LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Jak gotować szparagi i z czym je podawać?

  • 25 kwietnia 2019
  • Agnieszka

Sezon na szparagi można uznać za rozpoczęty! Jest krótki, więc warto dobrze go wykorzystać. Jako że niemal za każdym razem pokazując szparagi dostaję pytanie o to, z czym je jem, pomyślałam, że przydałby się post, w którym wspólnie moglibyśmy zebrać pomysły na szparagi, tak jak kiedyś przygotowaliśmy post z pomysłami na fasolkę szparagową. Zapytałam Was więc na instagramie z czym jeść szparagi, a teraz przygotowałam zestawienie Waszych odpowiedzi.

jak gotować szparagi

Jak kupować szparagi?

Zacznijmy od początku, czyli od tego, jak kupić dobre szparagi. Nie ma w tym żadnej filozofii, polecam jedynie aby zwrócić uwagę na ich świeżość. Najświeższe i najsmaczniejsze będą szparagi, które są dość twarde i jędrne, przede wszystkim na główce.

Jak gotować szparagi?

Wśród Waszych odpowiedzi pojawiły się też pytania, jak ugotować szparagi, albo po prostu jak przygotować je w inny sposób, bo przecież gotowanie to tylko jedna z opcji. Szparagi możemy:

  • ugotować w wodzie
  • ugotować na parze
  • usmażyć
  • grillować
  • upiec
  • można je jeść też na surowo

Ja mogę wypowiedzieć się tylko jak gotować szparagi zielone, ponieważ nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek przygotowywała białe. Wybieram zielone, bo jest z nimi mniej pracy – nie trzeba ich obierać. Wystarczy je umyć i odłamać nieco zdrewniałą końcówkę. Szparagi same “wiedzą” w którym miejscu się złamać 😉 wiec najprościej zrobić to właśnie w ten sposób, bez użycia noża.

Jeśli chcemy ugotować szparagi w wodzie, przydaje się do tego specjalny, wysoki garnek z metalowym koszyczkiem. Układamy w nim szparagi pionowo (główkami do góry) i zanurzamy w lekko osolonym wrzątku mniej więcej do 3/4 wysokości (nie zamaczamy główek). Szparagi powinny ugotować się mniej więcej w ciągu 10 minut.

Jeśli nie posiadamy garnka do gotowania szparagów, można spróbować je obwiązać jakimś sznureczkiem i gotować w zwykłym, wąskim garnku…. Albo normalnie układając je na płasko, wtedy oczywiście moczymy też główki. Ja, tak jak w przypadku fasolki szparagowej, jestem zwolenniczką gotowania szparagów na parze. Mój garnek jest na to trochę za mały, ale wtedy kroję je na mniejsze części.

Szparagi można też upiec, po uprzednim posmarowaniu ich oliwą i doprawieniu np. solą i pieprzem. To dość delikatne warzywo, a piekarniki jak wiadomo bywają różne, więc samemu trzeba wypracować idealny czas i temperaturę pieczenia. U mnie jest to ok. 10-15 minut w temperaturze 160 stopni.

Szparagi smażone to opcja moim zdaniem najmniej korzystna, bo sprawdza się głównie przy cienkich szparagach.

Z czym jeść szparagi? Wasze pomysły na szparagi

Pewnie nikogo nie zdziwi, że na Waszych talerzach szparagi najczęściej pojawiają się w towarzystwie jajek 🙂 Popularnym dodatkiem jest też czosnek albo bułka tarta. Przyznaję, że o ile uwielbiam fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą, tak szparagów nigdy w ten sposób nie jadłam. Ja bardzo lubię je z dodatkiem podsmażonego czosnku i posypane parmezanem, ale od kiedy unikam serów, mam zdecydowanie mniej pomysłów na wykorzystanie szparagów w mojej kuchni. Z chęcią przetestuję więc jakieś Wasze wegańskie propozycje :).

A oto Wasze pomysły z czym jeść szparagi:

z czym jeść szparagi
z czym jeść szparagi
z czym jeść szparagi
pomysły na szparagi
pomysły na szparagi

Przypominam też o poście z pomysłami na fasolkę szparagową:

Z czym jeść fasolkę szparagową? Sposoby na fasolkę

Uffff, ciężko pisało się ten post, zgłodniałam strasznie! Mam nadzieję, że po lekturze tego wpisu nigdy nie zabraknie Wam już pomysłu na to, z czym jeść szparagi 🙂

Total
86
Udostępnienia
Udostępnij 79
Tweet 0
Pin it 7
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Różne

Drugi pies w domu – przygotowania i adaptacja

  • 23 kwietnia 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
  • Miejsca
  • Różne
  • Warszawa

Wege Warszawa – wegetariańskie i wegańskie restauracje w Warszawie cz. IV

  • 29 kwietnia 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.