LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Sposób na awaryjne kanapki – 3 pasty kanapkowe

  • 5 sierpnia 2014
  • Agnieszka

Dzisiejszy wpis możecie potraktować trochę jako część cyklu “logistyka zdrowego odżywiania“. Bo wyobraźcie sobie taką sytuację – wracacie do domu głodni i po otwarciu lodówki z przerażeniem stwierdzacie, że nic w niej nie ma. U mnie to dość częste zjawisko, bo nie jadamy wędliny, a z serem żółtym też nie mogę przesadzać. Inne produkty nabiałowe, które nadają się na kanapki, mają krótki termin przydatności, dlatego nie kupuję ich na zapas. Co więc zrobić kiedy w lodówce nie ma żadnego sera, jajek, które można by ugotować, ani świeżego warzywa (ogórek, pomidor…) które można położyć na kanapce? Z pomocą przychodzą domowe zapasy, z których można bardzo szybko przygotować pyszną pastę kanapkową. Ale dodatkowo – każdą z tych past można wykorzystać np. jako dodatek do nachosów, grissini itp. Naprawdę super sprawdzą się podczas przyjmowania gości.

Pasta z fasoli lub soczewicy

Do obu możemy użyć zarówno fasoli/soczewicy gotowanej samodzielnie, jak i z puszki. Oczywiście ta pierwsza jest zdrowsza, ale nie popadajmy w paranoję, w takiej sytuacji często liczy się czas. Przepis na pastę z fasoli z suszoną śliwką (zwaną też smalcem wegetariańskim) podawałam już kiedyś tutaj. Niedawno wzorując się na tym przepisie zrobiłam podobną pastę na bazie soczewicy:

  • podsmażyłam jedną pokrojoną w kostkę cebulę na oleju rzepakowym z dodatkiem kilku liści laurowych, goździków, ziela angielskiego i jałowca (kiedy cebula zmięknie wyławiamy z niej przyprawy)
  • zblendowałam ok. 3/4 puszki soczewicy z łyżką sosu sojowego, podsmażoną cebulą i pieprzem

pasta_kanapkowa_2

I tyle 😉 pasta na kanapki gotowa. Może sprawdzić się też jako dodatek do wytrawnych naleśników. Ja kocham soczewicę, więc bardzo mi to smakuje.

Pasta z suszonych pomidorów i ciecierzycy

Niedawno jedna z Was napisała u mnie w komentarzu, że na najprostsze przepisy czasami najtrudniej wpaść. Święta prawda! Od około roku dość często robię hummus i pastę z suszonych pomidorów, a jeszcze nie wpadłam na to, aby główne składniki tych past połączyć w jedną i stworzyć coś jeszcze innego. Aż trafiłam na ten wpis i doznałam olśnienia – ciecierzyca może być genialnym nośnikiem smaku dla suszonych pomidorów! Postanowiłam zrobić “dzienną” wersję pasty z suszonych pomidorów, o której piszę niżej. Dzienną, bo bez czosnku ;). Wykonanie:

  • Ok pół szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki blendujemy z ok. 8 kawałkami pomidora suszonego w oleju, garścią liści świeżej bazylii i ok. 2 łyżkami octu balsamicznego. Można dodać też trochę oleju z pomidorów. Dosłownie 3 minuty i gotowe 🙂

pasta_kanapkowa_1

Pasta z suszonych pomidorów czosnkowo-ziołowa

Ta pasta to hicior podpatrzony kiedyś na imprezie u koleżanki. Jakieś 90% osób, które jadło ją u mnie prędzej czy później dopytało o przepis i powtórzyło ją w domu. A ja z tym przepisem mam problem, bo za każdym razem robię ją inaczej i nigdy nie pamiętam jaką wersję dana osoba u mnie jadła :). Baza składa się z następujących składników:

  • suszone pomidory (ok. pół słoika)
  • duża garść świeżej bazylii
  • 1-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
  • ocet balsamiczny – ok łyżka, dwie

Opcjonalnie dodajemy:

  • garść rukoli
  • inne oleje, np. lniany
  • inne zioła np. oregano
  • kawałek sera typu feta
  • oliwki
  • pestki słonecznika
  • 1-3 łyżki pesto

pasta

Wszystkie składniki blendujemy. Pasta świetnie smakuje z dodatkiem rukoli. Jadam ją również wtedy, kiedy bierze mnie przeziębienie – dodaję wtedy sporo czosnku 🙂

Na dziś może tyle wystarczy, ale to na pewno nie jest moje ostatnie słowo jeśli chodzi o pasty kanapkowe. Dajcie znać jeśli wypróbujecie coś z tych propozycji! 

Total
23
Shares
Share 22
Tweet 0
Pin it 1
Related Topics
  • kanapki
  • logistyka zdrowego odżywiania
  • przepisy
  • zdrowe odżywianie
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Freelance

Poniedziałki freelancera – freelancer na urlopie

  • 4 sierpnia 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Czas wolny
  • Kultura

Lektury na lato – moje propozycje + książki dla Was :)

  • 7 sierpnia 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.