gotowe 🙂 można posypać natką pietruszki - świeżą, mrożoną lub suszoną
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Nic prostszego! 🙂

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Nigdy nie jadłam tofu… Jak to smakuje? Samo w sobie ma jakiś smak czy raczej jada się je z czymś? I ono jest takie żółte czy nabiera takiego koloru w obróbce?

    • Jest żółte dzięki kurkumie. Tofu samo w sobie jest raczej bez smaku, ale dzięki temu dobrze pobiera smak od pozostałych produktów w potrawie.

    • Tylko musi być dobrze przyprawione bo inaczej smakuje co najmniej jak kapeć 😉

  • Miłość do jajecznicy to chyba jedyne co powstrzymuje mnie od przejścia na weganizm. Chociaż jajka zawsze mam od swojskich kurek 🙂 Jednak ten weganizm cały czas chodzi mi po głowie. Wszyscy tak zachwalają tofucznicę, że w końcu muszę spróbować.

  • Ja jakoś nie mogę przełknąć jajecznicy od jakiegoś czasu.. uwielbiam za to jajka na miękko, które przekłada się do miseczki, dodaje sól i trochę masła. To mogę jeść codziennie! Za tofu nie przepadam.. choć w takiej formie nie jadłam 🙂 A pieczarki też obieram 😀

  • u.

    Polecam też na zimno w najprostszej postaci: tofu, kurkuma, szczypiorek. Smakowite 🙂

  • Propozycja wręcz idealna dla mnie 🙂

  • Robiłam dwa razy i nie bardzo mi podeszło smakowo, ale… Potem się okazało, że trochę źle przygotowywałam. Chyba kupię jeszcze raz tofu. 🙂

  • robię w piątek na śniadanko ! 🙂

  • Uwielbiam tofucznicę, ale robię ją bez soli kala namak jej zapach mnie zniechęca i to skutecznie. Robię podobnie, a posypana szczypiorkiem smakuje cudownie ❤ Jak jesteśmy przy tofu to moje serce skradła pasta bezjajeczne od jadłonomii, próbowałaś?

    • Jeszcze nie, bo tam w przepisie chyba też jest kala namak 😀 dobre bez tego?

  • Uwielbiam tofucznicę z z kurkumą. Dawno nie robiłam, dobrze że mi o niej przypomniałaś 🙂

  • Esencja Kobiecości

    Nigdy nie jadłam tofu! 🙂 Chociaż ja uwielbiam jajka! 🙂

  • Anna R

    Zawsze robilam tofucznice bez tej soli i mi bardzo smakowala ale koniecznie z platkami drozdzowymi. Wczoraj udalo mi sie dostac czarna sol w Pietrze i Pawle wiec niedlugo bede probowac takiej opcji 🙂

  • Ja też obieram pieczarki 🙂 A tofu uwielbiam i przepis na pewno wykorzystam.

  • Super Weganką nie jestem, ale sama chętne bym spróbowała! 🙂

  • Następnym razem spróbuję z curry 🙂

  • Ola

    Nie jesteś jedyną osobą na świecie, która obiera pieczarki 😉