Pyszna i zdrowa tarta z budyniem jaglanym, na daktylowym spodzie

Ta tarta to najlepszy dowód na to, że ze zdrowych składników można przygotować pyszny deser, którym można zajadać się bez większych wyrzutów sumienia. Oczywiście nie mówię tu o kaloryczności, bo tej nigdy nie liczę, ale jeśli przygotowując deser patrzycie na jakość składników, a nie na kalorie, to ten z pewnością spełni Wasze oczekiwania.

Tarta z budyniem na daktylowym spodzie

Przygotowałam tę tartę na Dzień Mamy, zrobiłam to spontanicznie, więc postanowiłam wykorzystać składniki, które mam w domu. Nie spodziewałam się, że wyjdzie z tego coś tak pysznego :). 

Tartę przygotowałam w naczyniu o średnicy 24 cm. 

Tarta z budyniem jaglanym na daktylowym spodzie
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
20 min
Przygotowanie
20 min
Spód
  1. szklanka daktyli
  2. szklanka orzechów, np. laskowych, migdałów, ziemnych, a najlepiej miks różnych
  3. 2 łyżki kakao
  4. ok. 3-4 łyżki zmielonych płatków owsianych
  5. ok. 2 łyżki oleju kokosowego
Krem budyniowy
  1. 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  2. dojrzały banan
  3. 1/4 szklanki mleka roślinnego
  4. opcjonalnie - syrop klonowy
  5. Owoce i gorzka czekolada do ozdoby
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od namoczenia daktyli. Zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut.
  2. W tym czasie mielimy orzechy. Nie muszą być zmielone super dokładnie, mogą zawierać chrupiące elementy.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy zimną wodą i wrzątkiem i gotujemy ją pod przykryciem według zaleceń na opakowaniu. (Ja gotuję na maleńkim gazie, pod przykryciem, w stosunku 1:3 przez ok. 15 minut)
  4. Kiedy daktyle zmiękną - mielimy je na dość gładką konsystencję. Dodajemy do tego orzechy, kakao, olej kokosowy i zmielone płatki owsiane i mielimy ponownie. Masa powinna być bardzo gęsta, więc może się ciężko blendować. Możecie wymieszać to wszystko też widelcem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka i lepka, możecie dodać do niej więcej zmielonych płatków.
  5. Tak przygotowaną masą wykładamy formę. Polecam zrobić to na papierze, będzie się lepiej wyjmowało. Dobrą opcją jest też podanie tego w postaci małych deserków do jedzenia łyżeczką.
  6. Kaszę jaglaną blendujemy z bananem i mlekiem roślinnym. Ja zrobiłam to w naczyniu po masie daktylowej, dzięki czemu budyń zebrał resztki i nabrał lekko daktylowego smaku. Po zblendowaniu budyniu na bardzo gładki krem sprawdzamy smak - jeśli jest mało słodki, można dosłodzić go syropem klonowym.
  7. Budyń wykładamy na masę daktylową i układamy na nim owoce. Całość posypujemy np. pokruszoną gorzką czekoladą. Całość wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Tak jak napisałam w przepisie – taka tarta z budyniem może być podana też w mniejszych kokilkach dla jednej osoby. Nie wymaga pieczenia, przygotowuje się ją bardzo szybko. Jedyne co jest niezbędne, to dobry blender, który poradzi sobie ze zmieleniem orzechów i daktyli. 

Spróbujcie koniecznie 🙂

 

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Pycha, chyba zrobię na weekend 🙂

  • Wypróbuję! 🙂

    P.S. Jaki jest Twój #hastag na insta?

    • Haha, właśnie nad nim myślę 😀 dosłownie w tej chwili 😀 nie mam jeszcze, ale chcę zrobić.

      • Właśnie kojarzę ze Stories, że chcesz go zrobić, a ostatnio nie jestem na bieżąco z oglądaniem filmów, więc myślałam, że może go przegapiłam 😀 To czekam cierpliwie w takim razie!

  • Ekstra! Uwielbiam Twoje przepisy! 🙂

  • Agnieszko, napiszesz, jaką średnica miała forma, w której przygotowywałaś tartę? 🙂

  • jak to wygląda o żesz TY <3

  • MarzenQ

    Wygląda przepyszne, na pewno wypróbuję! 😉

  • Agnieszka, ale pyszny przepis. Musze wyprobowac. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie Beata

  • Super 🙂 W końcu będę miała zdrową alternatywę do ciast na zimno ze spodem z kupnych biszkoptów lub kruszonych ciasteczek z masłem po których niezbyt się czuję na żołądku 🙂 Jesteś wielka :*

  • Ala

    Hej, jak współpracujesz z innymi firmami, to kto generuje umowę? Dopiero założyłam działalność i jeszcze nie wszystko wiem… Firma, która zleca mi pisanie tekstów, chce, żebym wysłała im jakąś swoją umowę. Myślałam, że to leży po ich stronie :/ Może ktoś byłby w stanie mi pomóc?

    • Czasami firma, czasami ja, czasami wcale, zależy od współpracy, przy niektórych szkoda mi zachodu (choć nie rekomenduję tego rozwiązania w przypadku współpracy z zupełnie nieznaną firmą). Wygoogluj sobie „wzór umowy współpracy copywriting” i może coś znajdziesz 🙂

  • Doskonały deser! Myślisz, że zamiast oleju kokosowego rzepakowy by się sprawdził? 🙂

    • Olej kokosowy dodałam dlatego, że on tężeje pod wpływem niskiej temperatury i chciałam, aby trochę utwardził mi tę masę. Jeśli go nie posiadasz, już lepiej nie użyć żadnego, niż innego płynu 🙂

  • Opcja bez pieczenia bardzo mnie przekonuje. Ostatnio bardzo sobie to cenię, zwłaszcza jak za oknem jest ciepło. Wtedy nie mam ochoty grzać piekarnika 🙂 Daltyle mają być świeże, tak?

    • Nie, suszone, dlatego dobrze je wcześniej namoczyć 🙂 albo przez noc, albo we wrzątku przez 10-15 minut.

  • Kocham kremy jaglane miłością wielką 😀 W duecie z truskawkami to deser idealny!

  • karolina

    To coś dla mnie, łatwe, zdrowe i wygląda przepysznie. Jak tylko zacznie się sezon na truskawki to robię 🙂 jakie wymiary ma to naczynie w którym robiłaś tartę? bo nie mam takiego czegoś i muszę kupić.

    • Dopiszę to w poście wieczorem, bo nie mam w tej chwili tej formy w domu, została u mamy. Wieczorem dopiszę w poście i w odpowiedzi na Twój komentarz 🙂

    • Naczynie ma 24 cm.

  • Agnieszka, a w czym/czym blendujesz kaszę jaglaną na budyń? Ja mam tylko taki ręczny blender i on zupełnie nie daje rady – grzeje się i i tak mam pełno grudek.

    • Znam ten problem 🙁 aktualnie używam blendera kielichowego, tego z Lidla, który pojawia się raz na jakiś czas. Blenduje na gładki krem.

  • wygląda jak coś, co chciałabym zjeść 🙂

  • Fajny pomysł 🙂 Nie jadłam jeszcze żadnego kremu na bazie kaszy jaglanej, muszę spróbować 🙂

  • Dziękuję za przepis na spód. Zawsze mam z nim problem przez przymus omijania glutenu.

  • Na pewno wypróbuję 🙂

  • Monika Liszek

    Mam pytanie czym można zastąpić olej kokosowy? Niestety mam na niego uczulenie

    • Można go pominąć. On ma za zadanie trochę scalić spód, by dobrze zastygł w lodówce, ale bez niego też powinno wyjść.

      • Monika Liszek

        Super dziękuję za pomoc 🙂

  • Asia

    Bede robic jutro na Dzien Taty dla meza i moze tez dla taty. Przekonalo mnie to, ze nawet Twojemu tacie smakowala. Moze podawaj mu wiecej zdrowych dan i deserow i dawaj znac co bylo dla niego do przelkniecia:) U mnie byli zachwyceni smalcem ze sliwka i pasztetem z zurawiana z Jadlonomii, Pozdrawiam