LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie
  • Zdrowe ciało

Wegetariańskie burgery – 4 przepisy

  • 20 sierpnia 2014
  • Agnieszka

Lubicie burgery? Ja bardzo! Ale tylko te wegetariańskie, za “oryginalne” z wołowiną już podziękuję. Druga sprawa – aktualnie jakoś nie widzi mi się jedzenie burgerów na mieście, z aparatem na zębach wydaje mi się to niewykonalne 😉 upaprałabym się jak świnia, bo nadal mam problemy z gryzieniem przednimi zębami. Ale nie będę się wykręcać aparatem – ja ogólnie wolę jedzenie wykonywane w domu niż to kupione w knajpach, tak już mam, że lubię dokładnie wiedzieć co jem.

Dlatego postanowiłam wyspecjalizować się w domowych burgerach – jest przecież tyle możliwości! Kilka razy robiłam już takie z soczewicy i były super, ale przecież jest więcej warzyw, z których można je wykonać. Przystąpiłam do testów, a dziś podzielę się z Wami sprawdzonymi przepisami. Na końcu dopiszę jeszcze kilka wskazówek, które dotyczą wszystkich wersji.

Burger z ciecierzycy

Na pierwszy ogień moja improwizacja. Wzorowałam się na dobrze mi już znanym przepisie na burgery soczewicowe. Z podanego poniżej przepisu wychodzą dwa burgery, jeśli potrzebujecie więcej, ilość składników trzeba oczywiście odpowiednio pomnożyć.

burger

  • pół puszki odsączonej lub ok. pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • olej lub oliwa do podsmażenia cebuli (ja użyłam oliwy czosnkowej i nie dodawałam już czosnku)
  • ok. łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy do smaku: chili, kumin, sól i zioła prowansalskie (ale możecie użyć dowolnych innych, ja akurat na te miałam ochotę ;))
  • ok. 3 płaskie łyżki kaszy manny
  • opcjonalnie: 1-2 ząbki czosnku
  • coś do obtoczenia kotletów, np. mąka gryczana, owsiana, kaszka kukurydziana, sezam – pełna dowolność

Opcjonalnie przy większej ilości może przydać się 1 jajko (jeśli masa nie będzie się kleić).

Zaczynamy od podsmażenia posiekanej cebuli (i ewentualnie czosnku). Ja robię to na mojej domowej oliwie czosnkowej. Kiedy cebula zmięknie, wrzucam ją do pojemnika w którym będę miksować całość. Dodaję do niej dobrze odsączoną cieciorkę, natkę pietruszki, przyprawy i kaszę. Całość dokładnie miksuję, a następnie formuję z tej masy kulki, które spłaszczam na kształt cienkich, okrągłych kotletów. Burgery obtaczam w mące gryczanej i podsmażam z obu stron do zarumienienia (na tej samej patelni na której podsmażyłam cebulę).

Burger z soczewicy

19

Oryginalny przepis pochodzi stąd, a ja oczywiście zawsze robię po swojemu i wygląda to mniej więcej tak (przepis na ok. 6 burgerów)

  • szklanka brązowej lub zielonej soczewicy ugotowanej do miękkości / opcjonalnie puszka dobrze odsączonej soczewicy
  • 2 małe cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka łyżek kaszy manny
  • jajko
  • przyprawy, w moim przypadku: sól, pieprz, chili, kumin
  • olej lub oliwa do podsmażenia cebuli
  • coś do obtoczenia kotletów, np. mąka gryczana, owsiana, kaszka kukurydziana, sezam – pełna dowolność

Zaczynamy od ugotowania soczewicy i podsmażenia cebuli i czosnku. Kiedy wszystko ma odpowiednią miękkość, miksujemy to doprawiając przyprawami, na końcu dodając jajko i kaszę mannę. Dobrze zmiksowaną masę formujemy na płaskie kotlety, obtaczamy w dowolnej “panierce” i podsmażamy lub grillujemy na patelni (w zasadzie bez tłuszczu albo z bardzo małą jego ilością).

Burger z warzyw i czerwonej fasoli

burger2

Przepis pochodzi stąd, a ja zmodyfikowałam właściwie tylko proporcje. Chciałam burgery tylko na jeden dzień, więc zmniejszyłam je o połowę (a i tak wyszło za dużo – 5-6 kotletów)

  • szklanka czerwonej fasoli / puszka czerwonej fasoli dobrze odsączonej z zalewy
  • ok. 50 g tartej marchewki
  • ok. 50 g tartej cukinii
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra – ilość według uznania
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra stłuczona w moździerzu, kumin, chili, cząber
  • kilka czubatych łyżek kaszy manny
  • olej lub oliwa do podduszenia warzyw
  • tradycyjnie: coś do obtoczenia kotletów, np. mąka gryczana, owsiana, kaszka kukurydziana, sezam…

Wykonanie jest bardzo proste i szybkie – wszystkie warzywa poza fasolą podduszamy do miękkości na patelni, razem z przyprawami. Później mieszamy to z odsączoną fasolą, dodajemy kaszę mannę, formujemy kotlety, obtaczamy w dowolnej panierce i podgrzewamy na patelni zwykłej lub grillowej (bez tłuszczu lub na minimalnej jego ilości).

Burgery z zielonego groszku

burger3

Te są najprostsze i zawierają najmniej składników. Potrzebujemy jedynie

  • 1 opakowanie mrożonego groszku, gotowanego przez ok. 6 minut
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • przyprawy dowolne, poza solą i pieprzem np. chili i kumin

Wszystkie składniki blendujemy ze sobą na masę, którą następnie smażymy na patelni tak jak placuszki (do zarumienienia, po kilka minut z każdej strony). Z tej ilości składników wyjdzie ok. 6 sporych kotlecików.

Przepis stąd.

W tych burgerach najbardziej czuć smak warzywa strączkowego. Ja pierwszy raz gotowałam mrożony groszek i zakochałam się w jego smaku. Przypomina bób, a ma niższy indeks glikemiczny, hurra!

Na koniec kilka obiecanych informacji ogólnych:

  • burger z soczewicy wychodzi mi najtwardszy i najbardziej zbity i kruchy ze wszystkich. Nie jest to żaden minus, tylko taka informacja 😉 pozostałe są miękkie i mogą się spłaszczać podczas jedzenia
  • jeśli masa wychodzi nam za rzadka, można zagęścić ją mielonymi płatkami owsianymi albo zwiększyć ilość kaszy manny
  • jeśli zastosujecie gotowce z puszki, wykonanie takich burgerów nie zajmie Wam więcej jak 20 minut
  • opcjonalnie do każdego przepisu można dodać coś zdrowego np. trochę mielonego siemienia lnianego lub otrębów… ale w zasadzie nie ma takiej potrzeby bo kotleciki i tak są zdrowym daniem
  • wszystkie burgery były testowane na facecie, zaakceptował 😉
  • idealnym dodatkiem do nich jest sos czosnkowy (jogurt naturalny + czosnek + zioła) lub tzatziki. To będzie o wiele lepsze od gotowców w postaci majonezu czy ketchupu

Uff, przygotowanie tego wpisu zajęło mi sporo czasu więc mam nadzieję, że ktoś wypróbuje któryś z przepisów i polubi takie wegetariańskie burgery co najmniej tak, jak ja. Smacznego!

Total
24
Shares
Share 19
Tweet 0
Pin it 5
Related Topics
  • przepisy
  • zdrowe odżywianie
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Odżywianie

Co warto kupić w Biedronce

  • 19 sierpnia 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch

Kilka przemyśleń na temat zdrowego stylu życia

  • 21 sierpnia 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch

Filary zdrowego stylu życia

  • 5 grudnia 2022
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Zdrowe ciało

Co pić i jeść podczas przeziębienia, aby szybciej wyzdrowieć

  • 5 listopada 2022
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Polecane
  • Zdrowe ciało

Jak się chronić przed kleszczami? Co warto wiedzieć o kleszczach?

  • 16 maja 2022
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Zdrowe ciało

Slow life i zdrowy styl życia vs. zapracowanie – czy da się to pogodzić?

  • 27 listopada 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy dom

Aromaterapia na przeziębienie

  • 16 listopada 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch

Aromaterapia – korzyści dla zdrowia + jak używać olejków eterycznych

  • 14 września 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Zdrowe ciało

Irygator stomatologiczny – do czego służy + porównanie Panasonic EW1313G vs. EW1513W

  • 15 lipca 2021
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.