Dynia w roli głównej – farma dyń, rodzaje dyni, frytki, zupa

Dynia to królowa jesieni. Mocno kojarzy się z Halloween i z ozdabianiem mieszkania, ale przede wszystkim to zdrowe, pełne wartości odżywczych i smaku warzywo, które można wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Zapraszam Was dzisiaj na filmik przygotowany przeze mnie w ramach kampanii “Warzywa i owoce na szczęście“. Przedstawię w nim właściwości i rodzaje dyni, a także przetestuję przepisy z dyni. 

Dla ułatwienia podam składniki zaprezentowanych w filmie przepisów 🙂

Frytki z dyni piżmowej

  • 1 niewielka dynia piżmowa
  • kilka łyżek dowolnego oleju
  • dowolne przyprawy, np. curry lub papryka wędzona

Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Frytki wychodzą miękkie, ale jeśli zależy Wam, aby były nieco bardziej chrupiące, musicie pokroić je bardzo cienko i wtedy może piec trochę krócej. 

Prosta zupa z dyni hokkaido

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ziemniaki
  • 3/4 niewielkiej dyni hokkaido
  • woda lub lepiej bulion warzywny do przykrycia tych składników w garnku (z bulionem zupa na pewno wyjdzie smaczniejsza)
  • 1-2 ząbki czosnku i ok. 1 cm obranego korzenia imbiru
  • ok. 5 łyżek sosu sojowego, trochę chili i pieprzu

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i delikatnie (ok. 5 minut) podduszamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy to czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Na filmie nie nagrałam tego fragmentu, ale dodałam też trochę chili i pieprzu. Zamiast sosu sojowego możecie użyć soli, ale wtedy oczywiście mniej, niż 5 łyżek ;). Całość blendujemy na gładki krem, podajemy np. z sosem sojowym i prażonymi pestkami dyni. 

Sezon na dynię trwa dość długo, bo dzięki grubej skórce (w odpowiednich warunkach) może być ona przechowywana tygodniami. Poszczególne rodzaje dyni sprawdzą się w różnych potrawach. Niektóre można jeść nawet na surowo! Gorąco zachęcam do kulinarnych eksperymentów z tym wspaniałym warzywem 🙂


Kategorie: Odżywianie, Polecane, Video

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.