Wegetariański grill – wegańskie burgery z boczniakiem

Sezon na grilla możemy uznać za rozpoczęty… Kiedyś była to dla mnie radocha, a od kiedy nie jem mięsa, grille ogrodowe mogłyby dla mnie nie istnieć. W ogóle przestałam lubić to „okopcone” jedzenie i nie pasuje ono do mojej definicji zdrowej żywności. No ale wiadomo, jak jest – grillowanie pełni też zupełnie inną funkcję… Towarzyską ;). I co jeść, kiedy dookoła sami mięsożercy? Czy jesteśmy skazani tylko na grillowane warzywa (cukinia i kukurydza rządzą ;))? Mam dzisiaj dla Was bardzo prosty przepis na wegańskie burgery z boczniakiem. Świetnie sprawdzą się grillu, kiedy inni zajadają się np. tradycyjnymi burgerami. 

Wegańskie burgery z boczniakiem – pomysł na wegetariańskie grillowanie

Na filmie macie pokazany proces przygotowania:

Marynata do grillowanych boczniaków

Do jej przygotowania wykorzystujemy w równych proporcjach 4 składniki:

  • oliwę lub olej rzepakowy
  • syrop klonowy
  • sok z cytryny
  • sos sojowy lub tamari

Dodatkowo do takiej marynaty można dodać np. wędzoną paprykę, odrobinę chili, posiekaną natkę pietruszki, czosnek… Zachęcam do eksperymentowania ze swoimi ulubionymi przyprawami. 

Boczniaki w marynacie powinniśmy potrzymać przez minimum kilka godzin, a nawet przez całą noc. Po tym czasie grillujemy je po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą odpowiedniego koloru. 

Wszystkie pozostałe składniki burgerów zależą wyłącznie od Was i od tego, co macie pod ręką. 

Podrzucam Wam też przepisy na inne wegetariańskie burgery:

Wegetariańskie burgery – 4 przepisy

I kilka innych przepisów na wegetariańskiego grilla, które znajdziecie we wpisie o tym, czy grillowanie jest zdrowe:

Czy grillowanie jest zdrowe? + kilka przepisów na grill wegetariański

Chętnie poznam Wasze propozycje na wegetariańskiego grilla 🙂 

Kategorie: Odżywianie, Video

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Wygląda pysznie! Właśnie sobie przypomniałam tego poznańskiego burgera z boczniaka, też był bardzo smaczny. Muszę też coś pokombinować z tego grzyba, bo w sumie oprócz flaczków z boczniaków to nie za wiele testowałam.

  • Omnomnom. Ale super. Fajna alternatywa dla tradycyjnych burgerów 🙂

  • Z nieba mi spadasz z tym przepisem 🙂 Tutaj u siebie rzaaadko grillujemy ale za niecały miesiąc lecę na trochę do Polski, a tam jak znam życie grill będzie minimum co kilka dni 😉 Chciałam zebrać kilka propozycji na coś co będzie dobrą alternatywą na grilla dla tych, którzy nie jedzą już kiełbasy czy karkówki 😛