3 pomysły na szybki obiad – w domu i na wakacjach

Zastanawialiście się kiedyś, czy można w awaryjnej sytuacji, lub np. podczas wakacji przygotować bardzo szybki obiad, przy którym nie trzeba się napracować, a który jednocześnie nie będzie niezdrowy? Postanowiłam podjąć wyzwanie i przedstawić Wam rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym życiu, jak i na przykład na wakacjach. Warunków jest kilka – ma być szybko, zdrowo, smacznie i przy użyciu jak najmniejszej ilości akcesoriów kuchennych. Wystarczy jeden garnek lub patelnia, nóż i ewentualnie deska do krojenia. 

Awaryjny, szybki obiad – jak to zrobić, żeby było szybko i zdrowo?

Moim sojusznikiem w tym wyzwaniu była firma Jantex, producent grzybowych kaszotto i risotto The Green Woodpecker Trill. I tu muszę się przyznać, że nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ich totalnie po swojemu, w sposób inny, niż zaleca się na opakowaniach. Choć i tej wersji spróbowałam i przyznaję, że jest pyszna, ale…. Wciąż poszukuję w kuchni jak najprostszych i najszybszych rozwiązań. Normalnie kaszotto i risotto przygotowuje się z bulionem, ale skąd np. na wakacjach wziąć bulion? 

Dodatkowo chciałam w tych daniach przemycić jakieś zdrowe składniki, czyli przede wszystkim warzywa. Ale też z uwzględnieniem tego, aby nie trzeba było ich osobno piec, gotować, długo obierać, kroić itd. Mam więc nadzieję, że te moje 3 sposoby na szybki obiad sprawdzą się Wam nie tylko w domu, ale i na przykład pod namiotem. Z jednej torebki według producenta można nakarmić dwie osoby, ale po moich modyfikacjach powiedziałabym, że to raczej porcja dla 3-4 osób. 

Oczywiście kaszotta i risotta The Green Woodpecker Trill mają naturalny, „czysty” skład. Opierają się na suszonych ziołach i grzybach pochodzących z polskich lasów. To dzięki nim mają intensywny smak i nie potrzebują dodatków w postaci wzmacniaczy smaku.

Przykładowy skład: ryż Arborio 91%, pieczarki suszone 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki).

Aha, nie traktujcie moich propozycji zbyt sztywno. Możecie przygotowywać te posiłki w różnych konfiguracjach, np. risotto z pieczarkami przyrządzić w sosie pomidorowym

Chętnych zapraszam na film z trzema przepisami na szybki obiad z użyciem produktów The Green Woodpecker Trill:

A zwolenników słowa pisanego zapraszam poniżej:

Risotto pomidorowe z borowikami

Składniki na 2 porcje:

  • pół opakowania Risotto z suszonymi borowikami The Green Woodpecker Trill
  • ok. 400 ml wody lub bulionu warzywnego
  • ok. 200 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki sosu sojowego lub po prostu sól i pieprz do smaku
  • ok. 2 łyżki oleju lub oliwy

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego posiekany czosnek. Kiedy czosnek zaczyna intensywnie pachnieć, dodajemy pół opakowania risotto i podsmażamy to wszystko razem przez ok. 1-2 minuty. Następnie zalewamy to mniej więcej połową wody, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu co kilka minut zerkając i w miarę potrzeby dolewając kolejną porcję wody. W dowolnym momencie dodajemy też passatę i sos sojowy. Kiedy całość zmięknie, doprawiamy to ewentualnie solą i pieprzem i podajemy. 

Risotto z pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki na 2 porcje:

  • pół opakowania Risotto z suszonymi pieczarkami The Green Woodpecker Trill
  • ok. 500-600 ml wody lub bulionu warzywnego
  • miseczka świeżego szpinaku
  • ok. 7 plasterków suszonych pomidorów w oleju (moje są z pestkami dyni)
  • opcjonalnie – kilka łyżek pestek dyni
  • 2-3 łyżki sosu sojowego lub po prostu sól i pieprz do smaku
  • ok. 2 łyżki oleju lub oliwy

Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy na niego risotto. Podsmażamy to przez ok. 2 minuty, aż zaczniemy czuć zapach ziół i pieczarek. Zalewamy to połową wody lub bulionu, mieszamy i odstawiamy na średni ogień, co kilka minut zerkając, czy trzeba dolać więcej wody. W międzyczasie doprawiamy to sosem sojowym. Pod koniec gotowania dorzucamy szpinak i suszone pomidory (opcjonalnie też pestki dyni) i gotujemy to wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Risotto jest gotowe, kiedy ryż zmięknie. 

Kaszotto z kurkami i zielonymi warzywami

Składniki na 2 porcje:

  • pół opakowania Kaszotto z suszonymi kurkami The Green Woodpecker Trill
  • ok. 600 ml wody lub bulionu warzywnego
  • mniej więcej dwie garście zielonej fasolki szparagowej
  • pół cukinii
  • pół cebuli
  • 2-3 łyżki sosu sojowego lub po prostu sól i pieprz do smaku
  • ok. 2 łyżki oleju lub oliwy

Cukinię i cebulę kroimy w kostkę, a fasolkę na krótsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pół opakowania kaszotto i podsmażamy to wszystko razem przez ok. 2 minuty. Następnie zalewamy to mniej więcej połową wody i dodajemy pozostałe warzywa oraz sos sojowy i mieszamy (całość musi pływać w wodzie). Gotujemy to na średnim ogniu co kilka minut zerkając i w miarę potrzeby dolewając kolejną porcję wody. Kiedy całość zmięknie, doprawiamy to ewentualnie solą i pieprzem i podajemy. 

Czym posypać risotto lub kaszotto?

Przy okazji podrzucam Wam kilka pomysłów na to, czym posypać risotto, aby było smaczniej i/lub zdrowiej. 

  • parmezan to oczywiście klasyka
  • zmielone siemię lniane
  • zmielone orzechy
  • suszone płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne)
  • prażone nasiona słonecznika lub pestki dyni
  • suszone lub świeże zioła

Mam nadzieję, że któryś z moich dzisiejszych przepisów na szybki obiad przypadnie Wam do gustu i sprawdzi się czy to w domu, czy w warunkach polowych ;). 

Kategorie: Odżywianie, Polecane, Video

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Super, bardzo fajne pomysły 🙂

  • Adrianna

    Mniam, super pomysły 🙂 Zdecydowanie do spróbowania, typowo w mój gust 🙂 Akurat na rowerowe wakacje, jeżeli w tym roku gdzieś pojedziemy to musimy wypróbować tych mieszanek, aż szkoda, że ich nie było jak jeździliśmy do tej pory. Pozdrawiam 🙂

  • O rewelacja, zwlaszcza na szybki obiad do pracy 🙂

    • Niestety risotto i kaszotto ma to do siebie, że smakuje najlepiej od razu po przyrządzeniu, odgrzane już gorzej 🙁 chyba, że włoży się je do termosu 🙂

  • Marta :)

    Super pomysły przydadzą się 🙂
    W lipcu wyjeżdżam do Chorwacji, nie wykupiłam wyżywienia, bo nie lubię hotelowego jedzenia. Teraz trochę żałuję, bo raczej nie będę miała ochoty stać przy garnkach, a jedzenie na mieście jest drogie.
    Sądzę jednak, że przez kilka dni poradzę sobie.

  • Wygląda bardzo smacznie i rzeczywiście sprawdzi się w podróży 🙂

  • Dzięki, super super. Na pewno się przyda w awaryjnych sytuacjach,