To danie ma trzy główne cechy – jest bardzo proste, bardzo smaczne i umiarkowanie zdrowe. Umiarkowanie, bo boczniaki wymagają szybkiego podsmażenia na dobrze rozgrzanej patelni, a to nie jest najbardziej pożądany przeze mnie sposób obróbki cieplnej ;). Generalnie faktem jest, że bardzo często przygotowuję coś na patelni, ale jako że zazwyczaj używam znikomej ilości tłuszczu i bardziej duszę te potrawy na malutkim ogniu niż smażę, to nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia. Te boczniaki wymagają jednak wysokiej temperatury i takiego typowego dla smażenia skwierczenia 😉 myślę jednak, że czasami warto zrobić sobie tę przyjemność i postawić przede wszystkim na smak.
Ale uwaga – jeśli chcecie, żeby było zdrowiej, boczniaki możecie osobno przygotować na grillu np. na patelni grillowej i potem dodać je do podduszonej cebuli.
Kasza z boczniakami
To bardzo szybki i prosty obiad (lub kolacja), bo przygotujecie ją w dosłownie 15-20 minut.
- 250 g boczniaków (może być więcej, ale najczęściej pakowane są po 250 g)
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej lub perłowej
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego (oczywiście możecie użyć też po prostu soli, ale sos sojowy podkręca smak umami w boczniakach)
- łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
- świeża natka pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Boczniaki kroimy w kilkucentymetrowe paski, wzdłuż blaszek. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ja zawsze gotuję ją trochę krócej, niż zaleca producent.
Na patelni rozgrzewamy olej i albo najpierw grillujemy lub na średnim ogniu smażymy same boczniaki, po czym zdejmujemy je i na tej samej patelni smażymy cebulę, albo odwrotnie – zaczynamy od lekkiego zeszklenia cebuli i dorzucamy do tego boczniaki. Druga opcja jest wygodniejsza, ale trzeba bardziej pilnować, aby cebula za bardzo się nie spaliła. Boczniaki smażymy na średnim ogniu przez około minutę, dwie, a później cały czas je mieszamy, aby się ładnie przyrumieniły. Na tym etapie dodajemy też sos sojowy i syrop klonowy.
Kiedy kasza się ugotuje, dorzucamy ją do boczniaków, mieszamy, podsmażamy to wszystko razem jeszcze przez 2 minutki. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.