Byłam przekonana, że pokazywałam Wam te proste ciasteczka cynamonowe rok temu… Ale jednak nie, więc czas to nadrobić. Są banalne, smaczne, kruche, można przygotować je w zdrowszej wersji i można z nich zrobić ozdoby na choinkę. Robię je praktycznie co roku na święta i zawsze szybko się rozchodzą.
Proste ciasteczka cynamonowe, a’la pierniczki
W tym przepisie bardzo ważne są przyprawy. Zadbajcie o to, aby nie były zwietrzałe.
- 300 g mąki, w wersji zdrowszej jest to mąka pełnoziarnista
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru, w wersji zdrowszej ok. 100 g zmielonego ksylitolu
- łyżka cynamonu
- opcjonalnie 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 jajko
- *płaska łyżka proszku do pieczenia
- Mąkę, cukier puder lub ksylitol, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon, przyprawa do piernika) siekamy nożem z dobrze schłodzonym masłem.
- Dodajemy jajko i dłońmi wyrabiamy ciasto.
- Wałkujemy, wycinamy różne kształty.
- Pieczemy w temp . ok. 170 stopni ok. 10-15 minut (to zależy od piekarnika, trzeba pilnować aż się zarumienią).
- W wersji zdrowszej ksylitolu można oczywiście dodać ciut więcej, ale ja zawsze wolę dodać mniej, bo z moich doświadczeń wynika, że w wypiekach ksylitol potrafi być słodszy od cukru. Niemniej jeśli macie rodzinę przyzwyczajoną do słodkiego smaku (np. sklepowych słodyczy), to te 100 g może być dla nich za mało.
- *Jeśli chodzi o proszek do pieczenia, to w oryginalnym przepisie było go aż pół opakowania na 25 dag mąki. Ja dodaję go mniej, pewnie nawet mniej niż łyżkę, ale ciasteczka nie osiągają imponującej puszystości. Dla mnie jednak takie są OK i kto wie, może upiekłyby się nawet bez proszku do pieczenia 😉 ktoś się odważy spróbować?
Te proste ciasteczka możecie upiec nawet w dniu Wigilii, są dobre od razu po przygotowaniu. W puszce mogą być trzymane nawet przez ponad tydzień, ale raczej tyle nie dotrwają :). Smacznego!