Zastanawialiście się kiedyś, czy można w awaryjnej sytuacji, lub np. podczas wakacji przygotować bardzo szybki obiad, przy którym nie trzeba się napracować, a który jednocześnie nie będzie niezdrowy? Postanowiłam podjąć wyzwanie i przedstawić Wam rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym życiu, jak i na przykład na wakacjach. Warunków jest kilka – ma być szybko, zdrowo, smacznie i przy użyciu jak najmniejszej ilości akcesoriów kuchennych. Wystarczy jeden garnek lub patelnia, nóż i ewentualnie deska do krojenia.
Awaryjny, szybki obiad – jak to zrobić, żeby było szybko i zdrowo?
Moim sojusznikiem w tym wyzwaniu była firma Jantex, producent grzybowych kaszotto i risotto The Green Woodpecker Trill. I tu muszę się przyznać, że nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ich totalnie po swojemu, w sposób inny, niż zaleca się na opakowaniach. Choć i tej wersji spróbowałam i przyznaję, że jest pyszna, ale…. Wciąż poszukuję w kuchni jak najprostszych i najszybszych rozwiązań. Normalnie kaszotto i risotto przygotowuje się z bulionem, ale skąd np. na wakacjach wziąć bulion?
Dodatkowo chciałam w tych daniach przemycić jakieś zdrowe składniki, czyli przede wszystkim warzywa. Ale też z uwzględnieniem tego, aby nie trzeba było ich osobno piec, gotować, długo obierać, kroić itd. Mam więc nadzieję, że te moje 3 sposoby na szybki obiad sprawdzą się Wam nie tylko w domu, ale i na przykład pod namiotem. Z jednej torebki według producenta można nakarmić dwie osoby, ale po moich modyfikacjach powiedziałabym, że to raczej porcja dla 3-4 osób.
Oczywiście kaszotta i risotta The Green Woodpecker Trill mają naturalny, “czysty” skład. Opierają się na suszonych ziołach i grzybach pochodzących z polskich lasów. To dzięki nim mają intensywny smak i nie potrzebują dodatków w postaci wzmacniaczy smaku.
Przykładowy skład: ryż Arborio 91%, pieczarki suszone 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki).
Aha, nie traktujcie moich propozycji zbyt sztywno. Możecie przygotowywać te posiłki w różnych konfiguracjach, np. risotto z pieczarkami przyrządzić w sosie pomidorowym.
Chętnych zapraszam na film z trzema przepisami na szybki obiad z użyciem produktów The Green Woodpecker Trill:
A zwolenników słowa pisanego zapraszam poniżej:
Risotto pomidorowe z borowikami
Składniki na 2 porcje:
- pół opakowania Risotto z suszonymi borowikami The Green Woodpecker Trill
- ok. 400 ml wody lub bulionu warzywnego
- ok. 200 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki sosu sojowego lub po prostu sól i pieprz do smaku
- ok. 2 łyżki oleju lub oliwy
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego posiekany czosnek. Kiedy czosnek zaczyna intensywnie pachnieć, dodajemy pół opakowania risotto i podsmażamy to wszystko razem przez ok. 1-2 minuty. Następnie zalewamy to mniej więcej połową wody, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu co kilka minut zerkając i w miarę potrzeby dolewając kolejną porcję wody. W dowolnym momencie dodajemy też passatę i sos sojowy. Kiedy całość zmięknie, doprawiamy to ewentualnie solą i pieprzem i podajemy.
Risotto z pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
- pół opakowania Risotto z suszonymi pieczarkami The Green Woodpecker Trill
- ok. 500-600 ml wody lub bulionu warzywnego
- miseczka świeżego szpinaku
- ok. 7 plasterków suszonych pomidorów w oleju (moje są z pestkami dyni)
- opcjonalnie – kilka łyżek pestek dyni
- 2-3 łyżki sosu sojowego lub po prostu sól i pieprz do smaku
- ok. 2 łyżki oleju lub oliwy
Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy na niego risotto. Podsmażamy to przez ok. 2 minuty, aż zaczniemy czuć zapach ziół i pieczarek. Zalewamy to połową wody lub bulionu, mieszamy i odstawiamy na średni ogień, co kilka minut zerkając, czy trzeba dolać więcej wody. W międzyczasie doprawiamy to sosem sojowym. Pod koniec gotowania dorzucamy szpinak i suszone pomidory (opcjonalnie też pestki dyni) i gotujemy to wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Risotto jest gotowe, kiedy ryż zmięknie.
Kaszotto z kurkami i zielonymi warzywami
Składniki na 2 porcje:
- pół opakowania Kaszotto z suszonymi kurkami The Green Woodpecker Trill
- ok. 600 ml wody lub bulionu warzywnego
- mniej więcej dwie garście zielonej fasolki szparagowej
- pół cukinii
- pół cebuli
- 2-3 łyżki sosu sojowego lub po prostu sól i pieprz do smaku
- ok. 2 łyżki oleju lub oliwy
Cukinię i cebulę kroimy w kostkę, a fasolkę na krótsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pół opakowania kaszotto i podsmażamy to wszystko razem przez ok. 2 minuty. Następnie zalewamy to mniej więcej połową wody i dodajemy pozostałe warzywa oraz sos sojowy i mieszamy (całość musi pływać w wodzie). Gotujemy to na średnim ogniu co kilka minut zerkając i w miarę potrzeby dolewając kolejną porcję wody. Kiedy całość zmięknie, doprawiamy to ewentualnie solą i pieprzem i podajemy.
Czym posypać risotto lub kaszotto?
Przy okazji podrzucam Wam kilka pomysłów na to, czym posypać risotto, aby było smaczniej i/lub zdrowiej.
- parmezan to oczywiście klasyka
- zmielone siemię lniane
- zmielone orzechy
- suszone płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne)
- prażone nasiona słonecznika lub pestki dyni
- suszone lub świeże zioła