Sezon na szparagi można uznać za rozpoczęty! Jest krótki, więc warto dobrze go wykorzystać. Jako że niemal za każdym razem pokazując szparagi dostaję pytanie o to, z czym je jem, pomyślałam, że przydałby się post, w którym wspólnie moglibyśmy zebrać pomysły na szparagi, tak jak kiedyś przygotowaliśmy post z pomysłami na fasolkę szparagową. Zapytałam Was więc na instagramie z czym jeść szparagi, a teraz przygotowałam zestawienie Waszych odpowiedzi.
Jak kupować szparagi?
Zacznijmy od początku, czyli od tego, jak kupić dobre szparagi. Nie ma w tym żadnej filozofii, polecam jedynie aby zwrócić uwagę na ich świeżość. Najświeższe i najsmaczniejsze będą szparagi, które są dość twarde i jędrne, przede wszystkim na główce.
Jak gotować szparagi?
Wśród Waszych odpowiedzi pojawiły się też pytania, jak ugotować szparagi, albo po prostu jak przygotować je w inny sposób, bo przecież gotowanie to tylko jedna z opcji. Szparagi możemy:
- ugotować w wodzie
- ugotować na parze
- usmażyć
- grillować
- upiec
- można je jeść też na surowo
Ja mogę wypowiedzieć się tylko jak gotować szparagi zielone, ponieważ nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek przygotowywała białe. Wybieram zielone, bo jest z nimi mniej pracy – nie trzeba ich obierać. Wystarczy je umyć i odłamać nieco zdrewniałą końcówkę. Szparagi same “wiedzą” w którym miejscu się złamać wiec najprościej zrobić to właśnie w ten sposób, bez użycia noża.
Jeśli chcemy ugotować szparagi w wodzie, przydaje się do tego specjalny, wysoki garnek z metalowym koszyczkiem. Układamy w nim szparagi pionowo (główkami do góry) i zanurzamy w lekko osolonym wrzątku mniej więcej do 3/4 wysokości (nie zamaczamy główek). Szparagi powinny ugotować się mniej więcej w ciągu 10 minut.
Jeśli nie posiadamy garnka do gotowania szparagów, można spróbować je obwiązać jakimś sznureczkiem i gotować w zwykłym, wąskim garnku…. Albo normalnie układając je na płasko, wtedy oczywiście moczymy też główki. Ja, tak jak w przypadku fasolki szparagowej, jestem zwolenniczką gotowania szparagów na parze. Mój garnek jest na to trochę za mały, ale wtedy kroję je na mniejsze części.
Szparagi można też upiec, po uprzednim posmarowaniu ich oliwą i doprawieniu np. solą i pieprzem. To dość delikatne warzywo, a piekarniki jak wiadomo bywają różne, więc samemu trzeba wypracować idealny czas i temperaturę pieczenia. U mnie jest to ok. 10-15 minut w temperaturze 160 stopni.
Szparagi smażone to opcja moim zdaniem najmniej korzystna, bo sprawdza się głównie przy cienkich szparagach.
Z czym jeść szparagi? Wasze pomysły na szparagi
Pewnie nikogo nie zdziwi, że na Waszych talerzach szparagi najczęściej pojawiają się w towarzystwie jajek Popularnym dodatkiem jest też czosnek albo bułka tarta. Przyznaję, że o ile uwielbiam fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą, tak szparagów nigdy w ten sposób nie jadłam. Ja bardzo lubię je z dodatkiem podsmażonego czosnku i posypane parmezanem, ale od kiedy unikam serów, mam zdecydowanie mniej pomysłów na wykorzystanie szparagów w mojej kuchni. Z chęcią przetestuję więc jakieś Wasze wegańskie propozycje :).
A oto Wasze pomysły z czym jeść szparagi:
Przypominam też o poście z pomysłami na fasolkę szparagową: