Pieczone jabłka faszerowane bakaliami

Lubicie jabłka? Kiedyś był to chyba najbardziej nielubiany przeze mnie owoc (akceptowalny jedynie w szarlotce), a dziś lubię jabłka w każdej postaci. I mam dziś dla Was prosty i szybki przepis na deser, który pojawił się już kiedyś w ZdrowoManii, ale nigdy nie publikowałam go na blogu. Czas to nadrobić! Te pieczone jabłka faszerowane bakaliami, masłem orzechowym i płatkami owsianymi są tak proste i szybkie w wykonaniu, ze sprawdzą się nawet jako deser dla niespodziewanych gości. 


pieczone jabłka faszerowane

Pieczone jabłka faszerowane bakaliami – składniki dla 2 osób:

  • 2 duże jabłka
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • garść dowolnych bakalii (orzechy, suszona żurawina, rodzynki itp.)
  • łyżka masła orzechowego
  • ok. łyżeczka cynamonu
  • ok. łyżka miodu lub syropu klonowego

Wykonanie:

Zaczynamy od odkrojenia góry jabłka i odłożenia jej na później. Następnie wydrążamy miąższ, ale zostawiamy dość grubą ściankę i dno, aby jabłko podczas pieczenia całkowicie się nie rozpadło. Wydrążony środek kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z pozostałymi składnikami – masłem orzechowym, płatkami owsianymi, cynamonem, posiekanymi bakaliami i syropem klonowym lub miodem. 

Tak przygotowany farsz wkładamy do wnętrza jabłka i przykrywamy całość odkrojonymi wcześniej “czapeczkami”. Pieczemy to w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 minut. I gotowe!

Takie pieczone jabłka są naprawdę pyszne, obstawiam, że posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom 🙂 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.