Sezon na grilla możemy uznać za rozpoczęty… Kiedyś była to dla mnie radocha, a od kiedy nie jem mięsa, grille ogrodowe mogłyby dla mnie nie istnieć. W ogóle przestałam lubić to “okopcone” jedzenie i nie pasuje ono do mojej definicji zdrowej żywności. No ale wiadomo, jak jest – grillowanie pełni też zupełnie inną funkcję… Towarzyską ;). I co jeść, kiedy dookoła sami mięsożercy? Czy jesteśmy skazani tylko na grillowane warzywa (cukinia i kukurydza rządzą ;))? Mam dzisiaj dla Was bardzo prosty przepis na wegańskie burgery z boczniakiem. Świetnie sprawdzą się grillu, kiedy inni zajadają się np. tradycyjnymi burgerami.
Wegańskie burgery z boczniakiem – pomysł na wegetariańskie grillowanie
Na filmie macie pokazany proces przygotowania:
Marynata do grillowanych boczniaków
Do jej przygotowania wykorzystujemy w równych proporcjach 4 składniki:
- oliwę lub olej rzepakowy
- syrop klonowy
- sok z cytryny
- sos sojowy lub tamari
Dodatkowo do takiej marynaty można dodać np. wędzoną paprykę, odrobinę chili, posiekaną natkę pietruszki, czosnek… Zachęcam do eksperymentowania ze swoimi ulubionymi przyprawami.
Boczniaki w marynacie powinniśmy potrzymać przez minimum kilka godzin, a nawet przez całą noc. Po tym czasie grillujemy je po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą odpowiedniego koloru.
Wszystkie pozostałe składniki burgerów zależą wyłącznie od Was i od tego, co macie pod ręką.
Podrzucam Wam też przepisy na inne wegetariańskie burgery:
I kilka innych przepisów na wegetariańskiego grilla, które znajdziecie we wpisie o tym, czy grillowanie jest zdrowe: