Zapraszam Was dzisiaj na kolejnego foodbooka, w którym znajdziecie kilka bardzo prostych posiłków z wykorzystaniem zdrowych składników.
Śniadanie – kasza jaglana z mango, daktylami i orzechami
Ugotowaną (poprzedniego dnia) kaszę jaglaną podgrzałam z mlekiem roślinnym i ok. 5 pokrojonymi daktylami. Na talerzu połączyłam to z mango i posiekanymi różnymi orzechami.
II śniadanie (lunch) – zupa pomidorowa z warzywami, mlekiem kokosowym i soczewicą
Przepis na tę zupę był niedawno na blogu i przyznam, że dawno żaden przepis z bloga nie zebrał tyle pozytywnych opinii, co ta zupa. Bardzo ją polecam 🙂 ja oczywiście zjadłam dwie pełne miski.
Obiad – kasza jęczmienna z warzywami po meksykańsku
Na minimalnej ilości oleju poddusiłam do miękkości następujące składniki (dodając je w takiej kolejności).
- 1 cebula czerwona
- 1 cukinia
- pół szklanki czerwonej fasoli
- szklanka passaty + niepełna szklanka wody (najlepiej najpierw dodać mniej, a potem ewentualnie dolać)
- przyprawa meksykańska (ok. łyżka, ale u każdego inna ilość będzie optymalna)
Do tego ugotowałam około pół szklanki kaszy jęczmiennej. Całość posypałam natką pietruszki, ale świetnie nadawałaby się tutaj kolendra.
Kolacja – kanapki z pastą kanapkową i ogórkami kiszonymi
To pasta kanapkowa z Lidla, ale przyznam, że nie jestem jej wielką fanką, bo jest dość tłusta. Z tych bio past z Lidla póki co najbardziej smakowała mi buraczana z chrzanem.
Mam nadzieję, że znaleźliście tu coś, co Was zainspirowało 🙂