Lubicie jabłka? Kiedyś był to chyba najbardziej nielubiany przeze mnie owoc (akceptowalny jedynie w szarlotce), a dziś lubię jabłka w każdej postaci. I mam dziś dla Was prosty i szybki przepis na deser, który pojawił się już kiedyś w ZdrowoManii, ale nigdy nie publikowałam go na blogu. Czas to nadrobić! Te pieczone jabłka faszerowane bakaliami, masłem orzechowym i płatkami owsianymi są tak proste i szybkie w wykonaniu, ze sprawdzą się nawet jako deser dla niespodziewanych gości.
Pieczone jabłka faszerowane bakaliami – składniki dla 2 osób:
- 2 duże jabłka
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- garść dowolnych bakalii (orzechy, suszona żurawina, rodzynki itp.)
- łyżka masła orzechowego
- ok. łyżeczka cynamonu
- ok. łyżka miodu lub syropu klonowego
Wykonanie:
Zaczynamy od odkrojenia góry jabłka i odłożenia jej na później. Następnie wydrążamy miąższ, ale zostawiamy dość grubą ściankę i dno, aby jabłko podczas pieczenia całkowicie się nie rozpadło. Wydrążony środek kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z pozostałymi składnikami – masłem orzechowym, płatkami owsianymi, cynamonem, posiekanymi bakaliami i syropem klonowym lub miodem.
Tak przygotowany farsz wkładamy do wnętrza jabłka i przykrywamy całość odkrojonymi wcześniej “czapeczkami”. Pieczemy to w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 minut. I gotowe!