LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Śniadania na słodko w zdrowszej wersji + 3 przepisy

  • 23 kwietnia 2014
  • Agnieszka

Uwielbiam śniadania na słodko! Tak, uwielbiam też różne pasty kanapkowe, sałatki i jajecznice, ale jednak naleśniki, omlety i różnego rodzaju placuszki to jest to, co ze śniadaniowego repertuaru lubię chyba najbardziej. Takie śniadania kojarzą mi się z dzieciństwem i z weekendami. U mnie też są częścią weekendowych tradycji.

Ale nie oszukujmy się – różnego rodzaju smażone placki nie są najzdrowszym posiłkiem. Nie zamierzam jednak z nich rezygnować, bo raz, że nie spożywa się ich zbyt często, a dwa, że można przygotowywać je w zdrowszej wersji. Kilka prostych zabiegów, a różnica jest bardzo duża. Przy “uzdrawianiu” takich posiłków stosuję się do kilku prostych zasad:

  • żadnego pływania w tłuszczu. Odrobina oleju kokosowego wystarczy, a jeśli mamy dobrą patelnię – czasami nawet i to jest zbędne
  • mąka pełnoziarnista/razowa zamiast białej. Ja jestem już tak przyzwyczajona do tego smaku, że dla mnie pełnoziarniste smakują nawet lepiej i już nie rozumiem jak można robić to wszystko z białej mąki
  • nie stosowanie cukru – żadnego, trzcinowego nierafinowanego również, on nie jest zdrowszy od zwykłego! Zamiast cukru można użyć miodu. Ja jestem zwolenniczką ksylitolu. Dodatkowego dosładzania nie wymagają też placki na bazie dojrzałego banana.
  • dodawanie sporej ilości cynamonu – super sprawa, jeśli chcemy obniżyć indeks glikemiczny posiłku.
  • podawanie takich placków/omletów/naleśników z dodatkiem świeżych owoców. Najlepiej takich z niskim IG, dlatego lepiej unikać bananów (co mi nie zawsze wychodzi, niestety uwielbiam banany ;)).
  • unikanie proszku do pieczenia – i tu znowu – nie dajmy się zwariować, odrobina raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a niektóre przepisy tego wymagają… Ale są też takie, które spokojnie można zrealizować i bez dodatku chemii. Testowałam to nie raz na plackach, które prezentuję Wam poniżej – bez proszku są bardziej zbite, ale wciąż tak samo smaczne.

Ok, to tyle teorii, teraz odrobina praktyki, czyli kilka prostych przepisów na pyyyszne, słodkie śniadania w zdrowszej wersji 😉

Wegańskie placki bananowe z jabłkami – banalnie proste!

Przepis na nie znalazłam na Jadłonomii podczas mojej diety oczyszczającej. Szukałam wtedy patentu na placki śniadaniowe bez jajek. Od tamtego czasu robiłam je już kilka razy w różnych wersjach. Zachęcam do eksperymentowania 😉

placki

Składniki (dla jednej osoby – ja je tak lubię, że jestem w stanie sama zjeść ok. 10 ;)):

  • niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej
  • łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • ok. łyżka cynamonu (sypię “na oko”, pewnie nawet więcej niż łyżkę ;))
  • łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie, bez niej placki będą po prostu mniej pulchne)

Wszystkie te składniki mieszamy w misce 😉

  • 1 dojrzały banan
  • ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego (polecam domowe kokosowe, ale oczywiście zwykłe mleko też może być)
  • 2 łyżki oleju kokosowego

A te blendujemy w innym pojemniku. Następnie składniki sypkie łączymy z płynnymi 🙂 banalne! I wykonuje się to bardzo szybko 🙂 teraz do placków możemy dokroić jabłka (aby dobrze się smażyły, muszą to być dość małe kawałki), albo rabarbar lub inne owoce (latem będę robić z malinami i borówkami).

Gofry pełnoziarniste

Tu niestety trzeba posiadać cięższy sprzęt jakim jest gofrownica. Ja moją pożyczyłam od mamy, ale czuję się prędko jej nie oddam ;). Domowe gofry również przygotowuje się bardzo szybko, w dodatku wiemy co w nich jest i możemy przyrządzić je zgodnie z zasadami o których napisałam wyżej. Nie chcę dublować przepisu, bo tutaj wszystko wykonywałam już zgodnie z nim, dlatego odsyłam do autorki przepisu, z którego korzystałam.

gofry2

Moje gofry nie są może najpiękniejsze, ale to moje pierwsze w życiu 😉 a w smaku są super! Co ważne – tu nie możemy już zrezygnować z proszku do pieczenia lub sody, bo gofry muszą trochę urosnąć.

Dodatki też wybierajmy zdrowe, np. jogurt naturalny zamiast bitej śmietany, owoce zamiast jakichś sztucznych sosów itp.

Omlet na słodko (austriacki/cesarski/Kaiserchmarrn)

Taka byłam kiedyś mało sprytna, że robiłam ten omlet według jakiegoś specjalnego przepisu. Teraz już się w to nie bawię i wykonuję go totalnie improwizując.

omlet

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 jajka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta soli
  • kilka czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
  • opcjonalnie – cynamon, domowy cukier waniliowy lub esencja waniliowa

Wykonanie jest bardzo proste – oddzielam żółtka od białek, żółtka ucieram z ksylitolem a białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Mieszam to ze sobą, po czym stopniowo dodaję mąkę i ewentualne dodatki (i delikatnie mieszam).

Smażę na odrobinie oleju kokosowego. Nie przejmuję się jeśli przy przewracaniu puszysty omlet się rozwali. Na końcu i tak omlet rozrywam na mniejsze części i jeszcze raz na chwilę wrzucam na patelnię aby podać ciepły. Podaję z jakimś musem owocowym lub pokrojonymi owocami i jogurtem naturalnym.

Zachęcam do kombinowania, “uzdrawiania” swoich słodkich śniadań i oczywiście wypróbowania powyższych przepisów 🙂

Total
6
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 5
Related Topics
  • przepisy
  • śniadania
  • śniadania
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Różne

Przegląd tygodnia 3/04

  • 21 kwietnia 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Czas wolny
  • Kultura

“I jak tu nie biegać” – recenzja książki Beaty Sadowskiej

  • 24 kwietnia 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.