Mam dziś dla Was następny przepis na szybki obiad (następny, bo u mnie same takie ;)). Jest to oczywiście kolejny przepis, który powstał w ramach czyszczenia lodówki. Jest bardzo prawdopodobne, że Wy też znajdziecie te składniki w swojej lodówce i spiżarce.
Szybki obiad – makaron z sosem pomidorowym ze szpinakiem
Makaron z szybkim do wykonania sosem to zawsze dobry pomysł. I nie da się tego zepsuć, więc z tym przepisem poradzi sobie absolutnie każdy. Sos pomidorowy można przygotować na wiele różnych sposobów, ale dla mnie jego obowiązkowym składnikiem zawsze są suszone pomidory. To one nadają najwięcej smaku, choć jeśli ich nie lubicie, to oczywiście możecie pominąć.
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- ok. 7 plasterków suszonych pomidorów w oleju
- 5-6 garści szpinaku
- 1 pomidor
- 2-3 łyżki pesto
- sól i pieprz do smaku
- dowolny makaron
- ulubione świeże zioła, prażone nasiona słonecznika lub dyni, parmezan
- Zaczynamy od wstawienia wody na makaron.
- Cebulę i czosnek siekamy i podduszamy przez 2-3 minuty do miękkości na łyżce oleju (może być to olej z suszonych pomidorów).
- Wrzucamy makaron 😉
- Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, dorzucamy szpinak, pesto i pokrojonego na kawałki pomidora (nie musimy kroić go dokładnie, i tak się rozgotuje ;)).
- Mieszamy to wszystko dokładnie i dusimy przez kilka minut, w międzyczasie mieszając.
- Podajemy z makaronem i ulubionymi dodatkami.