Zapraszam Was dzisiaj na pierwszy wpis z cyklu “przepisy Czytelniczek”, w którym pokażę Wam kilka przepisów nadesłanych na konkurs “Fit słodkości”, który jakiś czas temu organizowałam na ZdrowoManii. Na pierwszy ogień deser, który oczarował mnie smakiem i przede wszystkim swoją prostotą. Jeśli czytacie mojego bloga już dłużej, to na pewno wiecie, że jestem wielką zwolenniczką przepisów łatwych i szybkich. Jeśli do tego są smaczne i zdrowe, to jest idealnie! I to jest właśnie tego typu propozycja. Zaczynam od tego przepisu, bo jest sezonowy, nie macie więc zbyt wiele czasu aby się nim nacieszyć.
Deser ten został nadesłany przez Magdę, którą serdecznie pozdrawiam i której dziękuję.
Przepis spokojnie można zrobić też w wersji wegańskiej pomijając masło (lub dodając tłuszcz roślinny) i zastępując miód jakimś syropem. Ja dzisiaj zrobiłam go z olejem kokosowym i syropem klonowym i szczerze mówiąc w ogóle nie czuję różnicy :).
Zepsuła mi się wtyczka do przepisów, więc tym razem przepis w nieco mniej atrakcyjnej wizualnie formie 🙁
Składniki:
- 2 brzoskwinie/nektarynki
- 2 garście malin
- garść orzechów włoskich
- łyżka roztopionego masła
- łyżka miodu
Wykonanie:
- Brzoskwinie kroimy na ćwiartki i układamy na dnie naczynia.
- Obok nich lub na nie układamy maliny (mogą być mrożone).
- Orzechy włoskie mielimy i dodajemy do nich masło i miód.
- Nakładamy orzechy na owoce.
- Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 minut.
Wskazówki:
- Masło można pominąć lub zamienić na inny tłuszcz, np. olej kokosowy.
- Zamiast miodu możecie użyć jakiegoś słodkiego syropu, np. klonowego, daktylowego lub z agawy.
- Do pierzynki możecie dodać też cynamon, wanilię lub inne tego typu dodatki.
- Pyszności, wypróbujcie koniecznie!
Wypróbujcie koniecznie 🙂