Dla wtajemniczonych – sałatka ze stacji benzynowej ;). Ta sałatka to dla mnie prawdziwy hit. Jako zwolenniczka sałatek pt. “wrzucasz co masz” bardzo rzadko robię coś z gotowego przepisu, dlatego rzadko odkrywam jakieś nieziemsko smaczne połączenia smakowe. To też odkryłam totalnym przypadkiem, na jednej ze słowackich stacji benzynowych… Właściwie tutaj powinnam podziękować Wojtkowi, bo to on kupił mi coś z półki z napisem “cerstve”, zamiast iść na łatwiznę i sięgnąć po jakiś batonik. To było zaraz po wjeździe do Słowacji, a potem przez całą drogę przez ten kraj zachwycałam się, jakie to było dobre ;). Zrobiłam sobie zdjęcie składu, aby spróbować odtworzyć to w domu. I oto jest! Super zdrowa, prosta i pyszna sałatka z soczewicą i komosą ryżową.
Mam problem z dokładnym określeniem, ile soczewicy i komosy ryżowej musicie ugotować. Ja ugotowałam 1/4 szklanki komosy ryżowej i 1/2 szklanki soczewicy i to jest ilość na około 6 porcji sałatek (nam wystarczyło to na robienie jej przez kilka dni). Sami zobaczycie też, że jak już będziecie mieli tę ugotowaną soczewicę i komosę, to pozostałe składniki będziecie dodawać całkowicie na oko. U mnie 1 porcja wygląda mniej więcej tak:
- duża garść miksu sałat
- kawałek surowego brokuła pokrojonego na mniejsze kawałeczki, takie na jeden kęs
- garść pomidorków koktajlowych, które pokroiłam na ćwiartki
- dwa plasterki czerwonej cebuli pokrojone w ćwierć-plasterki
- ok. 2-4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
- ok. 2-4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
Olbrzymią robotę w tym wszystkim robi dressing musztardowo-sojowy:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- odrobina przeciśniętego przez praskę czosnku (ja dałam pół małego ząbka, ale śmiało możecie więcej lub ewentualnie całkowicie go pominąć)
- spora szczypta pieprzu
Wszystko to mieszamy i gotowe! Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Na pewno padną pytania o zamienniki. Nie widzę problemu, aby w razie braku jakiegoś składnika zamienić go innym. Moje propozycje:
- mix sałat -> dowolna neutralna w smaku sałata, np. roszponka
- komosa ryżowa -> kasza jaglana lub gryczana niepalona, ale to oczywiście zmieni trochę smak sałatki, nie ręczę za niego 😉
- zielona soczewica -> brązowa soczewica
- cebula -> szczypiorek
- brokuł -> surowy kalafior
- sos sojowy -> można w ostateczności pominąć
Uprzedzając pytania o jedzenie surowego brokuła lub kalafiora – tak, jest to dopuszczalne, a nawet wskazane :). To ogólnie jest bardzo zdrowa sałatka! Brokuł, komosa ryżowa, soczewica, cebula… Nie wahajcie się ani chwili przed jej przygotowaniem.
I koniecznie dajcie znać, czy Wam też tak posmakowała 🙂