Przepisów na śniadaniowe placuszki nigdy dość. Szczególnie na te wegańskie, bo często pytacie mnie o roślinne wersje jakichś przepisów. Tak naprawdę wcale nie jest trudno zrobić wegańskie placuszki, bo te najpopularniejsze zamienniki jajek i tak bardzo często znajdują się w takich przepisach. Ja często dodaję jajka z przyzwyczajenia, bo jemy je rzadko i jak już są w lodówce, to chcę je zużyć. Ale jestem pewna, że w wielu moich placuszkowych przepisach spokojnie można pominąć jajko. W tym na pewno 🙂
Wegańskie placuszki kokosowe + wegański twarożek
Placuszki kokosowe składają się z prostych i łatwo dostępnych składników, które prawdopodobnie macie w domu. Wegański twarożek kokosowy natomiast wymaga posiadania mąki kokosowej, która nie jest już tak popularnym składnikiem. Teraz przyszło mi na myśl, że może dałoby się go zrobić ze zmielonych wiórków kokosowych? Nie wiem, podrzucam to jako inspirację 🙂
- szklanka płatków owsianych
- niepełna szklanka mleka roślinnego
- 1 dojrzały banan
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- olej kokosowy do smażenia
- ok. 3 łyżki mąki kokosowej
- ok. pół szklanki mleka roślinnego
- opcjonalnie: 1 łyżka syropu klonowego, daktylowego lub innego zdrowego słodu
- Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera kielichowego lub w pojemniku z ostrzem w kształcie litery S.
- Dodajemy do tego mleko, banana i wiórki kokosowe i blendujemy na gładką masę.
- Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, ale pamiętajmy, że płatki owsiane pęcznieją, więc po kilku minutach masa ta może nam zgęstnięć. Rozrzedzamy ją wtedy dodając trochę mleka roślinnego i mieszając.
- Placuszki smażymy do zarumienienia z dwóch stron, najlepiej na odrobinie oleju kokosowego.
- Twarożek powstaje po połączeniu mąki kokosowej z mlekiem roślinnym i opcjonalnie jakimś zdrowym słodzikiem. Nie ma tu żadnej filozofii, po prostu mieszamy to ze sobą, aż całość się połączy i lekko napęcznieje. W razie potrzeby można dodać więcej mleka roślinnego.
- Mój twarożek ma taki dziwny kolor, bo mam taką ciemną mąkę kokosową 😉
Skusicie się?