3 napoje na przeziębienie

Co pić jesienią i zimą? Coś, co nie tylko rozgrzeje, ale i pomoże wzmocnić odporność organizmu. A wszystko to za sprawą korzennych przypraw, które słyną między innymi z właściwości antybakteryjnych. Podrzucam Wam dzisiaj inspiracje na 3 napoje na przeziębienie.

Świeży sok z kurkumą i imbirem

Świeżo wyciskany lub wytłaczany sok, to coś w rodzaju łatwo przyswajalnej bomby witaminowej, ale aby w pełni wykorzystać jego właściwości, warto dodać do niego choć łyżeczkę dowolnego oleju. Może to być oliwa z oliwek, olej lniany, ostropestowy, rzepakowy… Jakikolwiek, który macie w swojej kuchni. Ważne tylko, aby nie był rafinowany. 

Składniki na 2 szklanki:

  • 3 marchewki
  • 2 pomarańcze
  • ok. 3 cm obrany korzeń kurkumy
  • ok. 2 cm obrany korzeń imbiru
  • łyżka oleju

Złote mleko

O złotym mleku (znanym też pod nazwą turmeric latte) pisałam już przy okazji wpisu o właściwościach kurkumy (który przy tej okazji również polecam). Ja od jakiegoś czasu do złotego mleka dodaję też olej kokosowy, bo kurkuma działa wysuszająco i podrażnia gardło. Dodatek cynamonu (najlepiej cejlońskiego) nie tylko zwiększa właściwości prozdrowotne, ale i bardzo korzystnie wpływa na smak. Nie można zapomnieć o dodaniu pieprzu, który znacząco wpływa na wchłanianie kurkuminy. 

Jeśli chodzi o pastę z kurkumy, to jej przygotowanie jest bardzo proste. Do rondelka wsypujemy kilka łyżek kurkumy i dodajemy ok. 3 razy więcej wody. Podgrzewamy to przez jakiś czas i mieszamy, aż pasta zgęstnieje. Przekładamy ją potem do wyparzonego słoiczka i po wystudzeniu chowamy do lodówki, gdzie może być przechowywana nawet przez kilka tygodni. 

Składniki na jeden kubek:

  • 1 szklanka dowolnego napoju roślinnego lub mleka
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu

Mleko podgrzewamy do temp. ok 60 stopni, a następnie dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i od razu wypijamy. 

Napój korzenny

Nie ma chyba nic prostszego… O tym napoju też już nie raz pisałam, bo nie raz postawił mnie na nogi, kiedy przeziębienie pukało do moich drzwi. 

napoje na przeziebienie

Składniki na jedną szklankę:

  • ok. 3-4 cm korzenia imbiru
  • ok. 1 cm korzenia kurkumy
  • 2 plasterki cytryny lub pomarańczy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • łyżeczka miodu
  • wrzątek + zimna woda

Wszystko poza miodem zalewamy ok. 3/4 szklanki wrzątku. Kiedy po kilku minutach napar „naciągnie”, dolewamy do niego trochę zimnej wody i dodajemy miód. Mieszamy i pijemy, póki ciepły 🙂

napoje na przeziębienie

Jak patrzę na to zdjęcie, to uśmiecham się sama do siebie… Takie to wszystko słoneczne, pozytywne… Od razu widać, że o tej porze roku takie napoje są nam potrzebne :). Smacznego! No i odporności 😉


Kategorie: Odżywianie, Polecane, Video

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Mila.concei

    Do zlotego mleka miod i olej lepiej dodac po schlodzeniu napoju, bo wysokie temp. niszcza ich wartosci zdrowotne.
    Poza tym gdzies czytalam, ze kurkume warto podgrzewac minimum 8 min, to jeszcze podkreca jej wlasciwosci.

    Swietny wpis!

    • Asia

      Mila, pasta z kukumy jest gotowana z pieprzem, wiec 8 min odhaczone. A co do miodu to sie zgadzam. Pozdrawiam

      • Mila.concei

        Dobra, przyznaje sie, że czasami robię pastą tak na szybko w ciągu 2-3 minut ;))

    • Dlatego właśnie zalecam podgrzanie mleka tylko do 60 stopni 🙂

      • Mila.concei

        Tylko, że miód traci swoje właściwości powyżej 45 stopni.

        • No właśnie co do tego nie ma pełnej zgodności i różne źródła mówią inaczej*. Przychylam się jednak ku opinii, że temperatura nie ma aż takiego znaczenia, jeśli wypije się dany napój od razu, ponieważ to nie działa jak magiczny guzik pozbawiający miodu właściwości, tylko są one wytracane stopniowo, a ten czas jest uzależniony też od temperatury (im wyższa, tym szybciej, ale to nie jest kwestia sekund, tylko godzin lub dni).
          Dla mnie napój o temperaturze 45 stopni jest ledwo ciepły i przykładowo złote mleko w takiej temperaturze mi już nie smakuje. 🙂
          *Swoją drogą są i źródła które mówią, że miód nie ma absolutnie żadnych właściwości prozdrowotnych :D.

        • Mila.concei

          Fakt, takie czasy, ze na chyba kazda teorie da sie znalezc potwierdzenie…strach sie bac czasami 😉

          Jakby nie bylo to w zlotym mleku najwazniejsze jest polaczenie kurkuma+pieprz a miod to tylko dodatek wiec spoko 🙂

          Pozdrawiam!

  • Mam nadzieję, że się nie przyda ale jeśli już to super, że u Ciebie są tu te przepisy, na wyciągnięcie ręki! 🙂

  • Szkoda tylko, że trzeba się „nalatać” aby zdobyć kurkumę. Przynajmniej u mnie na Śląsku tak jest. Czy ktoś mi wytłumaczy czemu jest ona tak trudno dostępna? 😉

    • Sprawdź w Lidlu, jakiś czas temu się tam pojawiła 🙂

      • Ania

        U mnie w Lidlu jest tylko sezonowo. Dzisiaj upolowałam swoją w Selgrosie.

  • Ciekawe przepisy. Zawsze lepiej leczyć się naturalnie.

    Pozdrawiam. i zapraszam do mnie 🙂
    Kasia
    http://misskatherinesblog.blogspot.com
    IG @misskatherinesblog (https://www.instagram.com/misskatherinesblog/)

  • Uwielbiam takie napoje, w ogóle w sezonie jesienno – zimowym nie wyobrażam sobie herbat bez dodatku imbiru, cynamonu czy miodu 🙂 Dodatek kurkumy i pieprzu też mi towarzyszy w porannym „energy drinku” 😀