Zapraszam Was na kolejny odcinek ZdrowoManii, tym razem znowu z gościem i oczywiście jak zwykle w takiej sytuacji proszę o wyrozumiałość – dla gościa był to debiut przed kamerą :).
Pani Aldona jest właścicielką kuchni, w której aktualnie nagrywamy ZdrowoManię, a co więcej jest też osobą ze świetnymi pomysłami, z dużym doświadczeniem w kuchni, otwartością na eksperymenty i tez bardzo dobrym smakiem. To co przygotowała w tym odcinku – niebo w gębie. Koniecznie dajcie szansę tej sałatce, smakuje super!
- 1 kalarepka
- 1 marchewka
- kilka młodych, ugotowanych ziemniaków
- garść sałaty lodowej
- duża garść kolendry
- ok. 2 cm obranego korzenia imbiru
- pół ząbka czosnku
- kilka łyżeczek wody
- Dodatkowo: oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich (opcjonalnie),
- łyżka soku z cytryny, sól morska
- Warzywa kroimy w słupki i gotujemy al dente, czyli na pół-twardo.
- Ziemniaki można ugotować razem z marchewką i kalarepą, można też odłożyć sobie kilka sztuk np. z obiadu.
- Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Miksujemy to z kolendrą dodając trochę wody aby sos był bardziej płynny.
- Ugotowane warzywa układamy na talerzu razem z porwaną sałatą. Polewamy to sokiem z cytryny, oliwą i dressingiem. Dosalamy do smaku.
P.s. Jeśli przygotujecie tę sałatkę, będę bardzo wdzięczna jeśli dacie mi znać tagując ją @lifemanagerka i #zdrowomaniatv na Instagramie lub na Facebooku. Możecie też wrzucić fotkę tutaj w komentarzach. Zależy mi aby pokazać to Pani Aldonie, na pewno będzie jej bardzo miło 🙂