Sycąca zupa z soczewicy z jarmużem i marchewką (pyszna!)

Kocham tę zupę. Rozgrzewająca, sycąca, dobrze doprawiona… Nafaszerowana moimi ulubionymi, zdrowymi składnikami. W dodatku prosta do wykonania, łatwa w modyfikacji… W zależności od tego jak ją przyprawimy, może mieć zupełnie inny charakter. I dziś przedstawię Wam dwa jej warianty. Ta zupa z soczewicy pojawiła się też w ostatniej ZdrowoManii, więc chętnych zapraszam na film:

W odcinku możecie zobaczyć też jak wygląda moja kostka rosołowa, którą pokazywałam we wpisie z przepisem na bulion warzywny. A jeśli chodzi o samo wykonanie zupy, to być może wygodniej Wam będzie skorzystać z przepisu w formie opisowej. 

Zupa z soczewicy z jarmużem i marchewką

Zachęcam Was do wypróbowania tej zupy i do eksperymentowania z jej doprawianiem i dodatkami. 

Zupa z soczewicą, marchewką i jarmużem
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
30 min
Łączny czas
40 min
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
30 min
Łączny czas
40 min
Składniki
  1. 1 duży ząbek czosnku
  2. 1 cebula
  3. 1 duża marchewka lub 2 małe
  4. 3 garście jarmużu
  5. po ok. 1/4 - 1/2 szklanki soczewicy czerwonej, zielonej i czarnej
  6. ok. 500 ml bulionu warzywnego + woda do ewentualnego dalszego rozrzedzania zupy
  7. ok. szklanka passaty/przecieru pomidorowego (latem 3-4 pokrojone pomidory)
  8. Przyprawy do wyboru, albo
  9. - 1 łyżeczka garam masala
  10. - 1-2 cm startego imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego)
  11. - 1 łyżeczka kurkumy
  12. albo
  13. - 2 łyżki dowolnej mieszanki ziół (np. prowansalskich)
  14. W obu wersjach sól, pieprz i ok. pół łyżeczki chili do smaku
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od namoczenia zielonej soczewicy, trzeba to zrobić około pół godziny wcześniej.
  2. W garnku rozgrzewamy ok. łyżkę dowolnego oleju i wrzucamy na to posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Kiedy się zeszklą, dodajemy pokrojoną w (pół)talarki marchewkę, zieloną soczewicę i jarmuż.
  4. W osobnym naczyniu przygotowujemy bulion (w moim przypadku trzeba go rozmrozić) i zalewamy nim zawartość garnka.
  5. Po ok. 5 minutach gotowania możemy dodać soczewicę czerwoną i czarną (po uprzednim wypłukaniu ich).
  6. Dodajemy też passatę lub przecier pomidorowy. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, możemy dodać do niej też wody. To możemy robić na każdym późniejszym etapie, bo przy 500 ml bulionu może ona wyjść bardzo gęsta i nie każdemu będzie to odpowiadało. W każdej chwili można dodać do niej trochę wody i tym samym zwiększyć ilość zupy. Nastawiamy timer na ok. 20 minut i w tym czasie gotujemy zupę pod przykryciem na małym ogniu.
  7. Po tym czasie doprawiamy ją zgodnie z wybraną przez nas wersją smakową, dodajemy też sól, pieprz i chili.
  8. Po ok. 10 minutach sprawdzamy czy warzywa są miękkie i jeśli tak, to zupa jest gotowa 🙂
Wskazówki
  1. Spokojnie możecie użyć też innych kolorów soczewicy, np. któryś pominąć, albo zamiast niego dodać żółtą. Nie polecam brązowej, bo najdłużej się gotuje.
  2. Do zupy tej możecie dodać też pokrojone w kostkę bataty, kalarepę lub np. seler naciowy. Eksperymentujcie 😉
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Jeśli chodzi o te dwa przedstawione w przepisie warianty, to ja preferuję ten indyjski. Wojtek natomiast woli wersję ziołową, bo mówi, że w niej lepiej wyczuwa pozostałe smaki, a indyjskie przyprawy są zbyt dominujące. Za pierwszym razem zrobiłam tak, że ugotowałam bazę i podzieliłam ją na dwa garnki, które doprawiłam inaczej. Dzięki temu łatwiej nam było porównać te dwie wersje.

Smacznego! I nie zapomnijcie mnie poinformować, czy Wam smakowało 🙂

Kategorie: Odżywianie, Video

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Weronika Tępczyk

    Zrobię na pewno i zupę i kostki ☺. Przepis na kostki widziałam już w jakimś wcześniejszym poście, muszę wreszcie się za to zabrać, bo pomysł jest genialny. Zawsze mam problem z tym żeby zrobić zupę na szybko bez sklepowej chemii.

  • Abernathy

    czym różnią się poszczególne soczewice? oprócz koloru 🙂

    • Mam w szkicach wpis na ten temat, postaram się już w przyszłym tygodniu go opublikować 🙂 mówiąc w skrócie – przede wszystkim różnią się strukturą, co przekłada się na czas moczenia i gotowania, a także ich postać po ugotowaniu (niektóre rozgotowują się bardziej, inne mniej). Poza tym niektóre są delikatniejsze, inne bardziej intensywne w smaku.

  • Pyszności! 🙂 Ja ostatnio na obiad zupy prawie codziennie 🙂

  • Może dzisiaj zrobię właśnie taką 🙂 Zupę z soczewicy i jarmużu robię w sumie co tydzień, ale za każdym razem dodaję też inne warzywa i już sama nie wiem co w niej czuć, tym bardziej że na koniec wszystko miksuję 🙂

  • Aleksandra

    Agnieszka, a czym można zastąpić jarmuż? Nie za bardzo za nim przepadam i zastanawiam się czy można go całkowicie pominąć…

    • Jasne, że możesz pominąć 🙂 jeśli lubisz seler naciowy to też będzie pasował. Albo na przykład paprykę można dodać.

  • uwielbiam takie jedzenie <3

  • Jud

    Bardzo lubię te składniki, ale jeszcze nie łączyłam ich w zupie. Smakowita propozycja ma obiad 😉

  • Wygląda wspaniale! Drukuję i wieszam na lodówkę – w tym tygodniu powinno pojawić się na stole 🙂

  • Asia

    Dziekuje za przepis, chyba dzis go wykorzystam z czarna soczewica bo czeka na polce. Pozdrawiam

  • Madzia

    Zupa jest prze-prze-prze-PYSZNA! Dziękuję za przepis :*

    • Bardzo się cieszę 🙂 a w jakiej wersji ją doprawiłaś? 🙂