Podrzucam Wam dzisiaj bardzo prosty i ekspresowy przepis na czekoladowe muffinki z borówkami. Oczywiście zamiast borówek możecie dodać inne, letnie owoce, np. jagody, jeżyny lub maliny. Nie musicie też dodawać kakao lub karobu, wtedy będziecie mieli neutralną, nie czekoladową wersję.
Czekoladowe muffinki z borówkami
Przepis jest bardzo prosty, więc mam nadzieję, że przekona Was do wypróbowania. Nie pożałujecie, te muffinki z borówkami są pyszne <3
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
- 1 szklanka mąki owsianej (ja po prostu zmieliłam szklankę płatków owsianych)
- 1 szklanka mleka (dodałam ryżowo-waniliowe)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki dowolnego oleju, np. rzepakowego lub kokosowego
- niepełne 1/2 szklanki cukru lub jeszcze mniej ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao lub karobu (u mnie karob)
- dwie garście umytych owoców leśnych
- W jednej misce mieszamy składniki mokre (mleko, olej i jajko), w drugiej wszystkie pozostałe, poza owocami.
- Mieszamy to łyżką do połączenia składników, na końcu dorzucamy do tego owoce.
- Jeszcze raz mieszamy 😉
- Pieczemy w foremkach ma muffinki, w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 20-25 minut.
- Uwaga - dostosujcie ilość cukru do pozostałych składników. Ja dałam niepełne 1/2 szklanki, bo użyłam mleka ryżowego, które jest słodsze od zwykłego i karobu, który jest słodszy od kakao. Jeśli macie kwaśne owoce, używacie zwykłego mleka i kakao, można wtedy dać np. 1/2 szklanki cukru (lub niepełne pół ksylitolu).
Prawda, że banalne? Smacznego 🙂