LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie
  • Video

Dynia w roli głównej – farma dyń, rodzaje dyni, frytki, zupa

  • 21 listopada 2017
  • Agnieszka

Dynia to królowa jesieni. Mocno kojarzy się z Halloween i z ozdabianiem mieszkania, ale przede wszystkim to zdrowe, pełne wartości odżywczych i smaku warzywo, które można wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Zapraszam Was dzisiaj na filmik przygotowany przeze mnie w ramach kampanii “Warzywa i owoce na szczęście“. Przedstawię w nim właściwości i rodzaje dyni, a także przetestuję przepisy z dyni. 

Dla ułatwienia podam składniki zaprezentowanych w filmie przepisów 🙂

Frytki z dyni piżmowej

  • 1 niewielka dynia piżmowa
  • kilka łyżek dowolnego oleju
  • dowolne przyprawy, np. curry lub papryka wędzona

Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Frytki wychodzą miękkie, ale jeśli zależy Wam, aby były nieco bardziej chrupiące, musicie pokroić je bardzo cienko i wtedy może piec trochę krócej. 

Prosta zupa z dyni hokkaido

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ziemniaki
  • 3/4 niewielkiej dyni hokkaido
  • woda lub lepiej bulion warzywny do przykrycia tych składników w garnku (z bulionem zupa na pewno wyjdzie smaczniejsza)
  • 1-2 ząbki czosnku i ok. 1 cm obranego korzenia imbiru
  • ok. 5 łyżek sosu sojowego, trochę chili i pieprzu

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i delikatnie (ok. 5 minut) podduszamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy to czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Na filmie nie nagrałam tego fragmentu, ale dodałam też trochę chili i pieprzu. Zamiast sosu sojowego możecie użyć soli, ale wtedy oczywiście mniej, niż 5 łyżek ;). Całość blendujemy na gładki krem, podajemy np. z sosem sojowym i prażonymi pestkami dyni. 

Sezon na dynię trwa dość długo, bo dzięki grubej skórce (w odpowiednich warunkach) może być ona przechowywana tygodniami. Poszczególne rodzaje dyni sprawdzą się w różnych potrawach. Niektóre można jeść nawet na surowo! Gorąco zachęcam do kulinarnych eksperymentów z tym wspaniałym warzywem 🙂


nokaut.pl
 porównywarka cen


Total
0
Udostępnienia
Udostępnij 0
Tweet 0
Pin it 0
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Różne

Przegląd tygodnia #3/11

  • 19 listopada 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
curry z dyni
  • Odżywianie
  • Video

Proste curry z dyni z jarmużem

  • 23 listopada 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Video
  • Zdrowy dom

Filtrowanie wody w domu – test filtra 4Swiss

  • 30 marca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.