Pomidorowa tofucznica z pieczarkami lub cukinią

Miała pojawić się tylko jako element foodbooka, ale… O matko, ta pomidorowa tofucznica jest taka dobra! Po raz pierwszy robiłam ją po ciemku podczas awarii prądu (mam ciemną kuchnię), ale udało mi się nic nie skiepścić ;). Wręcz przeciwnie – wyszła świetnie, dlatego postanowiłam poświęcić jej osobny post, a nawet film 😉

Pomidorowa tofucznica z pieczarkami lub cukinią

Robiłam już tofucznicę z pomidorami, ale tam główną rolę odgrywały pomidory suszone, a świeże były jedynie dodatkiem. Tutaj stawiamy na esencjonalną passatę pomidorową, więc smak tej tofucznicy jest zupełnie inny. Pyszny!

Jeśli chodzi o dodatki, to ja postawiłam na wersję z pieczarkami, ale później robiłam ją też z cukinią i była równie smaczna (a może nawet bardziej?)

Pomidorowa tofucznica
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Łączny czas
15 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 1 łyżeczka oleju do posmarowania patelni
  2. 1 mała cebula lub pół dużej
  3. kilka pieczarek lub pół cukinii
  4. ok. pół szklanki passaty pomidorowej
  5. ok. łyżka suszonych ziół, np. prowansalskich
  6. spora szczypta chili lub pieprzu
  7. 1/3 standardowego opakowania tofu (ja wykorzystałam wędzone, ale naturalne lub z ziołami też może być!)
  8. zioła do podania, u mnie natka pietruszki
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od podduszenia pokrojonej w kostkę cebuli na odrobinie oleju.
  2. Po chwili dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki lub cukinię.
  3. Kiedy całość delikatnie zmięknie, zalewamy to passatą, dodajemy przyprawy i skruszamy tofu.
  4. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na patelni jeszcze przez kilka minut.
  5. Podajemy z dobrym pieczywem i świeżymi ziołami
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia http://lifemanagerka.pl/
Przyznam, że u mnie tofucznica już dawno wyparła zwykłe jajecznice, choć kiedyś je lubiłam. Teraz tofucznica jest bezkonkurencyjna <3.

Mam nadzieję, że skusicie się na tę pomidorową tofucznicę i dacie mi znać, jeśli Wam również posmakuje 🙂 


Kategorie: Odżywianie, Video

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Kolejna tofucznica do wypróbowania :). Czuję, że ta będzie moją ulubioną, uwielbiam dużą ilość sosu pomidorowego :).

  • Gdyby dodać do tego odrobinę białego wina i kilka zielonych oliwek wyszedłby mój ulubiony sos do makaronu 😀

  • Aż wstyd, ale ja jeszcze nigdy nie jadłam tofucznicy…Chyba jednak się przekonam i spróbuję najpierw z Twoją wersją, bo jak najbardziej do mnie trafia 🙂