Z czym jeść fasolkę szparagową? Sposoby na fasolkę

A ściślej mówiąc – sposoby moich Czytelników :). To post nieco inny niż wszystkie, choć kiedyś robiłam już coś podobnego z pomysłami na pamiątki z podróży. Czasami zapytam Was o coś na Insta Stories (odruchowo, bo jeśli chcę, aby skorzystało z tego więcej osób, to staram się to robić w mojej grupie na Facebooku), a potem dostaję tyle odpowiedzi, że trochę mi żal, że to wszystko zostaje w tej mojej szufladce i nikt tego nie widzi. Dlatego czasami pewnie będę robić takie posty z pomysłami Czytelników i dzisiaj z ich pomocą podpowiem, z czym jeść fasolkę szparagową. 

z czym jesc fasolke

Z czym jeść fasolkę szparagową?

Zacznę od tego, że ja już od dawna gotuję fasolkę szparagową wyłącznie na parze. Wtedy wygląda i smakuje najlepiej, a dodatkowo nie oddaje swoich cennych wartości odżywczych do wody.

Wiele osób napisało, że najczęściej zjada fasolkę z zasmażką z masła i bułki tartej. Klasyk 🙂 ja też taką bardzo lubię, ale nie jest to najzdrowsza opcja, dlatego interesują mnie też inne sposoby na fasolkę szparagową. I oto, co polecili moi obserwatorzy na Instagramie:

  • z oliwą i czosnkiem – to rozwiązanie poleciło kilka osób. Teraz przyszło mi na myśl, że może do tego też pasowałby koperek? Mówię “też”, bo to fajny sposób również na bób
  • kilka razy powtórzył się też sezam, pasta tahini i oliwa sezamowa
  • najprostsza opcja, jaka się pojawiła, to totalnie bez niczego, albo z solą i oliwą z oliwek 🙂
  • pesto pomidorowe
  • dwie osoby poleciły fasolkę z hummusem
  • oliwa + płatki drożdżowe (to też była powtarzająca się opcja)
  • suszona cebula
  • lekko podsmażona cebula
  • z sosem z oliwy, czosnku i suszonych ziół, posypana płatkami drożdżowymi i opcjonalnie natką pietruszki
  • podsmażona na patelni z czosnkiem, cebulą, czarnymi oliwkami i opcjonalnie suszonymi pomidorami
  • z sosem vinegrette
  • w sałatce z posiekaną drobno cebulą i jabłkiem, z sosem z oliwy, octu, soli i pieprzu 
  • dwa razy pojawiła się też zasmażka z masła i zmielonych/pokruszonych orzechów – migdałów lub np. nerkowców
  • z pikantnym sosem pomidorowym
  • z sokiem z limonki i kolendrą
  • z tahiną i kolendrą
  • panierka z ciecierzycy, czyli z mąki z ciecierzycy. Jak rozumiem to zamiast bułki tartej
  • z parmezanem

Polecono też dwa przepisy z Jadłonomii:

Oczywiście zachęcam do dodawania w komentarzach swoich pomysłów na to, z czym jeść fasolkę szparagową 🙂 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.