Dynia to królowa jesieni. Mocno kojarzy się z Halloween i z ozdabianiem mieszkania, ale przede wszystkim to zdrowe, pełne wartości odżywczych i smaku warzywo, które można wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Zapraszam Was dzisiaj na filmik przygotowany przeze mnie w ramach kampanii “Warzywa i owoce na szczęście“. Przedstawię w nim właściwości i rodzaje dyni, a także przetestuję przepisy z dyni.
Dla ułatwienia podam składniki zaprezentowanych w filmie przepisów 🙂
Frytki z dyni piżmowej
- 1 niewielka dynia piżmowa
- kilka łyżek dowolnego oleju
- dowolne przyprawy, np. curry lub papryka wędzona
Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Frytki wychodzą miękkie, ale jeśli zależy Wam, aby były nieco bardziej chrupiące, musicie pokroić je bardzo cienko i wtedy może piec trochę krócej.
Prosta zupa z dyni hokkaido
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 ziemniaki
- 3/4 niewielkiej dyni hokkaido
- woda lub lepiej bulion warzywny do przykrycia tych składników w garnku (z bulionem zupa na pewno wyjdzie smaczniejsza)
- 1-2 ząbki czosnku i ok. 1 cm obranego korzenia imbiru
- ok. 5 łyżek sosu sojowego, trochę chili i pieprzu
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i delikatnie (ok. 5 minut) podduszamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy to czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Na filmie nie nagrałam tego fragmentu, ale dodałam też trochę chili i pieprzu. Zamiast sosu sojowego możecie użyć soli, ale wtedy oczywiście mniej, niż 5 łyżek ;). Całość blendujemy na gładki krem, podajemy np. z sosem sojowym i prażonymi pestkami dyni.
Sezon na dynię trwa dość długo, bo dzięki grubej skórce (w odpowiednich warunkach) może być ona przechowywana tygodniami. Poszczególne rodzaje dyni sprawdzą się w różnych potrawach. Niektóre można jeść nawet na surowo! Gorąco zachęcam do kulinarnych eksperymentów z tym wspaniałym warzywem 🙂