Z czym jeść fasolkę szparagową? Sposoby na fasolkę

A ściślej mówiąc – sposoby moich Czytelników :). To post nieco inny niż wszystkie, choć kiedyś robiłam już coś podobnego z pomysłami na pamiątki z podróży. Czasami zapytam Was o coś na Insta Stories (odruchowo, bo jeśli chcę, aby skorzystało z tego więcej osób, to staram się to robić w mojej grupie na Facebooku), a potem dostaję tyle odpowiedzi, że trochę mi żal, że to wszystko zostaje w tej mojej szufladce i nikt tego nie widzi. Dlatego czasami pewnie będę robić takie posty z pomysłami Czytelników i dzisiaj z ich pomocą podpowiem, z czym jeść fasolkę szparagową. 

z czym jesc fasolke

Z czym jeść fasolkę szparagową?

Zacznę od tego, że ja już od dawna gotuję fasolkę szparagową wyłącznie na parze. Wtedy wygląda i smakuje najlepiej, a dodatkowo nie oddaje swoich cennych wartości odżywczych do wody.

Wiele osób napisało, że najczęściej zjada fasolkę z zasmażką z masła i bułki tartej. Klasyk 🙂 ja też taką bardzo lubię, ale nie jest to najzdrowsza opcja, dlatego interesują mnie też inne sposoby na fasolkę szparagową. I oto, co polecili moi obserwatorzy na Instagramie:

  • z oliwą i czosnkiem – to rozwiązanie poleciło kilka osób. Teraz przyszło mi na myśl, że może do tego też pasowałby koperek? Mówię “też”, bo to fajny sposób również na bób
  • kilka razy powtórzył się też sezam, pasta tahini i oliwa sezamowa
  • najprostsza opcja, jaka się pojawiła, to totalnie bez niczego, albo z solą i oliwą z oliwek 🙂
  • pesto pomidorowe
  • dwie osoby poleciły fasolkę z hummusem
  • oliwa + płatki drożdżowe (to też była powtarzająca się opcja)
  • suszona cebula
  • lekko podsmażona cebula
  • z sosem z oliwy, czosnku i suszonych ziół, posypana płatkami drożdżowymi i opcjonalnie natką pietruszki
  • podsmażona na patelni z czosnkiem, cebulą, czarnymi oliwkami i opcjonalnie suszonymi pomidorami
  • z sosem vinegrette
  • w sałatce z posiekaną drobno cebulą i jabłkiem, z sosem z oliwy, octu, soli i pieprzu 
  • dwa razy pojawiła się też zasmażka z masła i zmielonych/pokruszonych orzechów – migdałów lub np. nerkowców
  • z pikantnym sosem pomidorowym
  • z sokiem z limonki i kolendrą
  • z tahiną i kolendrą
  • panierka z ciecierzycy, czyli z mąki z ciecierzycy. Jak rozumiem to zamiast bułki tartej
  • z parmezanem

Polecono też dwa przepisy z Jadłonomii:

Oczywiście zachęcam do dodawania w komentarzach swoich pomysłów na to, z czym jeść fasolkę szparagową 🙂 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Fasolka + dojrzałe pomidory + bazylia + oliwa + orzeszki ziemne = PYCHOTA

  • Uwielbiam i już sporo pojadłam w tym roku, ale nienawidzę odcinania ogonków :P.

    • Raquel

      Ja też, na szczęście moja 8-letnie córka uwielbia 🙂

      • Olga

        Moja teściowa nie ucina 😀 a u mnie w domu zawsze się obrywało i jak byłam u niej pierwszy raz na obiedzie z fasolką to miałam dylemat – zjeść z ogonkami, odcinać na talerzu czy ominąć w ogóle 😉 A że kocham fasolkę miłością największą to zjadłam w całości, no i powiem wam, że da się z tym żyć 😉 ale w domu pozostaję jednak przy obrywaniu ogonków 🙂

  • stopthedot

    I nikt nie polecił z jajkiem? :O Po ugotowaniu (pod koniec można dodać trochę pokrojonej w kostkę cebulki) odcedzamy, wrzucamy ponownie do gara, łyżka masła (ew. tutaj można dodać cebulkę) i jak masło się rozpuści, to wrzucamy jajko. Można dodać łyżkę śmietany/jogurtu. Ja tak robię, bo jajko się wtedy nie zetnie za mocno 🙂

  • Ania

    Ta fasolka z cynamonem z Jadłonomii to własnie ta po grecku, którą podlinkowałaś (w przepisie jest cynamon). A przynajmniej tak mi się wydaje 🙂

    • Widziałam, że jeszcze jest jakaś zupa z fasolką i z cynamonem 🙂

      • Najlepiej zwykła fasolkę ugotowana na parze posypać lekko cynamonem. Brzmi jak niestandardowe połączenie ale naprawdę do siebie pasuje!

  • hellouu

    z pokruszonym orzechem włoskim i oliwa!

  • Pierwsze podsmażana, a potem podsmażana na masełku 🙂 pychotka
    Pozdrawiam,
    Kasia

  • Ja najczęściej jem z “bułką tartą” składającą się ze zmielonych w młynku ziaren słonecznika i sezamu.

    • Superpomysł. Taką “bułkę” ja czasem robię z płatków jaglanych 🙂

  • z odrobiną sosu sojowego, do tego sporo suszonego imbiru i hojnie posypać białym sezamem. Rewelacyjna dla fanów kuchni dalekowschodnich 😉

  • Ola Xxxx

    Ja lubię z sosem z masła orzechowego (masło orzechowe, sok z cytryny, syrop klonowy, sól, pieprz, czasem dodaje tez musztardę).

  • Lena

    Czytałam na instagramie Renata Bena, że dobra jest fasolka z borówkami amerykańskimi. dziwne zestawienie, ale może warto spróbować.

    • O kurczę, odważne połączenie 😀

  • Cudowne pomysły! Uwielbiam fasolkę 🙂

  • Ja bardzo lubię z olejem kokosowym i prażonymi pestkami dyni 🙂

  • Ciekawe propozycje, kiedyś muszę sprawdzić pomidorowe pesto, hummus i parmezan 😉 Ale to chyba jak będę sama w domu. Mój chłopak uznaje tylko zasmażkę i nie da się go przekonać do niczego innego 😀