Ostatnio mój blog bardzo kuleje pod względem ilości przepisów… Pojawiają się tylko te ze ZdrowoManii, a ich też jest mniej, bo wprowadzenie do programu nowej formy (wywiadów lifestylowych) trochę je wyparło. To dla mnie sygnał, że muszę przygotować coś nowego.
Póki co zapraszam Was na świeżutki przepis pani Aldony, tym razem jest to ciekawa sałatka z cykorii i lekko podsmażonych mandarynek (w życiu bym nie wpadła na to, aby podgrzewać mandarynki, ale faktem jest, że ich smak nabiera wtedy głębi).
- 1 średnia cykoria
- 1-2 mandarynki
- łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- kilka orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich (można pominąć jeśli nie posiadacie)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól do smaku
- Opcjonalnie do ozdoby mięta (smakowo też pasuje :))
- Z cykorii można wykroić głąb (może być gorzki, choć nam dzisiaj trafił się bardzo smaczny), a następnie pokroić ją na mniejsze kawałki.
- Obraną mandarynkę dzielimy na cząstki i zarumieniamy z obu stron na małym ogniu, na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.
- Przygotowujemy sos z jogurtu naturalnego i musztardy.
- Mieszamy wszystkie składniki: podsmażone mandarynki, pokrojoną cykorię, pokruszone orzechy włoskie i sos.
Smacznego 🙂