Byłam przekonana, że pokazywałam Wam te proste ciasteczka cynamonowe rok temu… Ale jednak nie, więc czas to nadrobić. Są banalne, smaczne, kruche, można przygotować je w zdrowszej wersji i można z nich zrobić ozdoby na choinkę. Robię je praktycznie co roku na święta i zawsze szybko się rozchodzą.
Proste ciasteczka cynamonowe, a’la pierniczki
W tym przepisie bardzo ważne są przyprawy. Zadbajcie o to, aby nie były zwietrzałe.
W wersji na choinkę szkoda dodawać do nich ksylitol – tani nie jest, a takie ciasteczka pójdą raczej na zmarnowanie :(. Możecie wtedy zwiększyć ilość mąki lub dodać do nich zwykły cukier. Przed upieczeniem dobrze jest zrobić w ciastkach dziurkę na sznureczek. Najwygodniej zrobić to słomką. Takie ciacha można też przystroić różnymi pisakami, posypkami itp. W wersji do jedzenia tego nie polecam, chyba, że macie sposoby na jakiś domowy lukier lub ozdoby.Te proste ciasteczka możecie upiec nawet w dniu Wigilii, są dobre od razu po przygotowaniu. W puszce mogą być trzymane nawet przez ponad tydzień, ale raczej tyle nie dotrwają :). Smacznego!