Zupa czosnkowo-pomidorowa na dwa sposoby

Jesień to zdecydowanie czas na zupy. I na czosnek! Lecznicze właściwości tego warzywa są znane od wielu lat i z pewnością nie muszę nikogo przekonywać, że szczególnie o tej porze roku, warto często gościć je na swoim talerzu. Dieta bogata w czosnek nie tylko pomoże wzmocnić odporność, ale i przyspieszy proces zdrowienia, jeśli już coś się do nas przypałęta. Mam dziś dla Was przepis na fajną zupę, która dzięki kilku specjalnym dodatkom pomoże wzmocnić odporność lub szybciej wyjść z przeziębienia. To zupa czosnkowo-pomidorowa, którą postanowiłam zaprezentować w dwóch wersjach. Będzie się składała z bardzo podobnych składników, ale sposób jej przygotowania spowoduje, że będzie smakowała inaczej. 

Kilka słów o składnikach

Zacznijmy od tego co najważniejsze, czyli od składnika, dzięki któremu to nie będzie zwykła zupa, a zupa o właściwościach uzdrawiających i wzmacniających odporność. Aby wycisnąć maksimum możliwości z czosnku, warto pamiętać o kilku rzeczach:

  • kupujmy czosnek polski, a nie zagraniczny
  • przed dodaniem czosnku do potrawy kroimy lub zgniatamy go i odstawiamy na ok. 10 minut. Tyle czasu potrzebuje enzym allinaza, aby aktywować lecznicze właściwości czosnku. 
  • jako że czosnek pod wpływem obróbki cieplnej traci część swoich właściwości (na szczęście nie wszystkie!), dodajemy go do zupy również po ugotowaniu, w wersji surowej (również odstanej). Dzięki temu smak będzie intensywniejszy, a zupa zdrowsza. 

Jeśli chodzi o pomidory, w przypadku pierwszej zupy zimą można sobie odpuścić te świeże. Pomidory to na szczęście jedne z tych warzyw, które znacząco nie tracą (a nawet zyskują) właściwości po obróbce cieplnej. Dlatego śmiało można sięgnąć po jakąś gotową passatę lub pomidory krojone. O tej porze roku to naprawdę lepsza opcja, niż dostępne w sklepach świeże pomidory o smaku papieru. Są też odmiany (np. pomidory jajowate), które zimą mają dobry smak, ale wtedy niestety trzeba się liczyć z ich wysoką ceną. 

Intensywnie czosnkowy smak zupy złagodzicie dodając na końcu trochę Jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. To jeden z nielicznych jogurtów naturalnych z dobrym składem – zawiera tylko mleko i bakterie probiotyczne, nie ma w nim mleka w proszku i zagęstników. Jogurt ten naturalnie ma bardzo gęstą konsystencję, więc dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na potrawie. 

Pamiętajmy też, że na odporność organizmu bardzo duży wpływ ma flora bakteryjna w jelitach. W sezonie grypowo-przeziębieniowym w naszej diecie nie może zabraknąć naturalnych bakterii probiotycznych, czy to w postaci kiszonek, czy właśnie jogurtów naturalnych. 

Kolejnym pro-zdrowotnym składnikiem, który warto dodać do zupy jest natka pietruszki. To bogactwo witaminy C, która też jest ważnym składnikiem jesienno-zimowej diety. 

Do takiej zupy opcjonalnie możecie dodać też kaszę jaglaną – najlepiej już ugotowaną, tuż przed blendowaniem. Nie za dużo, aby za bardzo nie zagęścić zupy… Ale warto, bo kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające i osuszające organizm. Przydaje się to podczas przeziębienia, kiedy dokucza nam katar i/lub kaszel.

Zupa czosnkowo-pomidorowa – wersja prostsza

To wersja najprostsza z najprostszych! Jeśli wykorzystacie gotowe, krojone pomidory, jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut (plus czas gotowania). 

Zupa czosnkowo-pomidorowa
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
20 min
Łączny czas
25 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
20 min
Łączny czas
25 min
Składniki
  1. 1 główka czosnku
  2. 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  3. 1 kg pomidorów lub 2 kartoniki pomidorów krojonych
  4. opcjonalnie (jeśli nie lubicie bardzo gęstych zup): szklanka bulionu warzywnego
  5. kilka listków bazylii, spora szczypta chili, sól, pieprz (według uznania)
  6. opcjonalnie: kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  7. Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma - kilka łyżek
Przygotowanie
  1. Czosnek obieramy i rozgniatamy nożem.
  2. Oliwę podgrzewamy w garnku.
  3. Dodajemy do niej czosnek (jeden lub dwa ząbki odkładamy na później) i przez chwilę podsmażamy
  4. kiedy zacznie pięknie pachnieć czosnkiem, dodajemy do niego pokrojone pomidory.
  5. Gotujemy to przez ok. 20 minut, na końcu ewentualnie rozrzedzając bulionem i dodając kaszę jaglaną.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy bazylię i inne przyprawy.
  7. Zupę miksujemy na krem dodając do niej pozostały czosnek.
  8. Podajemy z jogurtem Naturalnym Gęstym Bakoma i grzankami.
Wskazówki
  1. Pamiętajcie, że dodatek jogurtu nieco ochłodzi zupę, więc dobrze podawać ją gorącą.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Zupa czosnkowo-pomidorowa z pieczonych warzyw

Ten przepis wymaga odrobinę więcej czasu… Celowo nie mówię, że pracy, bo większość tej pracy dzieje się tutaj sama. Upieczone w piekarniku warzywa delikatnie się karmelizują i w efekcie smak zupy jest nieco inny, niż w przypadku warzyw gotowanych. Warto spróbować 🙂

Zupa z pieczonych pomidorów i czosnku
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
40 min
Łączny czas
50 min
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
40 min
Łączny czas
50 min
Składniki
  1. 1 główka czosnku
  2. 500 g pomidorów
  3. 1 czerwona cebula
  4. łyżka oliwy
  5. łyżka suszonej bazylii
  6. 1 szklanka bulionu warzywnego
  7. chili, sól, pieprz do smaku (czyli według uznania)
  8. Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma - kilka łyżek
  9. grzanki i natka pietruszki do podania
Przygotowanie
  1. Czosnek obieramy z wierzchniej warstwy, ale nie oddzielamy od siebie ząbków.
  2. Pomidory kroimy na ćwiartki jednocześnie wykrawając stwardniałą część.
  3. Cebulę kroimy na ćwartki.
  4. Warzywa smarujemy oliwą z oliwek, pomidory dodatkowo posypujemy bazylią.
  5. Warzywa pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut.
  6. Po upieczeniu wrzucamy pomidory, cebulę i obrany czosnek do garnka lub pojemnika do blendowania, zalewamy to podgrzanym bulionem, doprawiamy przyprawami i miksujemy na krem. W przypadku tej zupy też podczas blendowania możemy dodać ząbek świeżego czosnku.
  7. W razie potrzeby jeszcze trochę podgrzewamy, aby zupa była gorąca.
  8. Podajemy z łyżką jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma, grzankami i natką pietruszki.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Tak niewiele wysiłku, a tak dużo smaku i zdrowych właściwości :). Mam nadzieję, że skusicie się na taką pro-zdrowotną wersję pomidorowej :). 

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Bakoma. 

Kategorie: Odżywianie, Polecane

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Jud

    Obie wersje świetne. Co do czosnku to faktycznie warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia, bo zagraniczny często bywa taki, że można go dodawać, dodawać i dodawać, a efektu smakowego nie czuć wcale. Co do jogurtu to jeśli szukam naprawdę gęstego, wybieram właśnie ten, bo skład ma najlepszy 😉

    • Ja też, to w sumie jedyny jogurt, jakiego używam, bo łatwo go zapamiętać i już nie trzeba za każdym razem czytać składów 😀 no i jest łatwo dostępny.

  • Przepis pierwszy wygląda na na tyle nieskomplikowany, że chyba się z nim zaprzyjaźnię. 😀

    • Jest PRZEbanalny, koniecznie spróbuj 🙂

  • Zdjęcia wyglądają niesamowicie apetycznie a dla mnie to tym bardziej, bo jestem pomidorowym obżartuchem 😀
    I choć nabiału zbytnio nie mogę to taka łyżka jogurtu chyba mi nie zaszkodzi 🙂
    P.S. Trafiłam do Ciebie już jakiś czas temu i nie mogę się Ciebie „naczytać” 🙂 Chciałam żebyś wiedziała, że do obserwatorów dołączyła jedna zagubiona dusza, którą niesamowicie motywujesz do działania 🙂
    Zdecydowanie zostaję z Tobą na dłużej 😀

  • Na zdjęciach wygląda tak przepysznie, że muszę się skusić. Chyba zacznę od wersji pieczonej 🙂 Przyznam szczerze – nie wiedziałam, że czosnek powinien swoje „odstać” – dziękuję za informację 🙂

  • Po niedzieli mam w planach właśnie zupę pomidorową i chyba skuszę się na wersję z zapiekanymi warzywami.

  • stopthedot

    A wersja pieczona musi być ze skórką? Wyszło pysznie, ale chyba mam za słaby blender, bo zostały takie flufki ze skórki pomidora i z cebuli. Nie żeby dużo, ale czuć to jednak mocno. Tylko nie wiem, czy bez skórki to mi się nie przypali za bardzo. Ale poza tym, to bardzo polecam 😀

    • Możesz zdjąć skórkę po upieczeniu , pewnie łatwo zejdzie 🙂

  • Mniam mniam mniam! Pyszności! Uwielbiam jesienne zupki 🙂

  • malowane dni

    pomidory i czosnek to zdecydowanie moje smaki

  • Lena Magda

    Witam , a jeżeli chcialabym dodac passate pomidorową to ile ” butelek ” i czy dodac również bulion warzywny ?

    • Bulionu bym już nie dodawała, bo passata jest rzadka. A samej passaty to myślę że całą butelkę. One mają pojemność tak ok.700-800 g.

      • Lena Magda

        Bardzo dziękuję 🙂