Co pić jesienią i zimą? Coś, co nie tylko rozgrzeje, ale i pomoże wzmocnić odporność organizmu. A wszystko to za sprawą korzennych przypraw, które słyną między innymi z właściwości antybakteryjnych. Podrzucam Wam dzisiaj inspiracje na 3 napoje na przeziębienie.
Świeży sok z kurkumą i imbirem
Świeżo wyciskany lub wytłaczany sok, to coś w rodzaju łatwo przyswajalnej bomby witaminowej, ale aby w pełni wykorzystać jego właściwości, warto dodać do niego choć łyżeczkę dowolnego oleju. Może to być oliwa z oliwek, olej lniany, ostropestowy, rzepakowy… Jakikolwiek, który macie w swojej kuchni. Ważne tylko, aby nie był rafinowany.
Składniki na 2 szklanki:
- 3 marchewki
- 2 pomarańcze
- ok. 3 cm obrany korzeń kurkumy
- ok. 2 cm obrany korzeń imbiru
- łyżka oleju
Złote mleko
O złotym mleku (znanym też pod nazwą turmeric latte) pisałam już przy okazji wpisu o właściwościach kurkumy (który przy tej okazji również polecam). Ja od jakiegoś czasu do złotego mleka dodaję też olej kokosowy, bo kurkuma działa wysuszająco i podrażnia gardło. Dodatek cynamonu (najlepiej cejlońskiego) nie tylko zwiększa właściwości prozdrowotne, ale i bardzo korzystnie wpływa na smak. Nie można zapomnieć o dodaniu pieprzu, który znacząco wpływa na wchłanianie kurkuminy.
Jeśli chodzi o pastę z kurkumy, to jej przygotowanie jest bardzo proste. Do rondelka wsypujemy kilka łyżek kurkumy i dodajemy ok. 3 razy więcej wody. Podgrzewamy to przez jakiś czas i mieszamy, aż pasta zgęstnieje. Przekładamy ją potem do wyparzonego słoiczka i po wystudzeniu chowamy do lodówki, gdzie może być przechowywana nawet przez kilka tygodni.
Składniki na jeden kubek:
- 1 szklanka dowolnego napoju roślinnego lub mleka
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy
- 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu
Mleko podgrzewamy do temp. ok 60 stopni, a następnie dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i od razu wypijamy.
Napój korzenny
Nie ma chyba nic prostszego… O tym napoju też już nie raz pisałam, bo nie raz postawił mnie na nogi, kiedy przeziębienie pukało do moich drzwi.
Składniki na jedną szklankę:
- ok. 3-4 cm korzenia imbiru
- ok. 1 cm korzenia kurkumy
- 2 plasterki cytryny lub pomarańczy
- pół łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
- łyżeczka miodu
- wrzątek + zimna woda
Wszystko poza miodem zalewamy ok. 3/4 szklanki wrzątku. Kiedy po kilku minutach napar “naciągnie”, dolewamy do niego trochę zimnej wody i dodajemy miód. Mieszamy i pijemy, póki ciepły 🙂
Jak patrzę na to zdjęcie, to uśmiecham się sama do siebie… Takie to wszystko słoneczne, pozytywne… Od razu widać, że o tej porze roku takie napoje są nam potrzebne :). Smacznego! No i odporności 😉