LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie
  • Video

Dynia w roli głównej – farma dyń, rodzaje dyni, frytki, zupa

  • 21 listopada 2017
  • Agnieszka

Dynia to królowa jesieni. Mocno kojarzy się z Halloween i z ozdabianiem mieszkania, ale przede wszystkim to zdrowe, pełne wartości odżywczych i smaku warzywo, które można wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Zapraszam Was dzisiaj na filmik przygotowany przeze mnie w ramach kampanii “Warzywa i owoce na szczęście“. Przedstawię w nim właściwości i rodzaje dyni, a także przetestuję przepisy z dyni. 

Dla ułatwienia podam składniki zaprezentowanych w filmie przepisów 🙂

Frytki z dyni piżmowej

  • 1 niewielka dynia piżmowa
  • kilka łyżek dowolnego oleju
  • dowolne przyprawy, np. curry lub papryka wędzona

Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Frytki wychodzą miękkie, ale jeśli zależy Wam, aby były nieco bardziej chrupiące, musicie pokroić je bardzo cienko i wtedy może piec trochę krócej. 

Prosta zupa z dyni hokkaido

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ziemniaki
  • 3/4 niewielkiej dyni hokkaido
  • woda lub lepiej bulion warzywny do przykrycia tych składników w garnku (z bulionem zupa na pewno wyjdzie smaczniejsza)
  • 1-2 ząbki czosnku i ok. 1 cm obranego korzenia imbiru
  • ok. 5 łyżek sosu sojowego, trochę chili i pieprzu

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i delikatnie (ok. 5 minut) podduszamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy to czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Na filmie nie nagrałam tego fragmentu, ale dodałam też trochę chili i pieprzu. Zamiast sosu sojowego możecie użyć soli, ale wtedy oczywiście mniej, niż 5 łyżek ;). Całość blendujemy na gładki krem, podajemy np. z sosem sojowym i prażonymi pestkami dyni. 

Sezon na dynię trwa dość długo, bo dzięki grubej skórce (w odpowiednich warunkach) może być ona przechowywana tygodniami. Poszczególne rodzaje dyni sprawdzą się w różnych potrawach. Niektóre można jeść nawet na surowo! Gorąco zachęcam do kulinarnych eksperymentów z tym wspaniałym warzywem 🙂


nokaut.pl
 porównywarka cen


Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Różne

Przegląd tygodnia #3/11

  • 19 listopada 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
curry z dyni
  • Odżywianie
  • Video

Proste curry z dyni z jarmużem

  • 23 listopada 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Video
  • Zdrowy dom

Filtrowanie wody w domu – test filtra 4Swiss

  • 30 marca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.